22-март: Световен ден на водата

Изменението на климата поражда спешна необходимост държавите да се обединят около защитата и опазването на един от най-ценните ресурси - водата

0
 

Сподели

Shares
Световен ден на водата
Световен ден на водата (снимка: medium.com)

22 март, Световният ден на водата, всяка година насочва вниманието ни към значението на водата, ролята ѝ в човешкия живот и нейното въздействие върху жизненоважни за съществуването на планетата ни, екосистеми. Ежегодно Световния ден на водата засяга по един важен глобален проблем и призовава обществото да подходи отговорно към този незаменим ресурс. 

През 2024 г. темата на Световния ден на водата е „Използвайте водата за мир“, а заглавието на Доклада за развитие на световните води е „Използване на водата за мир и просперитет“. Кампанията за Деня на водата се нарича „Вода за мир“.

Снимка: www.amnh.org

Когато водата е оскъдна или замърсена, или когато хората имат неравен или изобщо нямат достъп до водни ресурси, може да възникне напрежение между различни общности и държави.

Повече от 3 милиарда души по света зависят от водоеми, които пресичат национални граници. Освен това, от 153 страни, които споделят реки, езера и водоносни хоризонти със своите съседи, само 24 страни съобщават, че имат сключени споразумения за сътрудничество за всички споделени води.

Въздействието на изменението на климата нараства и това поражда спешна необходимост държавите да се обединят около защитата и опазването на един от най-ценните ресурси – водата.

С нарастването на населението, водата ще става все по-важна в борбата срещу бедността и влошаване състоянието на околната среда.

Сътрудничеството по отношение на водата може да изгради жизненоважна устойчивост срещу екстремните метеорологични явления и да помогне на населението за смекчаване изменението и адаптиране към променящия се климат.

Какво мога да направя?

Всички можем да използваме водата като средство за мир. Отделни граждани, семейства, общности, организации, институции и правителства – всеки може да предприеме действия като част от кампанията за Световния ден на водата 2024 г.

Въпреки усилията на институции от цял свят, всеки от нас може да допринесе за промяна на статистиката. Пестете водните ресурси, замърсявайте по-малко и бъдете отговорни, спрямо вашия живот и този на другите. 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.