Световен ден на океаните 2024: Един океан, един климат, едно бъдеще – заедно!

На 8 юни ежегодно отбелязваме Световния ден на океаните

0
 

Сподели

Shares
Световен ден на океаните 2023
Световен ден на океаните (снимка: aakash.ac.in)

Всяка година ООН приема нова тема за отбелязване на Световния ден на океана. Тази година това е „Катализиране на действие за нашия океан и климат“.

Световният ден на океаните е определен по време на срещата на високо равнище по проблемите на Земята през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. От 2009 г. насам се отбелязва официално и насочва вниманието на хората към състоянието и проблемите на Световния океан.

На този ден ден хора от всички краища на света честват и почитат океаните, които свързват всички нас. Това е ден, който също така ни помага да осъзнаем нашата лична връзка с морето и да повиши осведомеността за решаващата роля, която то играе в живота ни.

Световен ден на океаните 2023
снимка: Unesco

Световният ден на океана помага на хората да научат за стойността на световния океана и защо е изключително важно за всеки един от нас да работи за опазването му. Но това е и ден, в който да признаем, че основният принос за замърсяването на водата е пластмасата.

Вижте: В името на океана: Извадиха 103 тона пластмасови отпадъци от „Голямото тихоокеанско сметище“

Нашите океани ни хранят, регулират нашия климат и освобождават по-голямата част от кислорода, който дишаме. Моретата съставляват 71% от повърхността на нашата планета и осигуряват дом за различни живи същества. Световният ден на океана напомня за важността на океаните за поддържането на живота.

Океански хроникиВсяка година човешката дейност застрашава и унищожава все по-голямо количество воден живот по много начини. Прекомерният улов на даден вид, изхвърлянето на химикали и отпадъци и неустойчивите практики са му нанесли големи щети.

Вижте: „Мисията Шакълтън“ застава зад кауза за опазването на Южния океан (петиция)

Световният ден на океана изпраща посланието, че опазването на океаните и възприемането на устойчиво използване на ресурсите са критични за нашето оцеляване.

Световен ден на океаните 2023
(снимка: msc.org)

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.