Преходи в Гърция

0
 

Сподели

Shares

По-голямата част от територията на южната ни съседка е заета от планини (с най-висока точка връх Митикас), което я прави мечта за любителите на пешеходни преходи. Най-известните маршрути са добре поддържани, други приличат по-скоро на обрасли овчи пътеки. Особено приятно е ходенето по островите, било по калдеримия – калдаръмени или застлани с плочи пътеки от византийско време, или по монопатия – овчарски или монашески пътеки, свързващи отдалечени селища.

Преходи в Гърция - Хидра
Диви пролетни цветя покриват хълмовете на остров Хидра. Снимка: Alexis Averbuck / Lonely Planet

Ако и вие смятате да се впуснете по тях, задължително си вземете карта. Най-добрите карти за пешеходни преходи в Гърция са на Anavasi и Terrain.

Клонове на ЕОС (Гръцкия алпийски клуб) ще намерите в областта Епир и на двата най-големи острова – Крит и Евбея.

Най-доброто време за преходи по принцип е през пролетта (април-май), когато природата е зелена и свежа от дъждовете, а земята е покрита с диви цветя. Есента (септември-октомври) обаче също е приятно.

Няколко фирми организират преходи. Най-голямата е Trekking Hellas, която предлага от четиричасова разходка из ждрелото на река Лусиос в Пелопонес до едноседмичен преход около връх Митикас и Метеора.

Преходи в Гърция - Метеора
Залез над Метеора в Централна Гърция. Снимка: Carlos Pinto/Flickr

Метеора

Запалените пешеходци са в стихията си, докато обикалят в продължение на няколко дни пътеките монопатия, които се извиват из скалистите кули в централна Гърция, на чиито върхове са кацнали манастири. Преди да бъдат построени пътища, това е бил начинът, по който монасите са пътували. Алеите и до днес свързват главозамайващо разположени манастири като „Преображение Господне“, „Света Троица“ и „Свети Стефан“. Най-ранните манастири са били достъпни само с подвижни дървени стълби, но за щастие сега до тях се стига и по стъпала, издълбани в скалата.

Геологическото сърце на Метеора – Адракти (Обелискът), е впечатляваща колона, която се вижда отвсякъде в най-близкото село Кастраки. Наблизо, на източната стена на скалата Пиксари, се намира скалната църква „Свети Антоний“. Вляво от църквата, в скалните кухини, са разположени аскитария – отшелническите килии. Пещерите са били обитавани от монаси-аскети до началото на 20-и век, но и до днес свидетелстват за автентичния дух на Метеора, който се пази и в шестте действащи манастира.

ВИЖ ОЩЕ: Преходи по върховете – планините по света с най-интересни пешеходни маршрути

Преходи в Гърция - Пелион
Скалистият бряг на полуостров Пелион. Снимка: Dan Taylor/Flickr

Полуостров Пелион

Планинският и обрасъл с гъста гора полустров Пелион на източния бряг на Тесалия, близо до Волос, е идеален за преходи. Между дърветата се вие многовековна мрежа от пътеки калдеримия, която свързва старинните селца в планината с тези на брега. Историческите калдаръмени пътеки са поддържани от доброволно сдружение.

Близо до село Цагарада в северната част на полуострова започват два сравнително лесни маршрута. От площад „Света Параскева“ след около двучасово спускане се стига до заливчето при село Дамухари. А от разположеното на 4 километра южно от Света Параскева село Ксурихти тръгва хубава пътека, която след почти тричасов преход през планински била отвежда до село Милиес. Ако ви се ходи само край морето, хванете красивия горски маршрут, който тръгва от пътя над плажа Факистра и следва извивките на брега до плажа Плака.

На юг чудесен маршрут със спускане води от село Промири до курорта Платаниас. Тук е и класическият преход между селата Лафкос и Милина, който ви позволява да видите и двете страни на полуострова.

Преходи в Гърция - Загорохория
Снимка: Carolina Georgatou/Flickr

Загорохория и дефилето Викос

46-те села със стари каменни къщи на района Загорохория в северозападна Гърция са сгушени в планинския масив Пинд северно от Йоанина. Те предлагат отлични условия за настаняване в реставрирани исторически сгради, свеж планински въздух и прелестни гледки. Преди да станат достъпни по павиран път, селцата са били свързани само с планински пътеки и каменни мостове, повечето от които са там и в наши дни.

Туристите идват и заради дефилето Викос и други по-планински маршрути. Живописното дефиле с дължина 20 километра и дълбочина до 490 метра разполовява Загорохория. Почти седемчасовият маршрут през него започва южно от село Монодендри и върви на север до селата Папинго. Потърсете карти и информация за времето в офиса на ЕОС в Йоанина.

Ако търсите по-лесен достъп до фантастични гледки към каньона, насочете се към наблюдателния пост Оксия, на 5 км от Монодендри по добър черен път. Другият вариант е да се изкачите по каменните стълби Скала Вредету до наблюдателния пост Белой. Има табели затам в село Цепелово, което също е добра изходна точка за преходи в северна Загорохория, като този до Драколимни (Драконовото езеро).

ВИЖ ОЩЕ: Преходи за начинаещи – какво трябва да знаете

Преходи в Гърция - Пелопонес
Алени макове покрай маслинова горичка в Пелопонес. Снимка: Robert Wallace/Flickr

Пелопонес

Полуостровът предлага разнообразие от отлични пешеходни преходи. Скалистият и отдалечен среден ръкав Мани е популярно място за скитане, а планините му се спускат до красивите брегове. Крайбрежното село Кардамили, от което се разкриват гледки към Месенския залив и планината Тайгетос, е сред най-известните дестинации за пешеходни преходи в Гърция. Разположеното на север от него дефиле Вирос стига до подножието на най-високия връх на планината – Пророк Илия (2407 м).

Хълмовете зад селото са нашарени от широка мрежа пешеходни пътеки, обозначени с различни цветове. Повечето от тях са изтощителни, а земята често е много неравна, особено ако се впуснете в изпълненото с боулдъри дефиле.

Много от пътеките минават през планинското село Ексохорио, кацнало на ръба на дефилето Вирос на височина 450 м.

На северозапад от Кардамили можете да направите преход през ждрелото на река Лусиос, за да разгледате очарователните селски манастири в района Аркадия. Най-достъпните изходни точки са във впечатляващите каменни села Стемница и Димицана. Маршрутите варират от едночасови до дълги и изкачващи хълмове целодневни пътувания, в които можете да изминете цялата дължина на ждрелото и да видите скалните манастири „Продрому“ и стария и новия „Философу“.

Преходи в Гърция - Паксос
Остров Паксос. Снимка: Visit Greece/Flickr

Най-добрите острови за преходи

Крит

Клисурата Самария е един от най-популярните пешеходни маршрути в Европа и приютява богатство от диви цветя и застрашени животински видове. Пътеката Закрос и Като Закрос през тайнствената Долина на мъртвите води до руините на усамотен минойски дворец.

Андрос

Добре поддържани пътеки свързват села и прекосяват запазени долини, осеяни с древни водни мелници.

Наксос

Трагея – обширната централна равнина с маслинови горички, предлага изобилие от пътеки между селцата. От Филоти тръгва трудно изкачване до Пещерата на Зевс, разположена по склоновете на връх Зевс.

Тилос

Безброй традиционни пътеки минават по върховете на страховити скали и водят до изолирани плажове. Островът е мечта и за любителите на птиците.

Нисирос

Тучният вулканичен остров предлага маршрути, които водят до съскащите кратери на вулкана Поливотис.

Паксос

Миниатюрен йонийски остров, идеален за бягство от тълпите, с пътеките си, които минават покрай маслинови горички и виещи се каменни зидове.

Итака

Феновете на ходенето могат да правят преходи между различни обекти, свързани с местния цар Одисей.

Самос

Тихата вътрешност на егейския остров крие планински села и гористите склонове на връх Амбелос.

Хидра

Свободен от автомобили остров в Саронийския залив с добре поддържани пътеки до плажове и манастири.

Алонисос

Мрежа от поддържани, лесни пътеки води до девствени плажове.ч

ВИЖ ОЩЕ: Влез във форма за преходи

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.