Адреналин и риболов на остров Самотраки

Как един българин стана риболовен гид в Гърция?

1
 

Сподели

Shares

В последно време о-в Самотраки стана една от любимите ми дестинации. Още при първото ми посещение на „най-дивия” гръцки остров попаднах на мой студент. Маргаритист Киркос след като е търкал дънките 3-4 години в студентските аудитории разбрал, че нито медицината,нито агрономството са за него. Завръща се на малкия остров, за да се захване с бизнес.

И днес, благодарение на него аз нямам проблем с нощувките, независимо за колко дни и колко човека мога да настаня.

Няма да ви разказвам за него, а ще ви запозная с неговия съдружник Румен /Майчето/. Риболовен гид и то от световен ранг. Той не само, че е българин, но и той трудно може да се определи точно от кой град е. Роден е в Плевен, живял в Пловдив… Все едно – и от двете места ми е малко съгражданин. Нали, аз съм роден не далеч от Плевен, а от много години живея в Пловдив.

Допирни точки от планините обаче с Румен нямаме, защото той е изцяло „морски човек”. Много години е обикалял морета и дори океани. От 10 гонини пребивава в Гърция, а от 2 години и половина е „акустирал” в Самотраки. Недалеч от бреговете на този остров,

Румен е открил мечтата на живота си. Не конкретизира нито разстоянието, нито посоката, защото пази това място много дискретно. След втората половина на юли и най-вече през месец август започва неговия богат сезон. Със специална лодка Румен подбира най-много до трима клиенти, за да ги отведе там, където те могат на воля да задоволяват своите желания – улов на големи риби, които надминават 30-40-те килограма. Като най-желан е уловът на риби от рода Амбарджак.

За това удоволствие богатите бизнесмени заплащат по 400 евро на ден. И според него сумата не е голяма, защото самите въдици, които Румен предоставя на клиентите си струват около 3 000 евро всяка. Правилата при ловуването, обаче са много точни и строги. Всеки клиент може да си задържи само по една голяма риба, а всичко друго, което е уловил, трябва да върне обратно във водата. Ако клиентът е от друга държава може да си отнесе трофея у дома със специално разрешение.

Жалко – ми сподели Румен, – че това занимание трае само два месеца”. В останалото от годината време той помага на гръцкия си приятел в отдаването под наем на леки коли, мотори, както и мотопедчета. Когато се наложи Румен помага и в хотелската част от бизнеса на Киркос.

Голяма част от трудовете на доц. Бешев са поместени в книгите, издадени от Списание 360:

„Истории за началото на планинарството в България“ „Българи на големите върхове по света“

Сподели

Shares

1 коментар

  1. “ гид от световна класа“, „амбърджаците през юли-август“, „въдици за 3000 евро“. Все откровени лъжи. Хубаво е да има хора като Иво Джидров да показват на хората как да ловят големи риби.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.