Световен ден на океаните 2023: Приливите се променят

На 8 юни ежегодно отбелязваме Световния ден на океаните

0
 

Сподели

Shares
Световен ден на океаните 2023
Световен ден на океаните 2023 (снимка: aakash.ac.in)

На 8 юни отбелязваме Световния ден на океаните. По цял свят се разпространява посланието, че океаните трябва да бъдат приоритетни, тъй като те са от съществено значение за нашето съществуване.

Това е ден, който също така ни помага да осъзнаем нашата лична връзка с морето и да повиши осведомеността за решаващата роля, която то играе в живота ни. Хората започват да осъзнават колко важни са океаните за човешкия живот и как можем да помогнем за опазването им.

Световен ден на океаните 2023
снимка: Unesco

Световният ден на океана помага на хората да научат за стойността на океана и защо е изключително важно за всеки един от нас да работи за опазването му. Но това е и ден, в който да признаем, че основният принос за замърсяването на водата е пластмасата.

Вижте: В името на океана: Извадиха 103 тона пластмасови отпадъци от „Голямото тихоокеанско сметище“

Нашите океани ни хранят, регулират нашия климат и освобождават по-голямата част от кислорода, който дишаме. Моретата съставляват 71% от повърхността на нашата планета и осигуряват дом за различни живи същества. Световният ден на океана напомня за важността на океаните за поддържането на живота.

Океански хроникиВсяка година човешката дейност застрашава и унищожава все по-голямо количество воден живот по много начини. Прекомерният улов на даден вид, изхвърлянето на химикали и отпадъци и неустойчивите практики са му нанесли големи щети.

Вижте: „Мисията Шакълтън“ застава зад кауза за опазването на Южния океан (петиция)

Световният ден на океана изпраща посланието, че опазването на океаните и възприемането на устойчиво използване на ресурсите са критични за нашето оцеляване.

Световен ден на океаните 2023
(снимка: msc.org)

Всяка година ООН приема нова тема за отбелязване на Световния ден на океана. Таз.и година това е „Планетата Океан: Приливите се променят“.

Предлагаме ви да видите официалния филм на ООН за Деня на океаните през 2023 г:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.