Каролина Калибацева и ViVoActive

0
 

Сподели

Shares

Каролина Калибацева е млада, красива и активна. По-рано тази година тя се класира на второ място в поредното си състезание за дълги бягания – полумаратона на „Байк и Рън за Чепън“ (21 км с малко над 600 м положителна денивелация, за време от 2 часа и 2 минути), по-късно участва и на Обиколката на Витоша. Като цяло на седмица й се събират 40-60 км бягане, освен това кара и колело и е доста активна личност, въпреки че основното й занимание е дизайнер на бижута. Затова и решихме, че е особено подходящ човек, на когото да дадем за тест Garmin Vivo Active, и да ни сподели впечатленията си.

Каролина Калибацева и ViVoActive
Каролина Калибацева

Имах удоволствието да прекарам една тестова седмица в компанията на атрактивния часовник на Garmin – VivoActive. Впечатляващ, мултифункционален и забавен. Разполага както с популярните функции за отмерване на стойности по време на различни спортни дейности, така и с доста мотивиращи и полезни нови ‘джаджи’. Спортовете, за които може да се използва, са бягане – на открито и закрито, колоездене – на открито и закрито, разходка, голф и плуване.

ViVoActive

Дизайнът на външния корпус е максимално обран, семпъл и ненатрапчив. Постигната е завидна лекота на устройството в сравнение с повечето богати на функции спортни часовници. Което пък от своя страна го прави чудесен спътник в ежедневието, тъй като част от приложенията му са насочени към ‘подсещане’ за редовна активност и движение, и отчитане на цялостната ни динамика от сутрин до вечер.

Веселбата започва с включването на активния дисплей. Първата основна задача на новия притежател на ViVoActive е да успее да го сдвои със своя смартфон посредством Bluetooth. От опит установих, че ако не разполагаме с последна версия на операционната си система, този иначе лесен процес няма как да се случи. Разбира се, вариант е свързването на часовника към компютър през USB и модерирането му през Garmin express. Но все пак голям набор от дейностите на този модел са насочени към пряка взаимовръзка със смартфон.

Каролина Калибацева и ViVoActive

И така, след успешен ъпдейт на умното ми телефонче двамата с ViVoActive веднага станаха добри приятели. Входящи обаждания и sms-и, съобщенията и известията от facebook и Instagram – всичко веднага се показва на китката ми. Стига да го искам – всички те също така лесно могат и да се ограничат. Прогнозата за времето – почасова и за 3 дни напред – е пред мен с две плъзвания на дисплея. Високо оцених и удобството на бутоните за контрол на музикалния плейър – докато съм в движение и телефонът ми е в раницата, или у дома, когато е включен в аудио колонката.

Посредством IQ функциите ViVoActive променя дизайна на началния си дисплей с широк набор от визии и брой включени индикации в тях. Класически цифров или пък аналогов часовник, алтернативен цвят с весела картинка или изписан с думи час, процент постигната дневна активност, надморска височина, дори позицията на Земята и Луната и още много други.

Каролина Калибацева и ViVoActive

Друго негово действително много полезно приспособление е Activity tracking. Когато първоначално си сложих часовника и го разгледах, си казах: „Глупости! Аз живея достатъчно активно и се движа толкова много преди и след работа.“ Е, оказа се, че и аз самата не осъзнавах колко дълго заседявам на едно място, рисувайки или работейки по бижутата си. И тогава ViVoActive услужливо извибрира след час, прекаран на стола и настойчиво ме заподсеща: „Move!“. Започнах да си давам заслужени почивки и да раздвижвам с кратки разходки през работния ден. Честото, редовно движение е жизнено важно за метаболитните процеси в организма ни. Потънали в задачи, сами обездвижваме себе си и болките не закъсняват. Отчитам тази функция на ViVoActive като един голям плюс, дори и за неспортуващи хора!

Каролина Калибацева и ViVoActive

Идва ред и на самото спортуване с него. Успях да ползвам часовника за бягане, колоездене и разходка.

Тичайки с него на тренировка и по време на Обиколката на Витоша по вече познат, замерен маршрут, успях да се уверя в акуратността на изминатото разстояние и издръжливостта на батерията. Харесах начина, по който различните стойности са показани на екрана, лесното им разместване и модериране – според личните предпочитания, нужди и цели на тренировката. Сред тях са: изминати километри, времетраене на цялата тренировка или на отделните й сегменти (при мен по 1 км), средното темпо, темпо на настоящия сегмент (Lap) или на последния завършен, реално време (часовник), пулс (при свързан пулсомер), зона на пулса, скорост – отново общата и раздробена по сегменти, каданс, температура, надморска височина, изгорени калории, час на слънчев изгрев и залез и др. По желание могат да се добавят, премахват и разместват допълнителните екрани с данни.

ViVoActive

В часовника може да се въведе предварителен GPS маршрут, който той да следва по време на тренировка на открито, или от вече достигната самостоятелно точка той да ни върне обратно по същия път. Прекрасно, особено ако обичаме да тренираме в планината, гората или друга непозната местност. Или просто сме в нов град и не можем да намерим пътя до колата.

Каролина Калибацева и ViVoActive

Карайки колело с ViVoActive из града, съпоставих измерваното от него изминато разстояние и моментна скорост с данните от компютъра, монтиран на велосипеда ми. Отново се потвърди точността на отчитане.

Като забележка бих споменала единствено неудобството от невъзможността да ‘заключа’ активния дисплей по време на тренировка. Така на Обиколката на Витоша при всяко събличане/обличане на ветровката ми екраните се разместваха от досега с ръкава.

Общото ми впечатление от ViVoActive е за един много удобен, иновативен и функционален часовник, който бързо ти влиза под кожата и ти става вярна и приятна компания и съветник в ежедневието и спорта.

Повече за ViVoActive можете да научите от тук, както и от Garmin.bg.

ViVoActive

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.