Книга 3 -„Българи на големите върхове по света“

"Изкачи" най-внушителните върхове на света от фотьойла

0
 

Сподели

Shares

В края на 2020 г. нашата медия пое в нова посока, започвайки издаването на серия от книги и албуми, посветени на българските приключенци. 

През 2020 година създадохме първата книга от четвъртата трансформация на списание 360 – „Български приключенски фотографи“, в която ви разказахме за 18 майстори на обектива, техните лични истории и вдъхновяващата им работа в света на екстремните спортове и приключенията. Година по-късно, тръгнахме на историческо пътешествие с книгата „Истории за началото на планинарството в България“, проследявайки корените на българското планинарство, проследявайки неговото развитие на фона на световната алпийска сцена. Базирана на най-големия архив по темата за планинарството, притежание на доц.Бешев, съдържащ над 3000 записа за повече от 200 върха по света.

Книга две предполагаше нейното естествено продължение – Новата ни трета книга – „Българи на големите върхове по света“,която ни запознава отблизо с 19 от най-емблематичните, трудни и красиви върхове на земята, вълнували и продължаващи да вълнуват поколения планинари.

„Българи на големите върхове по света“ включва:

  • Географски данни за върховете и планините, в които се намират.
  • Полезна информация за характерните им особености.
  • Описание на изходните точки и разичните маршрути.
  • История на премиерните им изкачвания.
  • Разкази за първите българи, достигнали най-високата им точка.
  • Любопитни факти.
  • Подробен снимков материал.

Върховете в книгата са разделени в четири групи:

  • Континенталните първенци. Най-високите върхове на всеки един от седемте континента – Еверест, Винсън, Елбрус, Пунчак Джая, Килиманджаро (Ухуру), Денали, Аконкагуа.
  • Високи върхове. Тези, считани за най-високи преди Еверест – Чимборасо, Нанда Деви, Дхаулагири и Кангчендзьонга.
  • Красиви върхове. Специална селекция, според мащабна анкета на списание „Алпинизмус“ –  Алпамайо, Матерхорн, К-2, Ама Даблам.
  • Трудни върхове. Някои от най-трудните върхове, изкачени от българи –  Ел Капитан, Серо Торе, Транго Тауър, Талай Сагар.

Книгата е базирана на архива на доц. Сандю Бешев, а за създаването ѝ благодарим на Александър Гъновски, Борислав Димитров, Дойчин Боянов, Жеко Вътев, Иво Нинов, Илиян Кинов, доц. Михаил Михайлов, Христо Бъдъков и всички останали имена, които ни подкрепиха, за да стане това издание възможно!

Очакват ви 148 страници с  модерен дизайн и формат, отпечатани на висококачествена рециклирана хартия, с автентични фотографии.

Изданието е в разпространителската мрежа в цялата страна и може да бъде намерено в търговските обекти на OMV, Shell, Лукойл, InMedio, CIELA, ХЕЛИКОН, Greenwich, магазини “Стената”, Board Shop, Camping Rocks, а може и да го закупите директно от създателите в нашия онлайн магазин.

Проект „Българи на големите върхове по света“

Продажбите от настоящето издание финансират проект за дигитализация на архива с българските изкачвания на доц. Сандю Бешев, състоящ се от над 3000 записа за над 200 върха по света и създаването на специализиран уеб сайт, посветен на българските изкачвания.

В първия етап от развитието на сайта ще намерите 19-те върха описани в тази книга и над 500 записа на техни изкачвания от българи. Страницата ще бъде отворена за редакция и надграждана, чрез съдържание добавено от потребителите, което ще се верифицира допълнително с конкретни въпроси.

*Цена на книгата: 25 лв. + безплатна доставка до офис на Speedy в страната.

                                    КУПИ ТУК

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.