5 красиви острова в Европа, в които автомобилите са забранени

Заобиколени само от вода и без автомобили - истински рай!

0
 

Сподели

Shares
Аликуди, архипелаг Еолийски острови – Италия
Остров Аликуди, Италия / снимка: viaggiallafinedelmondo.it

Лятна ваканция, циганско лято или разцъфтяла пролет – няма значение кой сезон ще си изберете, според личните предпочитания, за да ги посетите. Тези малки острови с красива природа са кътчета от рая. В тях не се допускат автомобили и това ги прави едни от най-спокойните острови в Европа, където можете да презаредите батериите си.

Стюршьо – Швеция

Стюршьо (Styrsö) е бижу в архипелага Гьотеборг. Разположен в западната част на Швеция, това е очарователен остров с цветни къщи, зелени гори и интимни, изолирани плажове. Да, тук липсват коли. Тук всичко е мир и спокойствие, с нежния ритъм на птичи песни.

Остров Стюршьо (Styrsö)
Остров Стюршьо (Styrsö) / снимка: Amanda Green

Водата достига около 20-22 градуса по Целзий през лятото, а предлаганото настаняване е предимно на база нощувка и закуска. Това е идеалната дестинация за презареждане, само на 20 минути от втория по големина град в Швеция (Гьотеборг).

Остров Стюршьо (Styrsö)
Остров Стюршьо (Styrsö) / снимка: Valentino Casavecchia, Unsplash

Хидра, Саронически острови – Гърция

Гърция привлича хиляди и хиляди посетители всяка година, които идват заради красивите пейзажи и богатото наследство на страната. И Хидра, разположена само на няколко километра от континентална Гърция, недалеч от Атина, е мечтаното място за всеки за почивка от френетичния ритъм на ежедневието.

Хидра, Саронически острови
Остров Хидра, Саронически острови / снимка: Mauricio Munoz, Unsplash

Без автомобили, придвижването в Хидра се прави пеша или с лодка. Може да се разходите свободно из рустикалните улици с варосани къщи, докато гледате Средиземно море отвъд. Не е изненадващо, че много художници идват в Хидра, за да търсят вдъхновение. Островът си е спечелил репутацията на творческо убежище.

Вижте: Човеко, дишай: пет зимни курорта, в които автомобилите са забранени

Хидра, Саронически острови
Остров Хидра, Саронически острови / снимка: The World Pursuit

Аликуди, архипелаг Еолийски острови – Италия

Предпочитаният транспорт на този остров? Мулета! На Аликуди никъде няма пътища. Със своите каменни стълби, околния шум на вълните и камбанариите на двете църкви на острова, това италианско убежище на спокойствието, с население от около 150 души, е девствена територия.

Аликуди, архипелаг Еолийски острови – Италия
Остров Аликуди, Италия / снимка: vogue.fr

Западната му част е напълно недостъпна. Дълго време, тъй като е било толкова изолирано, хората са го смятали за затвор. Днес обаче това е популярна ваканционна дестинация и идеалното място да се заредите с нова енергия.

Аликуди, архипелаг Еолийски острови – Италия
Остров Аликуди, Италия / снимка: airbnb-com

Първич – Хърватия

Първич (на хърватски: Prvić) е малък хърватски остров в Централна Далмация. От 698 хърватски острова, само 66 са населени и повечето от тях са достъпни с кола. Изключението? Първич. До него се стига след 45 минути с ферибот от Шибеник.

Първич – Хърватия
Остров Първич – Хърватия снимка: Jürgen Reichenpfader

Островът позволява достъп само на коли за спешна помощ и трактори на местни фермери. На никакъв друг автомобил не е позволено да нарушава спокойната среда на този малък остров, сгушен на хърватския бряг на Адриатическо море. Някога островът е принадлежал на богати благороднически семейства, един от чиито членове е Фауст Вранцис, историк и изобретател на парашута. На острова има музей, посветен на него.

Вижте: Зелени улици: 9 града по света, в които автомобилите са забранени

Понтеведра – Испания

Този град в испанската провинция Галисия, намиращ се на няколко километра от Сантяго де Компостела, забранява автомобилите преди 24 години. Без по улиците да се чува нито един клаксон, днес Понтеведра може да се прекоси пеша за по-малко от 25 минути. Независимо от това, Понтеведра е активен град с уникално наследство, със забележителности като базиликата Санта Мария и църквата на Богородица Пилигрим, които са междинни спирки за пътуващите по португалския сегмент на Камино де Компостела.

о-в Понтеведра – Испания
О-в Понтеведра – Испания / снимка: weathercrave.ca

В Понтеведра културата се приема много сериозно. Неговият музей, посветен на религиозната иконография и съвременната живопис, ще предизвика любопитството на посетителите, които след това могат да се насладят на храна в баровете и ресторантите на централния площад на града.

Църква на Богородица Пилигрим в Понтеведра, Испания
Църква на Богородица Пилигрим в Понтеведра, Испания / снимка: Salta Comnigo.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.