Каролина Калибацева за бягането и планината

2
 

Сподели

Shares

Каролина Калибацева е жената, която се класира на второ място в полумаратона на „Байк и Рън за Чепън“. Това е едва първото й участие в полумаратона, но е пробягала дълги километри на много други състезания на шосе или в планината. Поговорихме си с нея за бягането, състезанията, стръмните баири, вдъхновенията и влюбванията, тичайки към върха.

Каролина Калибацева
Каролина Калибацева на „Байк и Рън за Чепън 2015“

Ти се класира втора на състезанието по бягане, част от „Байк и Рън за Чепън“. За какво време какво разстояние успя да преминеш?
Състезавах се в категорията 21 км (полумаратон) с малко над 600 м положителна денивелация. Направих го за 2 часа и 2 минути.

Кое е най-доброто ти постижение на подобни състезания досега?
Участвам в състезания сравнително отскоро, няма и 2 години. Миналото лято в „късата“ дистанция на Мальовица рън (14 км с денивелация +102 5м) станах първа. На Витоша рън (от НДК до Черни връх) – 5та, но с доста добро време – 2 ч. и 31 мин. (със същото време преди 2 години е била първата жена). Харесвам състезанията с върл баир. Доста пъти съм в челната тройка на събитията от серията Trail series.

Какво представлява трасето тази година? Какви са трудностите при него?
Най-голямото изкачване е в самото начало на трасето, над 4 км са постоянно нанагорнище до достигане на вр. Петровски кръст. Оттам започва едно адски забавно стръмно спускане по баири с тук-таме подаващи се камъни и много красиви гледки. Разбира се, много повече си гледам в краката, отколкото наоколо, но все пак хвърлям по едно око. Втората половина на трасето е по-умерена откъм изкачвания и спускания.

ВИЖ ОЩЕ: Повече за „Байк и Рън за Чепън“, включително снимки и класиране, можете да видите тук.

Колко маратона си навъртяла досега? Бориш ли ги?
Не ги броя. Харесва ми и бягането на равно (асфалтово, маратонско).а него по-лесно се готвя в града. През март пробягах първия си класически маратон (42.195 км) в Рим за 3 ч. 46 мин. Но най-голямото удоволствие, пълна наслада, щуротия – е препускането из пресечен терен и в планината. Несравнимо е!

Как тренираш? По колко километра тичаш средно на седмица, ако не броим състезанията?
Тренирам по свой усет, самодисциплинирана съм. Обемът тренировки много зависи от атмосферните условия, на равно или по баири. Обикновено седмично ми се събират по около 40-50 километра.

Имаш ли някаква тайна в бягането – нещо, което смяташ, че ти помага да бъдеш по-добра?
По-скоро винаги държа тръпката от бягането жива, вдъхновението – защото много идеи ми идват именно бягайки, насладата от минаване по ново трасе. Имам си и една песничка, баща ми ми я пееше, когато бях дете и ходехме из гората. Пея си я на ум понякога в най-изморителните участъци.

Приятелят ти също тича. Разбрахме даже, че и той е участвал в „Байк и Рън за Чепън“. Кой от кого бягаше в състезанието?
Да, бегаческа двойка сме, така да се каже На Чепън той тича дългата дистанция (42 км). Така никой не е гонил другия. Той е много щура глава и общото между нас е, че тичането винаги е за наслада и никога от излишна амбиция. Ако сме напред в класирането – супер, ако ли не – пак е ОК. Надявам се, че и след 20 години ще бягаме здрави и усмихнати като сега.

Бягането ли ви срещна? Настигнали сте се някъде?
Запознахме се на едно групово януарско бягане до Мусала. Бързо усетихме колко си пасваме.

Каролина Калибацева

Освен с бягане, с какво друго се занимаваш?
Художник-приложник съм. Занимавам се с изработка на сребърни бижута.

А други спортове тренираш ли?
За разтоварване – карам колело и плувам.

Кой е следващият маратон, който планираш?
Задават се доста и все интересни състезания, сезонът тепърва започва. За втори път ще бягам Обиколката на Витоша 100 км през юни, Мальовица рън е на рождения ми ден през юли, ще празнувам там. През август – Орехово ултра 80 км („късото“ състезание от серията на Персенк ултра).

Ако темата бягане ви вълнува, значи пролетният брой на списание 360° ще ви бъде изключително интересен. Там тичането, и особено планинската му разновидност, са силно застъпени. В броя ще намерите интервю с Кирил Николов-Дизела, както и с ветерана-маратонец, държащ рекорда на Ком-Емине – Любомир Палакарев. Ще откриете и няколко профила на български бегачи, както и полезна и любопитна информация за този спорт.
Търсете 360° в спортните магазини, книжарници, големите търговски центрове, разпространителската мрежа в цялата страна и всички обекти на ОМV, Lukoil, Eco и Shell, както и по репове и супермаркети в България. А за по-сигурно – най-добре се абонирайте.

Пролет 2015
Списание 360° – Пролет 2015

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.