5 места на Балканите, където да бичим каяк

Греби, народе възродени!

0
 

Сподели

Shares
5 каяк дестинации на балканите
Снимка: Христо Узунов

“Настане жега – въздух загрее, вълни обсипят хоризонта синеещ. Вода зашуми, вятър повее – греблата пеят каяшка песен!”

Следното изречение се повтаря като мантра за здраве и берекет, докато пътувате към някоя апетитна каяк дестинация, нейде из Балканите.

Ако пък не знаете накъде да поемете – ето 5 предложения:

У гръцко

5 каяк дестинации на балканите
Снимка: xtremegreece.gr

Територията на Лятна България е едно необятно находище на каяк дестинации и накъдето и да отплавате няма да съжалявате, но за да сме конкретни ще ви насочим към едно от популярните места за гребни експедиции – остров Лефкада.

Перлата на Йонийско море е чудесна цел за морски каякинг, заради лазурносините води, многобройните си плажове и плажчета, диви и не, както и живописните отвесни скали между тях.

5 каяк дестинации на балканите
Снимка: odysea.gr

Освен това до острова може да се стигне по мост, като се пропусне досадното чакане на ферибот.

В зависимост от това, къде сте отседнали вариантите ви са най-различни – от обиколка на островното крайбрежие и разглеждане на заливите и лагуните, до посещение на някои от съседните, леснодостъпни острови като Тилия или Меганиси.

У сръбско

5 каяк дестинации на балканите
Снимка: vladimirdencan.com

Само на някакви си около 60 км от Калотина, близо до град Пирот, в старопланинската котловина Висок се е настанило Завойското езеро. Защо е завойско, можете да се досетите от формата му. То е с естествен произход, но впоследствие са му боцнали и една язовирна стена за разкош.

Водите му се плискат между скалните ритли в ждрелото на река Височица и образуваните от нея меандри. Няколко по-малки реки пък са оформили живописни ръкави.

С крупната дължина от около 14 км и ширина до 2 км Завойското езеро е подходяща дестинация за начинаещи каякари, на които им се иска да хапнат нещо сръбско след гребане.

Любопитен факт: Езерото е родено в нощта на 23 февруари 1963 г., след като природен катаклизъм предизвиква мощно свлачище, чиито скални маси запушват течението на реката.

У северно македонско

Каньон Матка
Снимка: Михаела Стоянова

Северна Македония също разполага с популярни каяк дестинации като Охридското и Преспанското езера и разбира се – каньона Матка.

Снимка: Михаела Стоянова

Този изкуствено завирен пролом по течението на река Треска е съвсем близо до Скопие и предлага невероятна природа в съчетание с водни забавления. Дължината му е около 18 км и е подходящ за лежерен туринг каякинг с опции за спиране и разглеждане на някои от многобройните пещери или манастири в района.

Пък и… мисълта да се хлъзнете с каяк в Матка си е изкушаваща! :D

У черногорско

5 каяк дестинации на балканите
Снимка: campvirpazar.com

Шкодренското езеро е най-голямото такова на Балканите, с обща площ от 391 кв. км. Тук са локализирани едни от най-големите птичи колонии в Европа, като се срещат над 270 вида птици.

А каякингът е най-добрия начин да ги разгледате.

5 каяк дестинации на балканите
Снимка: campvirpazar.com

Но, това не е всичко. Освен с птички езерото разполага и с чудесни места за плажуване, както и няколко исторически дестинации. Имате няколко ключови опции –  разходка до уединения плаж Пяшачак и разглеждане на руините на първия черногорски затвор, разположени на скалист остров, обиколка на живописните брегове на езерото с още вълшебни плажове и посещение на няколко средновековни манастира или да се отдадете изцяло на орнитология, като се забутате из някои от многобройните водни ръкави, разположени на делтата на река Морача.

У нашенско

5 каяк дестинации на балканите
Снимка: Христо Узунов

Къде и да одите, къде и да гребете у нашенско си е най-добре, а най-добре у нашенско си е на язовир Студен кладенец.

Третият по големина изкуствен водоем в България, с площ от почти 30 кв. км. съдържа в себе си едни от най-живописните и разнообразни приордни картини, голям избор от всякакви животински видове и много история.

5 каяк дестинации на балканите
Снимка: Христо Узунов

Гребейки покрай бреговете му, можете да се насладите на пиещи вода сърни и елени, докато във въздуха кръжат белоглави лешояди и още тон други хахави птичи видове!

Откъм природа също може да се говори много – скалата Юмрук кая, със своята сурова красота и съседният Остров на муфлоните, дивите отвесни брегове на защитената местност “Големият сипей”, Стръмният силует на връх Шеста крепост над село Широко поле…

5 каяк дестинации на балканите
Снимка: Христо Узунов

Тракийско светилище и останките на няколко средновековни и антични крепости пък са една малка част от историческите обекти край язовира.

Въобще Господ давал, давал..!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.