22-март Световен ден на водата: „Подземните води – да направим невидимото видимо“

Темата са подземните води, които са намаляващ ресурс, използван прекомерно от много страни...

0
 

Сподели

Shares

22 март, Световният ден на водата всяка година насочва вниманието ни към значението на водата, ролята ѝ в човешкия живот и нейното въздействие върху жизненоважни за съществуването на планетата ни, екосистеми. Ежегодно Световния ден на водата засяга по един важен глобален проблем и призовава обществото да подходи отговорно към този незаменим ресурс. 

Тема тази година са подземните води, които са намаляващ ресурс, използван прекомерно от много страни. Докато подземните води се изпомпват за битови и промишлени нужди, те също са от решаващо значение за здравословното функциониране на екосистемите. ООН на своя уебсайт описва подробно тревожната тенденция на прекомерно разчитане на подземните води, като казва:

„Трябва да ги предпазим от прекомерна експлоатация – извличане на повече вода, отколкото се зарежда от дъжд и сняг – и замърсяването, което ги преследва в момента, тъй като може да доведе до до изчерпването на този ресурс, допълнителни разходи за обработката му и понякога дори предотвратяване на използването му.“

Организацията на обединените нации също помоли хората да заснемат 60-секундно видео, описващо въздействието на подземните води върху живота на човека, както и какво друго може да се направи, за да се защити.

Тази година денят подчертава световната водна криза и има за цел да подкрепи постигането на устойчива вода и канализация за всички до 2030 г. Концепцията и идеята за този ден се връщат чак до 1992 г. в Рио де Жанейро в Бразилия, когато Конференцията на ООН за Околна среда и развитие се състоя наскоро.

Снимка: www.amnh.org

Премиерът Нарендра Моди също се включи с излявление:

„В Световния ден на водата нека потвърдим отново нашия ангажимент да спасим всяка капка вода. Нашата нация предприема множество мерки, за да осигури опазване на водата и достъп до чиста питейна вода за нашите граждани.

През последните няколко години е окуражително да видим, че разговорът за водата се превръща в масово движение, като иновативните усилия се извършват във всички части на нацията. Бих искал да благодаря на всички онези хора и организации, които работят за пестене на вода.”

Снимка: www.righttowater.info

Устойчиво използване на подземните води

Докато солената вода, която съставлява по-голямата част от водата на планетата, не е лесно годна за консумация от човека, 99% от консумираната сладка вода е подземна вода.

Подземните води, в сравнение с повърхностните, имат допълнителното предимство, че са по-малко засегнати от изменението на климата, тъй като са под повърхността и по този начин нито се проливат, нито се изпаряват.

„Когато използвате подземни води, трябва да ги използвате устойчиво. Не можете да изпомпвате всичко от едно и също място по едно и също време. Трябва да го разпръснете и да позволите на самите подземни води, в циклите на подземните води, да се презаредят“.

Въпреки усилията на институции от цял свят, всеки от нас може да допринесе за промяна на статистиката. Пестете водните ресурси, замърсявайте по-малко и бъдете отговорни, спрямо вашия живот и този на другите. 

 

 

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.