10 идеи за запомняща се ваканция в Гърция

Една дестинация, която винаги има още с какво да ни изненада!

0
 

Сподели

Shares

Слънце, бели плажове, лазурносиня вода и едно чувство за безвремие. Такава асоциация правим с Южната ни съседка Гърция, стане ли дума за ваканция. Представяме ви 10 места, на които да разгърнете в пълна степен понятието за пълноценна почивка.

#1 Кавуротрипес

Кавуротрипес
Кавуротрипес / снимка: visit-halkidiki.gr

Плаж Кавуротрипес, известен също като Orange Beach, е живописно убежище, разположено между плажовете Арменистис и Платаници в Ситония, само на 5 километра от оживения град Сарти.

Несъмнено това е едно от местата, за които казваме, че са истинският рай на земята. Кавуротрипес образува подобна на дантела брегова линия от малки уединени плажове с кристалночисти, плитки, изумрудени води, обградени от мек бял пясък, с гъсти борови гори, които се простират чак до брега. От плажовете се открива прекрасна гледка към Атон, заобиколен от борови дървета и бели скали. Кавуротрипес е частично организиран и не е леснодостъпен, въпреки че винаги е пренаселен. В землищата, собственост на манастирите, има възможност и за къмпингуване, която е добре да проверите предварително.

Характеристики на плажа

Простор и достатъчно сянка и прохлада, благодарение на величествени дървета наоколо. Идеални условия за гмуркане с шнорхел за опознаване на подводния свят. Морето е плитко, освежаващо прохладно и спокойно, с минимални вълни, а и почти няма морски обитатели, било то риби или медузи, така че е идеално и за лежерно плуване. Постоянно тихото време е рай за любителите на слънчеви бани. Нивото на инфраструктура може да се нарече умерено – колкото да не е пренаселено, но да можете да задоволите основните си нужди.

Едноименното село се намира в непосредствена близост до плажа, където разнообразие от кафенета, таверни, магазини, хотели и ресторанти ви очакват с гостоприемство.

Как да стигнете?

Започнете пътуването си на север от град Сарти, продължете до отбивката при плаж Платаници и продължете още един километър. Накрая се отклонете по пътеката, която лъкатуши през гората (разположена от дясната страна на пътя). Като алтернатива може да стигнете с такси от град Сарти.

Кога е най-доброто време за посещение?

Кога ще посетите Кавуротрипес, зависи от вашите предпочитания:

  • Късна пролет (от май до началото на юни): Този период е идеален за тези, които предпочитат по-спокойна почивка с по-малко туристи.
  • Ранна есен (септември до октомври): Времето остава топло, но тълпите се разсейват.
  • Докато лятото предлага типичната атмосфера за почивка на плажа с повечко хора наоколо.

Вижте още: Kъмпинг айляк в Гърция: Най-добрите места за почивка на една ръка разстояние от БГ

#2 Литохоро

Литохоро
Литохоро (снимка: elevation.maplogs.com)

Литoxорο e малко градче в централната част на Гърция, намиращо се в пoдножиетο на Олимп, на източните склонове, нa 6 км oт κрайбрежиeто, извеcтнο катo Олимпийскa Ривиера. Грaдчeтo е отправнатa тοчка за пoкорявaне на най-виcοκия връx нa Олимп – Mитикас, затoвa има тyристи почти цeлοгoдишно. Едно от предимствата на региона е възможността за планински и морски туризъм.

Вижте още: Към „Пантеона на боговете“: По стъпките на първата българска експедиция до Олимп

Литoxорο e рaзпoложенο амфитeатрaлнo по cклοн на планинaта, със запaзени cтари къщи и тесни κалдъръмeни yлички. Имa някoлко xοтeла, реcтoранти и κaфенeта. Haй-близкитe плажoве cа: Плaка Литоxοрy – с κъмпинг и някoлко бийч барa, Гремия – див κамeнист плаж и Грицa – дълъг плаж c някοлкo луκсозни хοтели.

Освен че е тихо и спокойно място за почивка, Литохоро предлага и възможности за забавление в различни комплекси и заведения.

Литохоро
Литохоро (снимка: maplogs.com)

В околността има много природни дадености, а повечето планински маршрути за изкачване на планината започват именно от Литохоро. Според преданията това е градът, в който Боговете, живеещи на Олимп, са се срещали, за да взимат съдбоносни решения. Днес тук са събрани ведно гръцкото гостоприемство, невероятно вкусна кухня и чист въздух, неслучайно привличащи туристи от цял свят, бягащи от суетата и шума на големите курорти. Всичко в това благословено място предразполага към спокойствие и пълноценна почивка.

В Литохоро може да нощувате в някоя от многобройните реновирани къщи за гости, да посетите заведение, предлагащо вкусна гръцка кухня, а градският парк предлага достатъчно атракции за децата.

Олимп, гледан от Литохоро
Олимп, гледан от Литохоро (снимка: maplogs.com)

Тъй като е малко градче, местните се познават и дори да попаднете там без резервация, бързо ще намерите място за нощувка, защото всеки домакин има поне няколко приятели, на които може да се обади, за да ви осигури приятен престой поне за една вечер.

Може да достигнете до Литохоро след около час с кола по магистралата след Солун.

Вижте още: На планина в Гърция: 8 от най-впечатляващите туристически маршрути

#3 Самотраки

Самотраки
Самотраки (снимка: Ggia, Wikipedia)

Самотраки е остров в Гърция, който се намира в крайната североизточна част на Бяло море, между островите Лимнос, Имврос и Тасос, и на 42 км на юг-югозапад от град Александруполис. Той отстои на няколко километра от морската граница между Турция и Гърция. Дължината му от запад на изток е 21 км, а площта му е 178 км².

Главното пристанище на остров Самотраки е градчето Камариотиса, което се състои кажи-речи от една крайбрежна улица с кафенета и магазинчета. Има малки хотелчета и нощни клубове. В случай, че не държите толкова на нощния живот, може да се отправите към северната част на острова, която е и по-красива.

Вижте още: Връх Фенгари-наблюдателницата на Прометей

Светилището на великите богове
Светилището на великите богове, о. Самотраки (снимка: sail-la-vie.com)

Островът е с овална форма, с дължина на бреговата линия 59 км, като 35 км са плажове, предимно покрити с дребни камъни. В централната му част се издига планината Саос с най-висок връх Фенгари, 1611 м н. в.

Според последните данни постоянните жители на острова са 3083 души. Икономиката му се базира на приходите от туризъм и риболов.

Самотраки е атрактивен за посетителите с многото си водопади, които се спускат върху гладки скали и образуват естествени речни басейни, наречени ватрес – често използвани от туристите за плуване, скокове във вода. Покрай тях условията са чудесни за семеен пикник.

Интерес представлява и една от големите реки на острова, Фониас, която извира от планината Саос и се влива в морето. Името ѝ означава „убиец“ и отговаря на нейната мощ в пълноводните периоди. По течението ѝ има три водопада – Фониас и Герания са леснодостъпни и подходящи за водни спортове. Третият, Клейдоси, е трудностъпен и опасен.

Водопад в Самотраки
Водопад в Самотраки / снимка: travel.gr

За запалените по планинарството, двупосочно разстоянието от крайбрежното градче Термаа до върха на Фенгари, както гърците наричат планината Саос, е малко повече от 17 километра. Пътеката е трудна за изкачване, но добре поддържана, обезопасена и с поставени предупредителни табели.

Самотраки
Самотраки (снимка: nasamnatam.com)

За тези, които не са любители на сериозните активности, са подходящи термалните бани, които датират от византийско време. Разбира се и многото плажове. Така например Кипос, който е близо до източното крайбрежие, е осеян с красиви малки синкави камъчета, докато Пахиа Амос, на юг, е единственият пясъчен плаж на Самотраки. До плажа Ватос пък може да стигнете единствено с лодка, която минава покрай „висящ водопад“ Кремасто Неро – при пълен поток той се спуска директно в морето, без да докосва скалите и оттам идва и името му.

Вижте още: Изкачване на Драмски Боздаг и първенецът на остров Самотраки

Не е за пренебрегване, че на острова има много добри маршрути за планинско колоездене. Отлични са и възможностите за практикуване на рафтинг.

Каньонинг и Съп на Самотраки
Каньонинг и Съп на Самотраки (снимка: verticaladventure.ro)

Как да стигнете да Самотраки?

От пристанището в Кавала има няколко ферибота седмично, с които се плава 4 часа. От Александруполис  ферибот има няколко пъти дневно, с него се плава 2 часа. Има фериботна връзка и с остров Лимнос (3 часа). В пиковия сезон между Александруполис и Самотраки се движи и скоростен кораб, който взима разстоянието за един час. Разписанието зависи от месеца и деня от седмицата, и онлайн трудно се намира информация. На самия остров между градовете през лятото се движат автобуси.

Вижте още: Адреналин и риболов на остров Самотраки

#4 Лимнос

Лимнос
Остров Лимнос (снимка: visitlimnos.info)

Остров Лимнос е разположен в северната част на Егейско море, между островите Самотраки, Имврос и Агиос Ефстратиос, и на 58 км на изток-югоизток от полуостров Света гора (Атон).

Бреговата линия на острова е дълга 263 км и е силно разчленена от множество заливи и полуострови. Релефът е предимно хълмист, почти без гори, с максимална височина от 426 м н.в.

Какво да правите в Лимнос?

снимка: @surfclubkerosofficial

Лимнос е известен с красивите си пясъчни плажове, но ако има плаж, който да се откроява, това е Керос. Той се намира в сърцето на екосистема, защитена от Натура 2000, в спокоен залив с ширина 3 км, благословен с плитки води и постоянни ветрове мелтеми, които създават идеални условия за уиндсърфинг и кайтсърфинг. Дълбоката до кръста вода, пясъчното дъно и кръстосаните ветрове не могат да бъдат по-привлекателни. Определено едно от най-добрите неща, които можете да правите по време на почивката си в Лимнос.

Пустинята Аматини на Лимнос се смята за единствената пустиня в Европа, а тези пясъчни дюни в северозападната част на острова са една от най-добрите атракции. Разположени на площ от около 17 акра, дюните предлагат впечатляващ контраст от обичайните плажове и хълмове, които обикновено виждате в Гърция. Пътят дотам допълва изживяването. Ще се почувствате като на сафари, докато стигнете. Нямате нужда от превозно средство с висока проходимост, но не очаквайте павирани пътища или ясни знаци. Пътуването си заслужава усилието, тъй като мястото е доста различно. Залезът е идеалното време за пътуване, защото през деня е много горещо. Освен това там можете да карате сендборд.

Вижте още: Спускай се по пясъка

Лимнос
снимка: visitlimnos.info

Природни и културни забележителности 

Лимнос може да се похвали с пет плажа със Син флаг, обозначение за отлични постижения на Международната фондация за екологично образование. Плажовете Танос, Платис, Агиос Йоанис, Рича Нера и Евгатис-Зематас предлагат на посетителите газирана вода, чисти съоръжения и устойчива природна среда. Танос, по-специално, е чудесен вариант, тъй като има няколко организирани плажни клуба, изключителна рибна таверна и място за наемане на оборудване за водни спортове. Платис е друг чудесен избор с блестящо море и организирани шезлонги. Когато се уморите от пясъчни плажове, може да отскочите до по-скалистия плаж Агиос Йоанис за релаксиращо плуване.

Вижте още: Кайтсърф на остров Лимнос с бога на ветровете и клуб ANEMOI

Пещерата на тюлените, Лимнос
Пещерата на тюлените, Лимнос (снимка: reddit.com)

Отвъд плажовете със Син флаг, Лимнос предлага редица тайни заливи и скрити места. Посетете Пещерата на тюлените, на кратка разходка от плажовете Микро и Мегало Фанараки. Следвайте пътеката и се спуснете по скалите, за да стигнете до естествена арка, която предлага живописни гледки и сурова, непокътната природа.

Може да се изкачите до замъка Мирина, от византийско време, реконструиран от венецианците през 13 век. Извисяващ се над столицата Мирина, той е най-големият замък в Егейско море. Впечатляващо място, замъкът обхваща приблизително 144 000 квадратни метра и има 14 кули. Районът е доста голям, затова, дайте си време да го разгледате и посетете рано или късно през деня, за да избегнете изпепеляващата жега на слънцето.

Вижте още: Катерачен гидовник: „Sea Breeze“, Гърция

Византийска крепост, Лемнос
Византийската крепост, Лемнос (снимка: greeka.com)

След като напуснете крепостта, не забравяйте да преминете през централния пазар на Мирина, където ще откриете широка гама от кафенета, ресторанти и магазини за търговия на дребно.

През летните месеци соленото езеро Алики на североизточното крайбрежие на острова пресъхва и образува просторна солена равнина. Заобиколен от пясъчни дюни и блата, този блестящ бял участък от земя предлага на посетителите впечатляваща обстановка, изглеждаща като лунен пейзаж. Близо до него е един от най-ветровитите плажове на Лимнос, къде може да покарате кайтсърф или уиндсърф.

Вижте още: Лимнос – островът на възможностите

Плаж Танос, на о. Лимнос
Плаж Танос, на о. Лимнос (снимка: @gavinw1971)

Преди хиляди години горещата лава, изтичаща от близките вулкани, се среща с морето и образува необичайните скални образувания, които се намират на северния бряг на Лимнос. С десетки нюанси на жълто и оранжево, заоблените, слоести скални образувания създават драматично съпоставяне с морскозелената вода и синьото небе. Насочете се към нос Фаракло, за да видите необичайните скални образувания, а след това отидете до плажа Гомати за освежаващо плуване.

Фаракло (снимка: @ge_zarras)

В археологическия обект Полиочни пък ще се върнете назад във времето. Разположен на източното крайбрежие на острова, той се смята за един от най-древните градове в Европа, датиращ от егейската бронзова епоха. Мястото е открито през 30-те години на миналия век и днес можете да посетите руините на селото с частично запазени стени, показващи как къщите са били плътно сгушени една до друга. Можете също да видите какво е останало от първата сграда на Европейския парламент.

Как да стигнете?

До Лимнос може да стигнете със самолет София – Атина – Лимнос или с ферибот от Кавала. През лятото фериботи на Blue Star Ferries и Seajets предприемат четиричасовото пътуване всеки ден, без понеделник, до Мирина – най-големият град на острова.

Вижте още: Катерачен гидовник: остров Калимнос, Гърция

#5 Лефкада

Остров Лефкада
Остров Лефкада (снимка: greekisland.co.uk)

Остров Лефкада или Левкада се намира в Йонийско море. Той е третият по големина от Йонийските острови. Дължината му от север на юг е 33 км, а на изток-запад достига до 14 км. Отделен е от континента от тесен проток (минимална ширина 50 м) на североизток и залива Орепана на изток.

На югоизток от Лефкада са намират по-малките острови Меганиси, Каламос, Кастос, Аркоуди и Атокос, а на 9 км южно е остров Итака. Релефът на острова е предимно планински, с максимална височина 1158 м, а покрай брега се простира тясна крайбрежна равнина.

Пътуването до Лефкада обещава невероятно красиви природни гледки и приказни плажове. По източното крайбрежие на острова са разположени няколко средноголеми курорта и голям брой отделни плажове, като най-известните сред тях са Порто Кацики, Егремни и Нидри. Със сигурност ще намерите изобилие от страхотни плажове – както популярни, така и отдалечени. Независимо дали предпочитате пясъчни или каменисти плажове, гарантирано ще си прекарате чудесно край морето с кристалночисти изумрудени води. Някои от плажовете са леснодостъпни с автомобил, но има и такива, до които може да се стигне само по туристическа пътека или с лодка.

Вижте още: 5 съблазнителни къмпинг места в Гърция, където да бичим айляк

Остров Лефкада
Остров Лефкада (снимка: sappho-boutique-suites)

С многото съоръжения за водни спортове, туристически клубове и места за забавление, островът е чудесна дестинация както за практикуване на дейности на открито, така и за почитателите на оживения нощен живот. Ако сте любители на  уиндсърфа, кайтсърфа и гребните експедиции, то това е вашето място. Може да обходите многобройните туристически пътеки, да видите красиви водопади и също да се разходите с ферибот до съседните острови, където има не по-малко възможности за активен отдих.

Плажове и активности

В северната част на Лефкада:

Катизма: един от най-популярните плажове на острова, с пясък и изумрудени води, с чудесни условия за да практикувате водни спортове и да летите с парапланер.
Милос: голям и спокоен плаж с пясък и чисти сини води, на който няма удобства за посетители, но може да стигнете или по 20-минутна туристическа пътека, или с водно такси от Агиос Никитас.
Пефкулия: популярен плаж с борови дървета, пясъчен бряг и сини води.
Гира: голям пясъчен плаж с кристалночисти води, лесно можете да стигнете до плажа с кола.

Падълбординг в Лефкада (снимка: greekisland.co.uk)

Агиос Никитас: малък плаж в курортното селище Агиос Никитас с красиви изумруденозелени води.
Каламици: край селището Каламици има цели три невероятни плажа: Мегали Петра, Каваликефта и Авали. Всички те са с удивителни изумрудени води и ситни камъчета. На Каваликефта има удобства, като чадъри и шезлонги.

Вижте още: Дзадзики крю по вълните

В южната част на Лефкада:

Егремни: изумително красив плаж, който неслучайно е много популярен. Той е с голяма плажна ивица, осеяна с малки камъчета, а водите са изумрудени. Повечето посетители стигат до плажа с лодка.
Порто Кацики: несъмнено най-популярният плаж на острова и може би един от най-красивите в цяла Гърция. Чистите морски води са обградени от големи внушителни скали и тучна зеленина.
Ялос: чудесен плаж с пясък и кристалночисти води.
Нидри: пясъчен плаж, перфектен за практикуване на водни спортове.
Амуса: плаж с бели камъчета и кристалночисти изумрудени води. До него се стига с кола.
Агиофили: приказен плаж с бели камъчета, дълбоки тюркоазени води и околни високи скали. До него се стига по туристическа пътека пеша или с кола по черен път, и след това с по-кратка разходка.

Лефкада (снимка: discoverionian.com)

Занимания

Лефкада е прекрасна дестинация за любителите на разходките, културните забележителности и водните спортове. Пътешествениците споделят кои са някои от най-интересните занимания на острова:

Селищата Нидри, Василики и Лигия са перфектни, за да практикувате водни спортове. Има множество модерни центрове за сърф, кайтсърф и парапланеризъм – може да се насладите на невероятните гледки от птичи поглед!

От Нидри с лодка може да стигнете до остров Скорпиос. Частният остров, който някога е принадлежал на гръцкия бизнесмен Аристотел Онасис, е чудесно кътче за плуване в кристалночисти води, на фона на удивителна природа.

Вижте още: 5 места на Балканите, където да бичим каяк

Парапланеризъм в Лефкада (снимка: paragliding.olympicwings.com)

Върнете се назад във времето като посетите замъка Агия Мавра близо до Хора. Ако искате да научите повече за миналото на острова, определено си заслужава да посетите този археологически обект.

Любителите на историята може да посетят Археологическия музей на Лефкада, където са изложени впечатляващи находки от античността.

Водопадите Нидри и Акони пък предлагат фантастично преживяване за любителите на природата.

Как да стигнете до Лефкада?

Лесно може да стигнете до острова със собствен автомобил, тъй като е свързан чрез мост с континентална Гърция. Също така до него често пътуват и обществени автобуси от Атина и Солун. Ако летите със самолет до Гърция, може да изберете за крайна точка летище Актион, тъй като се намира на 20 минути с кола от Лефкада. От Атина и Солун продължителността на пътуването с автомобилен транспорт е около 4 часа.

#6 Закинтос

Закинтос
Закинтос (снимка: tourscanner.com)

Закинтос е най-южният и третият по големина (по площ и население) остров от Йонийските острови. Намира се западно от полуостров Пелопонес и южно от остров Кефалония. Има форма на неправилен триъгълник с дължина 36 км и ширина до 18 км. Крайбрежната ивица е с дължина около 123 км. Островът е разположен на почти същата географска ширина като гръцката столица Атина.

Закинтос
Закинтос (снимка: catamaran-charter-greece.com)

Този изумително красив остров в Йонийско море е популярна ваканционна дестинация, благодарение на невероятните плажове, разнообразната природа, възможностите за практикуване на водни спортове и оживения нощен живот.

Вижте още: Бейсджъмп над Закинтос, най-красивия плаж в Гърция

Плажовете на Закинтос

Закинтос се слави със своите кристалночисти води, бели пясъчни плажове, пещери и живописно морско дъно.

Ето някои от най-хубавите плажове на острова:

Навагио (Заливът на корабокрушенците): най-известният плаж и един от най-фотографираните гръцки плажове. Природните красоти се допълват от корабните останки на брега.
Лимнионас: малък скалист залив с кристално чисти води, който няма плаж, а в морето се влиза със скок от скалите.

Закинтост, заливът с корабни останки
Заливът на корабокрушенците / снимка: ekathimerini.com

Лаганас: С Дългата си пясъчна ивица (приблизително 9 км), осеяна с чадъри, шезлонги, плажни барове и таверни, той е най-космополитният плаж на Закинтос. А може и да срещнете костенурките Карета.
Аргаси: един от най-оживените плажове на острова.
Агиос Николаос Василикос: също доста популярен, предлага добри възможности за водни спортове.
Геракас: един от най-красивите плажове на острова със златен пясък и тъмносини плитки води.
Маратониси: остров, разположен срещу брега на езерото Кери, с тучна растителност. Има и два диви плажа.
Сините пещери: удивителни природни образувания на северозападното крайбрежие на Закинтос. Групата от морски пещери може да се посети само с лодка.
Циливи: един от известните курорти на Закинтос, който се намира в североизточната част на острова, на 9 км от летището и на 5 км от град Закинтос. От него тръгват лодки до две от забележителностите на острова – Сините пещери и залива Навагиo. В курорта има игрище за мини голф, боулинг, както и аква паркове, развлекателен парк за деца.

Закинтос
Закинтос (снимка: catamaran-charter-greece.com)

Занимания на Закинтос

Там ще имате възможност да плувате в кристалночисти води и да се припичате на някои от най-хубавите плажове в Йонийско море. Може да се наслаждавате на впечатляващата природа на острова, като се разходите по туристически пътеки или да си организирате пътешествие с кола.

Островът е рай за любителите на гмуркането и каяка. Също така може да си устроите еднодневни круизи до заливи и морски пещери, до които достъпът е само с лодка.

Националният морски парк на Закинтос е защитена зона в залива Лаганас, която е местообитание на костенурката карета и си струва да се посети.

Вижте още: Топ 10 на най-добрите места за гмуркане в света

Каяк в Закинтос
Каяк в Закинтос (снимка: zakynthosactivities.com)

Как да стигнем до Закинтос

До острова може да се стигне с ферибот от континентална Гърция или със самолет от летища в Гърция, а също и от някои европейски страни. Ежедневно се движи ферибот до Закинтос от пристанище Килини, на полуостров Пелопонес, а пътуването трае само 1 час. Летището на Закинтос се намира на приблизително 4 км от пристанището.

#7 Санторини

Санторини
Санторини / снимка: santorini-secret.com

Остров Санторини е една от най-предпочитаните дестинации, поради автентичната гръцка атмосфера, неповторимите синьо-бели сгради и зашеметяващите гледки. Но островът има своите непознати места, които са по-романтични от твърде посещаваните.

Санторини е най-големият от архипелага Санторини – малка група вулканични острови в Бяло море, включващи обитаемите острови Тира и Тирасия, както и ненаселените Аспрониси, Неа Камени и Палеа (Паля) Камени. Заедно те са част от Цикладските острови.

Главният остров Санторини е с формата на полумесец и е заобиколен от три страни със стръмни скали. Дължината му от север на юг е 17 км, най-голяма ширина от 5 км. Той е образуван от огромно вулканично изригване през 1400 г. пр.н.е. Населението на острова е 15 550 жители.

Санторини / снимка: goatsontheroad.com

Забележителности

Санторини е един от най-скъпите гръцки острови. Когато го посещавате, трябва да сте готови да платите по-големи сметки по време на престоя си. Не очаквайте обаче да купонясвате през целия ден и нощ, докато сте там. За разлика от Миконос, остров, известен със своята лятна парти атмосфера, Санторини е място релакс и романтика.

А когато става дума за плажовете в Санторини, добре е да знаете, че са изградени върху вулканична скала. Островът все пак се слави с едни от най-забележителните плажове в света. Тук можете да избирате на какъв пясък да попивате лъчите на слънцето – бял, черен и дори червен.

Най-известният е Червеният плаж, заради черните и червените си камъчета и горещата вода, но е гъстонаселен и затова може да е добра идея да посетите и някои други плажове, например Влихада, от южната страна на Санторини и нос Коламбо, един от най-изолираните и тихи плажове.

Вижте още: Фолегандрос е „най“ сред европейските острови

Санторини
Санторини / снимка: santorini-secret.com

Фира

Главният административен център обикновено е мястото, където туристите избират да отседнат. Отделете си време за разходки из неговите живописни стари улички. Може да разгледате малките магазинчета, препълнени с ръчно изработени предмети от рисувано стъкло, керамика, дърво, както и всякакви бижута.

Град Иа

Разположен в северната част на главния остров, градът се слави с една от най-красивите гледки в света. Той е зашеметяващ и с белите сгради със сини куполи, накацали по стръмните скали. С очарователната си цикладска архитектура, църкви и вятърни мелници, залезът в Иа е популярен декор за сватби на влюбени двойки от цял свят.

Пиргос 

Едно от най-автентичните цикладски селища и бивш административен център на Санторини примамва с очарователните си тесни живописни улички. Не пропускайте да посетите венецианския замък и да погледнете красивата панорама от върха на хълма.  Пиргос е просто една приказка в бяло и синьо, която в никой случай не бива да пропускате!

Вижте още: Най-подходящите туристически дестинации за интроверти в Европа

Пиргос, Санторини
Пиргос, Санторини (снимка: demetercavehouse.com)

Древният град Акротири

Той е в южната част на главния остров и е бил едно от най-важните селища по времето на ранната бронзова епоха. Покрит с вулканична пепел – спомен от изригването на вулкан, но дори и под нея се виждат останките от славното му минало. Запазени са изящните фрески на къщите, каменните улици и площади, и уникални предмети от тази епоха.

Какво да правим в Санторини?

Ако искате да научите повече за историята и културата на този остров, може да посетите някои музеи. Два от най-важните са Археологическият музей и Музеят на праисторическата Тера, където са разположени невероятни артефакти, намерени при разкопки на острова.

Едно от интересните неща е поход до вулкана на Неа Камени. 20-минутният преход е умерено предизвикателен (затова не тръгвайте по джапанки), но гледките си заслужават.

Ако обичате морските разходки, може да се възползвате от круиз с катамаран или платноход. Ако обичате водните спортове, може да практикувате шнорхелинг или скубадайвинг, или пък да карате каяк. Ако уменията ви го позволяват, може да се насладите на невероятния простор и прекрасни гледки отвисоко, като полетите с парапланер.

Вижте още: Островни приключения: Родос

Санторини
Санторини (снимка: getyourguide.com)

Как да стигнете до Санторини?

Самолет:

Целогодишно до Санторини можете да стигнете с полет през Атина, а през лятото има много чартърни полети от редица европейски градове. Летището в Санторини е северно от Камари и е с летищен код JTR. От него има автобуси за Фира (6 км), където можете да се прекачите на автобус за другите градчета.

По вода:

Можете да достигнете Санторини чрез редовните фериботни линии от пристанищата в Пирея, Солун или Крит, също и от почти всички от Цикладските острови. Пътуването отнема 5-9 часа, в зависимост от ферибота и междинните спирания. Фериботите пристигат на пристанище Атиниос, откъдето тръгват автобуси за Иа, Фира и други градове.

Градски транспорт:

На острова се движат автобуси на 30-60 минути, но няма директни линии, които да стигат от единия до другия край на острова.

Вижте още: 5 красиви острова в Европа, в които автомобилите са забранени

#8 Метеора

Метеора
Метеора (снимка: lgatravelgreece.gr)

Метеора е голям манастирски комплекс в Северна Тесалия, Гърция. В него се включват 9 запазени манастира, от които 6 действащи, построени на върховете на труднодостъпни високи скали, с вид на каменни стълбове. Те се извисяват на 400 метра височина над Тесалийската равнина. Метеора се намира на 1 – 2 километра северно от Каламбака, на 21 км северозападно от Трикала и на 70 км западно от Лариса. На 539 ĸм е oт Coфия.

Манастирският комплекс възниква през X век и оттогава съществува без прекъсване на монашеската традиция. През 1988 г. Метеора е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Посещението на Meтeopa мoжe дa ce cpaвни c пристъпване в дpyг cвят, съчетавал вeличecтвeни cĸaли и cтapинни мaнacтиpи, вгpaдeни в тexнитe въpxoвe. Силно въздействащо, тoвa yниĸaлнo мяcтo пpивличa пътeшecтвeници oт цeлия cвят.

Метеора
Метеора (снимка: lgatravelgreece.gr)

Koи ca мaнacтиpитe в Meтeopа Гъpция, ĸoитo мoжe дa пoceтитe?

Гoлeмият Meтeop (Πpeoбpaжeниe Гocпoднe) – нaй-големият и нaй-cтapият oт шecтe мaнacтиpa в Meтeopa. Оcнoвaн пpeз 14 вeĸ.

Bapлaaмcĸият мaнacтиp – втopи пo гoлeминa, също поcтpoeн пpeз 14 вeĸ. Cпopeд иcтopиятa е строен от монаси в продължение на 22 гoдини. B cpaвнeниe c ocтaнaлитe, тoй e пo-лecнoдocтъпeн, зaщoтo e paзпoлoжeн в пo-ниcĸaтa чacт нa мaнacтиpcĸия ĸoмплeĸc.

Maнacтиpът „Cвeти Cтeфaн“. Дocтъпът дo нeгo e лeceн, мoжe дa гo пoceтитe ĸaтo пpeминeтe пpeз мocт oт глaвния път.

Maнacтиpът „Cвeтa Tpoицa“ – едно oт нaй-живoпиcнитe мecтa в paйoнa, нo в cъщoтo вpeмe e и нaй-тpyднoдocтъпeн. Toй e нaпълнo pecтaвpиpaн пpeз 17 вeĸ.

Метеора
Метеора (снимка: hellenic-hotels.com)

„Свeти Hиĸoлa Aнaпaвca“ – нeгoвитe cтeнoпиcи ca eдни oт нaй-ĸpacивитe и зaпaзeни в Meтeopa. Също лecнoдocтъпeн ĸaтo мecтoпoлoжeниe. 150 cтъпaлa щe ви oтвeдaт нa въpxa, ĸъдeтo ce нaмиpa тoй. Пpeз зимния ceзoн e зaтвopeн.

„Pycaнy“ – мaнacтиp, cъздaдeн пpeз 14 вeĸ, получил името си вepoятнo oт пъpвия мoнax-oтшeлниĸ, зaceлил ce нa cĸaлaтa пpeз тoзи пepиoд. B cpaвнeниe c ocтaнaлитe, тoй e пo-лecнoдocтъпeн, paзпoлoжeн в пo-ниcĸaтa чacт нa мaнacтиpcĸия ĸoмплeĸc.

Ако искате да избегнете тълпите, може да използвате мpeжaта oт тypиcтичecĸи пътeĸи, изпoлзвaни oт мoнacитe и пoĸлoнницитe пpeз вeĸoвeтe нaзaд. Cлeдвaнeтo нa тeзи пътeĸи e eдин oт нaй-дoбpитe нaчини дa изcлeдвaтe paйoнa на спокойствие.

Вижте още: Преходи в Гърция

Метеора
Метеора (снимка: thetwirlingtraveler.nl )

Kaĸвo още дa видитe в Meтeopa?

Ocвeн да разгледате 6-тe cĸaлни мaнacтиpa, нe пpoпycĸaйтe дa видитe и библиoтeĸaтa нa мaнacтиpa Meтeopoн, ĸoятo e eднa oт нaй-бoгaтитe и знaчими пo poдa cи в Гъpция. Bъпpeĸи мнoгoтo пpeвpaтнocти във времето и нeблaгoпpиятнитe иcтopичecĸи oбcтoятeлcтвa, мoнacитe ca ycпeли дa зaпaзят цeнни cъĸpoвищa ĸaтo: pъĸoпиcни ĸoдeĸcи, визaнтийcĸи и пocтвизaнтийcĸи дoĸyмeнти, peдĸи книжни издaния и дpуги. Oт 1200-тe pъĸoпиca нa Meтeopa, 640 пpинaдлeжaт нa мaнacтиpa Beлиĸи Meтeopoн, 86 oт които ca върху пepгaмeнт.

Аĸo вече cтe нa Meтeopa, добра идея e дa пoceтитe и Πpиpoдoнayчния мyзeй, ĸaĸтo и Myзeя нa гъбитe. Ако сте ценител нa пpиpoдaтa, тyĸ щe имaтe yниĸaлнa възмoжнocт дa ce зaпoзнaeтe cъc cвeтa нa гъбитe.

Koгa e нaй-подходящо дa пoceтитe Meтeopa Гъpция?

Πpoлeт и eceн са най-добри за посещениe, зaщoтo лятото е прекалено горещо, a пpeз зимата мястото е по-тpyднoдocтъпнo. Bceĸи мaнacтиp имa cвoe paбoтнo вpeмe и съответна такса в евро.

Метеора
Метеора (снимка: thetwirlingtraveler.nl )

Kaĸвo мoжe дa paзглeдaтe в paйoнa?

He пpoпycĸaйтe дa paзглeдaтe тpaдициoннoтo ceлo Kacтpaĸи, в подножието caмитe мaнacтиpи. Cтapият живoпиceн ĸвapтaл e изгpaдeн aмфитeaтpaлнo, в основата на скалите. Така че си зacлyжaвa дa ce paзxoдитe пo cтapитe yлици нa ceлoтo и дa изcлeдвaтe тecнитe пътeĸи под oгpoмнитe извиcявaщи ce cĸaли. Kacтpaĸи e извecтна изходна точка зa aлпиниcти, идващи oт цял ​​cвят.

Вижте още: Катерачни обекти: Метеора

B нeпocpeдcтвeнa близocт дo Meтeopa ce нaмиpa и Kaлaмбaĸa – чудесен гpaд c мнoгo xoтeли, pecтopaнти, мaгaзини и възмoжнocти зa paзвлeчeния. Пpиpoдaтa в тoвa гpaдчe, сгушено в ниското, под осанката на Метеора, cъщo щe ви впeчaтли.

Много добра идeя може да e дa ĸoмбиниpaтe своята eĸcĸypзия дo Meтeopa c paзглeждaнeтo нa пeщepaтa Teoпeтpa, която е caмo нa 3 ĸм oт Kaлaмбaĸa. Гeoлoжĸитe oтĸpития дaтиpaт oт пepиoдa нa плeиcтoцeнa и xoлoцeнa.

Как да стигнете до Метеора?

Можете да летите със самолет до град Волос в Централна Гърция, откъдето да продължите още два часа с кола до Метеора. Може и да вземете влак или автобус от Волос до Калампака, което обаче отнема повече време.

С автобус от Атина, от Терминал Б, ще пътувате около 4 ½ – 5 часа. Ако вземете автобус от Солун, пътят ще ви отнеме около 2-3 часа.

Може да използвате влак до някое от селищата около Метеора, тръгвайки от Атина или Солун. В този случай пътуването ще ви отнеме 4-5 часа.

#9 Парос

Парос
Науса, Парос (снимка: placesofjuma.com)

Парос е остров в Егейско море, 4-ти по големина сред Цикладските острови, на 5,5 км от о. Наксос и на 1 км от Антипарос. На югозапад от него се намират малките островчета Гларопунта, Пантерониси  и Тигани, а на югоизток – Дриониси.

Осторв Парос е дълъг 23 км, а най-голямата му ширина е 14 км. Той е с предимно скалисти брегове и силно разчленени от множество малки заливи (най-големи Науса, Парос, Паранга, Филизи, Ципидо) и дълги и тесни полуострови между тях.

Историческите забележителности на острова са буквално на всяка крачка. Ако отидете там, не пропускайте да видите древните мраморни кариери, венецианската крепост, византийската базилика „Богородица на стоте врати”, старинните църкви, автентичните села Лефкес и Марписа.

Остров Паргос е популярна уиндсърф и кайтсърф дестинация. Освен това, е известен  с качествения си бял мрамор, използван дори за Партенона в Атина.

Вижте още: Виктор Жеков: Уиндсърфът е голямата ми любов

Парос
Парос (снимка: tripadvisor.com)

Забележителности

Столицата Парикия

Тя е и главно пристанище на острова, където пристигат фериботите. Тук си струва да се разходите из уличките на стария град и да посетите замъка. Добра идея е да отскочите до близкия Природен парк и Долината на пеперудите.

Панагия Екатонтапилиани: Църквата на 100-те врати

Красивата църква в Парикия датира от 4-ти век и е по-известна като Църквата на 100-те врати. Интересна легенда гласи, че в нея са открити цели 99 врати, а 100-тната ще бъде открита, когато Константинопол (днешен Истанбул) стане отново гръцка територия. В църквата се влиза безплатно.

Рибарското селище Науса

Най-атрактивни в селото са старият квартал, красивото пристанище и венецианската крепост, вдадена в морето. Вечер там е доста оживено.

Парос
Парос (снимка: greecetravelsecret.com)

Планинското селце Лефкес

Островът си има и планински чар и може да му се порадвате, като посетите средновековното селце Лефкес. То е китно, с бели сгради, и от него се разкриват чудни гледки. Лефкес е била и първата столица на Парос.

Селцето Алики

Името в превод означава „солено блато“, а самото село е перфектно за кратка спирка и вкусно похапване в някоя таверна.

Марписа

Ако решите да добавите към маршрута си Марписа и Писо Ливади, непременно се качете до манастир Агиос Антониос. Панорамата оттамси заслужава!

Остров Антипарос

Много живописен, той е разположен на едва 1 км от брега на Парос. Ако имате време, може да отидете до там и преспиване. Фериботите от Парикия са през около 30 минути.

Вижте още: Ветроходна флотилия Циклади на Вятър и Вода

Парос
Парос (снимка: greecetravelguide.co.uk)

Плажове на Парос

Пясъчните плажове са огромен плюс на Парос, тъй като на много места в Гърция плажовете са покрити с камъчета. Тук пясък има в изобилие, а водата на повечето места е плитка и с невероятно красиви цветове. Общата брегова линия на Парос е около 120 км.

Сред най-популярните плажове са: Санта Мария – осеян с бийч барове, Голдън бийч – рай за любителите на кайт и уиндсърф, Ливадия, Паунда (Pounda), Логарас (Logaras), Алики (Aliki), Монастири (Monastiri). Плаж Колимбитрес (Kolombithres) е задължителен за посещение, нищо че също е сред най-посещаваните, заради интересните скални образувания и плитката кристалночиста вода.

Вижте още: Ето ги: най-добрите плажове в света

Науса, Парос
Науса, Парос (снимка: rtwin30days.com)

Бягство от тълпите

Ако търсите усамотение, проверете за възможности на следните плажове: Пипери (Piperi), Фарангас (Farangas), Лангери, Глифадес (Glyfades), Молос (Molos) или просто си харесайте някой, докато обикаляте острова по крайбрежния път.

Имайте предвид, че на някои от плажовете вятърът е доста силен и понякога бурен, особено в периода юли – септември. Ако не ви понася или пречи на заниманията ви, решението е да продължите на юг и да потърсите плаж на завет.

Как да стигнете до Парос?

Със самолет от Атина е единият вариант. С ферибот може да стигнете основно от Пиреус, но също и от Рафина. Пътят отнема няколко часа (от 3 до 7 часа, зависи от ферибота, който изберете). Важна особеност е, че при силни ветрове, каквито има около Цикладите, фериботите понякога спират за един или повече дни. Затова е добре да следите прогнозата.

#10 Кавала

Кава̀ла е град в Северна Гърция, чиято близост до България, го прави удобна дестинация за еднодневни екскурзии и е една от най-често предлаганите.

Кавала
Кавала (снимка: VisitGreece)

Този северен град е значимо пристанище, което обслужва фериботите от и до някои острови от Северноегейската група като Тасос, Лимнос, Лесбос, Хиос, Самос и Икария. Мястото е доста оживено. Освен разходки по уличките и до забележителностите, там може да отидете и на плаж. Всъщност Кавала има цели три плажа.

Градчето привлича посетители от страната ни главно за един ден или най-вече такива, които прекарват почивката си в курортите на разстояние до 30 минути път с кола – като Пальо, Неа Карвали, Неа Перамос, Неа Ираклица и дори Керамоти. Но ако решите да останете няколко дни в Кавала, със сигурност ще има много неща за правене.

Вижте още: Бягство от жегата: 5 популярни дайвинг дестинации

Тъй като дестинацията е популярна и добре позната, решихме да насочим внимание към малкото селище Елевтерес, намиращо се недалече, за да разгледаме два обекта, в съседство един от друг, които еднакво будят интерес.

Елевтерес

Първо спираме поглед на Аполонийската или Елевтерската кула.

Аполонийската /Елевтерската кула
Аполонийската /Елевтерската кула (снимка: mixanitouxronou.gr)

Тя е средновековно отбранително съоръжение, разположено на беломорското крайбрежие, южно от Кале чифлик, на ниския хълм Кале Тоф в подножието на планината Люти рид (Символо) и на брега на Елевтерския залив.

Можете да я посетите, като се движите по стария национален път Солун – Кавала, близо до залива Елефтери, на 20 км от Офринио.

Аполонийската /Елевтерската кула
Аполонийската /Елевтерската кула (снимка: visitkavala.gr)

Основата на сградата е с размери 11 х 10 м. Голямата ѝ височина е запазена в добро състояние и до днес. Датира от късновизантийския период – XIV век. Кулата е контролирала морската зона между устието на Струма и Елевтерския залив, като се е намирала между средновековните градове Хрисополис, на запад и Анакторополис, на изток. Името Аполонийска е дадено погрешка, тъй като дълго време се е считало, че това е мястото на античния град Аполония.

Оградена е с външна ограда и има „останки“ от помощни сгради както вътре, така и от външна страна. Във вътрешността на кулата се помещават 4 етажа (основно с дървени подове), а на върха е имало вероятно малко помещение, което не е запазено до днес.

Лутра Елевтерон

Лутра Елевтерон
Лутра Елевтерон (снимка: DocWoKav, Wikipedia)

Съоръжението представлява комплекс от единични бани с купол (хамам). Намира се на 48 километра югозападно от град Кавала – на река Мармара, близо до морския бряг. Термалните извори в района са известни още от древността. Името в превод означава Бани на Елевтерес.

Днес от баните са оцелели 31 сгради, като най-старата сграда е османска баня от XVIII век. Районът е превърнат в курортно градче в периода 1908 – 1910 година, когато търговецът на тютюн Захос Заху поема експлоатацията им от османската държава.

Пожелаваме ви прекрасни ваканционни дни, а за повече идеи за пътуване и активна почивка следете нашите предложения! 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.