Втората Велообиколка на Северозапада ще бъде на 28 май

Бутилки с местни вино и ракия са сред наградите за най-бързите колоездачи

1


Дата на събитието: 28.05.2022

Сподели

Shares

За втора поредна година в един от най-слабонаселените и красиви райони на страната ще се проведе шосеен велопоход за начинаещи и напреднали колоездачи.

Втората велообиколка на Северозапада ще бъде на 28-ми май (събота) със старт от град Чипровци и се очаква да привлече над 400 участници от страната и чужбина и още толкова зрители.

Събитието се организира от клубовете „Бегач“ и „Колоездач“ като част от проект, финансиран от фондация „Америка за България“ за подпомагане на туризма в Северозапада. Партньори на събитието са общините Чипровци, Белоградчик, Чупрене и Монтана.

Основна цел на велопохода е да популяризира туризма в един от слабонаселените и запазени като природа райони на страната. Участниците ще преминат край някои от най-красивите и емблематични места на Северозапада, сред които Белоградчишките скали, биосферен резерват „Чупрене“, часовниковата кула в град Чупрене, изградена през 1899 г., Чипровския манастир и други. В първото издание, което се проведе през миналата година се включиха над 380 велосипедиста на възраст от 6 до 65 години, сред които и хора от Германия и Холандия, а тази година организаторите очакват още по-голям интерес и повече участници.

Колоездачите, които се включат в похода, ще бъдат разделени в четири дисциплини според дължината и трудността на трасето. Начинаещите ще могат да преминат 45-километроваъта дистанция през няколко села. С по-голяма дължина и повече изкачвания е 75-километровото трасе, което прекосява части от биосферен резерват „Чупрене“. По-амбициозните могат да се включат по дистанцията от 105 км, която ще ги отведе край Белоградчишките скали, а за най-добре подготвените колоездачи е предвиден дългият маршрут от 138 км с общо 1600 метра изкачване, който включва основните забележителности в района.

Стартът ще бъде даден в град Чипровци, известен като столицата на килимите и въстанията, а финалът ще е в село Митровци. Там колоездачите ще попаднат в автентичната среда на местния събор. Ще ги очакват монтанска духова музика, както и класическите скара и бира, като за всеки успешно финиширал е предвидено и безплатно Ломско пиво.

Всеки завършил обиколката ще получи медал и грамота за участие, както и други символични награди. Философия на организаторите е да не предвиждат големи  парични премии за победителите, а да развиват аматьорския спорт. Поради тази причина основните награди за призовите места са под формата на местни напитки – бутилки с бутикови домашно приготвени вино и ракия от района. Ще има и специална поощрителна награда отново под формата на напитки, която е предвидена за местните колоездачи, които имат най-добри класирания в съответните категории.

Северозападът е непознат и това е и една от причините да направим това състезание“, казва Еленко Еленков от клубовете „Бегач“ и „Колоездач“. Другите предимства на района, които изтъкват организаторите, са качественият асфалтов път с минимален автомобилен трафик, чистият въздух, красивата природа и гостоприемните домакини. За да събудят още повече любопитство към района и улеснят участниците, организаторите са подготвили специална карта със забележителностите на Северозапада, както и местата за отсядане и близостта им до точки от маршрута.

„Организираме това събитие в най-бедния регион на Европейския съюз по показател брутен вътрешен продукт на глава от населението. За нас е огромен стимул да се опитаме да помогнем за развитието на местната икономика дори с това еднодневно събитие. По време на първото издание всички хотели и къщи за гости в района бяха запълнени и съм сигурен, че много хора са пожелали отново да се върнат на северозапад и ще го направят и на 28-ми май на старта в Чипровци“, допълва Еленко Еленков.

Регистрацията вече тече на уебсайта на събитието https://northwest.bg/ и до 3-и май е на по-ниски цени.

Снимки: Клуб „Бегач“ и „Колоездач“

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Севернокорейски клуб Бегач (СКБ) в действие!
    Здравейте някои от вас може би са чували спортен клуб Бегач, който се занимава с организиране на състезания по бягане и колоездене. Проблема, за който почти всички членове си шушукат е избирането на нов Управителен съвет (УС), за който всеки член може да направи номинация и да бъдат избрани точно 5ма, които ще са за следващите 5 години. Изборите са на 10.02.
    Едно от предложенията е било на Радослав Дачев – отговорник за доброволците на събитията, Радо получил над 20 номинации за член на УС, но преди два дни са му казали: Или си изтегляш кандидатурата, или ще бъдеш изхвърлен от останалите в сегашния УС…той си е изтеглил кандидатурата. Имало е и поне един друг човек, който е бил посъветван да го направи, тоест да си изтегли кандидатурата, всичко това, за да има точно 5 кандидата за 5те места.
    Имам следните въпроси към сегашния УС на СКБ (Севернокорейски клуб Бегач):
    Толкова ли се изплашите, че Радо ще бъде избран, та чак трябваше да го заплашвате, ако не си изтегли кандидатурата? Щеше да вземе повече гласове, от колкото ще получат поне трима от сегашния списък и да ви разбута малко нещата, и това ви уплаши ли?
    Това нормално ли е за един такъв клуб, или някъде за комунистическа страна, направо да си кажем че в северна Корея щяха да привестват подобен тип „избори“?
    Нека разгледаме и кандидат членовете на УС:
    Григор Върбанов – Какво по-точно е направил този човек последните години за Бегач, който дори се води заместник председател на клуб Бегач? Някой знае ли, даже не е доброволец на всичките събития на клуба, но в презентацията ще си изсмукват от пръстите, за да има нещо. Известен е като кофти човек (но все си слага усмихнати снимки), труден за комуникация. Хубаво, че е един от основателите, ама на старите лаври ли ще си стои всеки път, добре че Григор и жена му ще гласуват за него, та той да има поне два гласа.
    Владислав Константинов – По известният в някои среди с прякора Фреди мравката има доста куци моменти в комуникацията си с хора, както и заради голямото си его. Ясно е че е деен и има принос при организирането на състезания (както и провали), но не става да бъде заместник на Еленко, който доста по-добре се оправя в тези неща. Да не говорим за направо открития конфликт, в който са Владислав (защо не го пишете с фамилията му, а с презимето му) и Григор. Същият този Влади, който изведнъж се направи на голям приятел на много хора от членовете на СКБ и започна да им звъни последните дни започвайки от как си, и аз само така да звънна, докато не стигне да говори против другите, точно преди изборите. Влади ок ли е това според теб?
    Весела Банчева – Нищо лошо за нея не искам да напиша, но тя в последните години не работи за клуба, беше на половин работен ден, после я съкратиха и оттогава нищо не е правила за Бегач, нито по организацията, нито по събитията и така от повече от две години. Заслужава ли Весето да е отново в УС? Защо? Има поне 5-6 човека сред доброволците, които дават много на всяко състезание и изнасят на добра воля бая огромна част от организацията (изброявам няколко имена, които ми идват на акъла веднага, като списъка може да стигне спокойно и до десетина: Деян, Митко, Данаил, ДжиДжи, Мег и т.н), докато някои други си цъкат игрички на лаптопите в офиса докато работят за клуба.
    Станислав Иванов – Стан прави малко повече, сравненение с голяма част от доброволците, готин е, участва и това е, по същата логика същите тези 5-6 човека можеха да бъдат вътре.
    Славена Топалскa – попълнение, което е получило към 5 пъти по-малко номинации, сравнение с Радо, ясно че някой е трябвало да замести Еленко.

    Та след тези псевдо избори насрочени за четвъртък, които не са избори, а е проформа всичко, за да сложим „пак нашите хора“, дали си мислите, че ще се подобри нещо в клуба? Според мен една част от доброволците ще се отдръпнат, някои хора ще излезнат, а догодина ще намалеят членовете със сигурност, след като важните неща в СКБ се решават по този начин!
    Добрият климат и комуникация ще изчезнат постепенно, особено след като кандидата на не-малка част от хората беше изваден по този начин! След тези дирижирани избори, все повече хора ще станат апатични към вас и ще се махнат малко по-малко, но вие си пазете местенцата и за 2027 също, тогава пак ще измислите схема, да запазите статуквото, а хейта сред бегачите в България към СКБ ще се увеличава непрекъснато.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.