Историческо: атлет със 76% инвалидност пробяга 42,195 км за 5:50:51 часа

32-годишният Алекс Рока преди това е завършил пет триатлона и шест полумаратона

0
 

Сподели

Shares
Алекс Рока
Алекс Рока пресича финалната линия на маратона / снимка: Marti Milla
Да се пробяга маратон е изключително тежко изпитание, дори за напълно здрав човек. Натоварванията, на които тази дистанция подлага тялото и психиката на човек, са неимоверни. А какво можем да кажем за постижението на испанския бегач с висок процент на физически увреждания, който пресече финалната линия с много добро време.

Исторически резултат

Алекс Рока стана първият човек в света със 76% инвалидност, изминал маратонската дистанция от 42 195 метра за време 5:50:51 в 44-тото издание на маратона в Барселона.

32-годишният спортист преди това има завършени пет триатлона, един акватлон, шест полумаратона (Барселона 2019, 2022 и 2023, Гранолерс 2023, Ню Йорк и Маями 2022), 6-етапното колоездачно състезание Titan Desert в Мароко (2019) и състезанието Pilgrim през 2018 г.

Вижте: С кауза – Гари Маккий пробяга 365 маратона и събра 1 милион паунда за благотворителност

Каталунският атлет е със 76% инвалидност и церебрална парализа, тъй като е прекарал херпетичен вирусен енцефалит, когато е бил само на шест месеца. Претърпял е и няколко операции на сухожилията на едното стъпало, защото има много изразена кривина и намалена подвижност в лявата част на тялото. Той комуникира чрез езика на знаците и съпругата му Мари Кармен Маза е тази, която му превежда.

Алекс Рока
Алекс Рока е претърпял няколко операции на сухожилията на стъпалото / снимка:Twitter @alexroca91

Рокa започва 2023 година с полумаратона Granollers, който завършва за време 2:45:16. Месец по-късно, на 19 февруари, той финишира и полумаратона в Барселона за 2:38:28.

Вижте: Незрящият Виктор Асенов за страстта към бягането и стремежа да надскочи себе си

Тази неделя, на 19 март, той завърши маратона в Барселона на позиция 10 754 от 10 863 финиширали участници, за време от 5:50:51. При мъжете 8651 от 8723 завършили състезанието. Това е безспорен исторически рекорд.

Екипът на спортиста

За да се подготви за маратона в Барселона, Рока разполага с екип, съставен от треньор, инструктор и психолог. Радва се на подкрепата и на бившия защитник и капитан на „Барса“ Карлес Пуйол.

Даниел Илескас, Алекс Рока и Карлес Пуйол
Алекс Рока тренира заедно с модела Даниел Илескас и бившия капитан на „Барса“ Карлес Пуйол / снимка:Twitter @alexroca91

Думите на Рока след финала на маратона са показателни:

„Всеки, който има цел, с жертвоготовност, отдаденост и работа в екип може да я постигне. И не забравяйте: Реших да пробягам маратона в Барселона, така че хората, които се страхуват или които смятат, че не са способни да постигнат тази цел, да ме видят как пресичам финалната линия на маратон и да си кажат: И аз мога да го направя „.

И това не е всичко

Алекс Рока се е посветил да помага на деца с увреждания. Приложението „Газ с Алекс“, приканващо към физическа активност, набира средства в тяхна полза.

Вижте: Сю, която се гмурка в инвалидна количка

Алекс Рока сред деца с увреждания
Алекс Рока сред деца с увреждания снимка:Twitter @alexroca91

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.