Книга 2 – „Истории за началото на планинарството в България“

Пътуване във времето в 164 страници!

0
 

Сподели

Shares

В края на 2020 г. нашата медия пое в нова посока, започвайки издаването на серия от книги и албуми, посветени на българските приключенци. 

В първото издание от четвъртата трансформация на списание 360 – албумът „Български приключенски фотографи“, ви представихме творчеството на 18 майстори в областта на приключенската фотография, както и личните им истории, разказани от самите тях. С книга две – „Истории за началото на планинарството в България“, пътуваме във времето, за да проследим корените на българското планинарство, които са и начало на българския алпинизъм, планински туризъм, значителна част от реално практикуваните екстремни спортове и природолюбителската култура.

Тя разглежда хронологично важни събития от българската планинарска история, разказани с безценната помощ на хроникьора на българския алпинизъм и притежател на най-солидната архивна колекция по темата – доц. Сандю Бешев!

Очакват ви 164 страници в модерен дизайн, формат 24 х 34 см, отпечатани на високачествена рециклирана хартия с автентични фотографии.

Изданието е в разпространителската мрежа в цялата страна и може да бъде намерено в търговските обекти на OMV, Shell, Лукойл, InMedio, CIELA, ХЕЛИКОН, Greenwich, магазини “Стената”, Board Shop, Camping Rocks, а може и да го закупите директно от създателите в нашия онлайн магазин.

Книгата

„Истории за началото на планинарството в България“ е разделена на 18 глави и събира 36 автентични разказа. Тя е базирана на най-големия архив на планинарска тематика на доц. Сандю Бешев, който е посветил 70 години от живота си на алпийската култура. От неговия богат архив избрахме най-важните първи моменти, разказани от пионерите, които лично са ги преживели, както и истории от личния му актив. Информацията, чиjто обем е събиран със старание дълги години, няма претенция за пълна изчерпателност, но със сигурност е стабилна основа, представяща най-важните моменти от развитието на планинарството.

Книгата акцентира върху първите събития и българските пионери, като паралелно маркира и най-важните моменти от развитието по света, изпозлвайки за фон глобалната картина за по-голяма яснота. Разглеждат се хронологично истории за важни събития от българската планинарска история, като се започва с първите записи и легенди и се продължава с първите постижения. Проследява се историята на първите сблъсъци с най-големите български планинарски класики – Мальовица, Двуглав, Кончето, Ком-Емине, Траверсът Рупите в Рила, Вихрен и т.н. Успоредно върви хронологично представяне на ключови моменти от световния алпинизъм, което има за цел да ни даде представа как българското планинарство се е развило на фона на световното.

Акценти:

За първите планинари. Връщаме се по пътя на историята до първия български запис с планинарска тематика от 1864 г., написан до Неофит Рилски. Първото българско голямо изкачване на алпийски връх – Гран Комбен, за да стигнем до начало на организирания туризъм в България и как той се превръща в алпинизъм. Паралелно с родното начало, разглеждаме детайли от раждането на световния алпинизъм и най-старите планински клубове в света.

За първите хижи. Проследяваме назад във времето първите планински бази в България, превърнали се в убежище за мнозина, и научаваме повече за историята на първия български курорт. Паралелно маркираме историята на първата хижа и ски лифт в света.

За първите скиори. Разкази за началото на ски спорта у нас, първите ски клубове и състезания. За първите преминавания на Ком-Емине през зимата, за първите спускания със ски от седемхилядник и историята на първото българско сноуборд спускане от осемхилядник.

За първите катерачи. Научаваме повече за първите използвания на въже и катерачен инвентар в България. Виждаме началото на организирания алпинизъм и основаването на първия планински клуб.

За първите експедиции. Истории за родните пионери в Алпите, Кавказ, Памир и първите ни изкачвания на седемхилядник и осемхилядник, заедно със световната история на най-интересните за българите върхове.

За легендите на планината. Разкази за нежния пол в алпинизма и онези алпинисти, които бележат завинаги родния алпинизъм.

За ранната взаимопомощ, зараждането на планинското спасяване у нас.

За историята и съвремието на професията планински водач. 

За важните личности, свързани с началото на българското планинарство и алпинизъм, като Параскев Стоянов, Никола Тантилов, Иван Малеев, Александър Белковски, Никола Миронски, Любен Телчаров, Пепи Енглиш, Хелмут Брокс, Михаил Крашняк, Стефан Попов, Павел Делирадрев, Георги Атанасов – Джижи, Аврам Аврамов, Христо Проданов, и много други.  

Книгата носи задължението да събере в достъпен вид информацията, на която доц. Сандю Бешев е посветил живота си. Информация, събирана със старание дълги години.

Селектираната информация за това издание представлява малък фрагмент от цялата планинарска история, като се фокусира само в началото на важните теми. Няма претенция за пълна изчерпателност,  но със сигурност е стабилна основа, представяща най-важните моменти от развитието на планинарството.
Книгата
 е част от програма – 360° АЛМАНАХ “Български планински дневници – 1893-2023”.  

Благодарим на всички, които ни подкрепиха, за да стане тази книга възможна!

*Цената на книгата “Истории за началото на планинарството в България” е 29,90 лв с ДДС.

                                             КУПИ ТУК

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.