Борислав Йорданов: За пластмасовите бутилки, рециклираните тениски и отношението ни към утрешния ден

С мисъл за природата

0
 

Сподели

Shares

 

Във времена на световни и лични еко кризи, някъде между пластмасовия свят, в който се научихме да живеем и мисълта за по-чисто утре, се срещаме с Борислав Йорданов – пътешественик, ентусиаст и приятел на природата. Боби не изхвърля пластмасовите си бутилки от вода на земята, вместо това ги превръща в рециклирани тениски с алтернативен дизайн и послание. И не само това – създава още чаши от пшеница и застава категорично зад идеята, че всички заедно сме отговорни към планетата и нейното опазване. 

Срещнахме се с Боби, зада разберем в какво можеш да превърнеш днешния си отпадък, може ли едно общество да превъзпита принципите си, колко е важно да рециклираме и какво е „Future Makers“…

360°: Кой е Борислав и с какво се занимава? Разкажи ни малко за себе си.

Борислав: Винаги съм бил любопитен и мотивиран да пробвам нови неща в живота. Завърших счетоводство в УНСС, но още в трети курс разбрах, че това не е моето нещо и започнах да уча програмиране. Занимавам се с това вече няколко години, но го приемам по-скоро като страничен ангажимент. Истинската ми страст е свързана с пътувания, екология и спорт − това са нещата, които ме правят щастлив, и около които се въртят и кариерата, и личния ми живот.

360°: Кога откри страстта си към пътешествията?

Б: Открих я още в ранна детска възраст, нямах търпение да пътувам и си приготвях багажа месец по-рано. Бях на 15 когато за първи път участвах в международен проект и заминах за Португалия. Тогава пламна искрата, която гори до ден днешен!

360°: Кое е мястото на което пак би се върнал и кое е най-разочароващото такова?

Б: Мястото, на което бих се връщал отново и отново, е Нова Зеландия. Обожавам тази страна заради девствената и зелена природа. Мисля, че това е едно от малкото останали кътчета на планетата, на които все още има природа, недокосната от човешката ръка.

Голямото ми разочарование се оказа Камбоджа. Там също има невероятна природа, но за съжаление тя е затрита от пластмасови отпадъци и строежи.

360°: От пътешествието ти в Камбоджа е вдъхновена историята, която ще разкажеш по време на младежката конференция Future Makers 2020, която поради здравната обстановка в страната ще се проведе онлайн.  Кажи ни повече за участието ти в събитието?

Б: На 17-и ноември започва серията от безплатни събития в рамките на младежката конференция Future Makers 2020Аз ще бъда част от програмата на 21-ви ноември, за да споделя повече за възможностите и предизвикателствата, които носи предприемачеството с кауза.  Ще започна историята си именно с това ключово за мен преживяване в Камбоджа, което ме накара да направя рязък завой и да пренаредя приоритетите си.

В презентациите ще се включат още 10 момичета и момчета, поели встрани от стандартния кариерен път, за който много млади хора мечтаят. Всеки от нас е намерил начин да прави нещо, което обича, и което му носи смисъл и удовлетворение, а не само сигурно работно място и добра заплата. Заедно ще помогнем на младежите в България да открият своето призвание и да направят следващата стъпка в кариерната си реализация, която ще им позволи да бъдат не само успешни професионалисти, но и щастливи хора.

360°:Спомняш ли си къде за първи път видя изделие от рециклирани материали?

Б: Първото би трябвало да са тетрадките ми в началното училище с широки и тесни редове, чиито листа бяха от рециклирана хартия. Тогава не оценявах това и повече ми харесваха другите тетрадки с бели листа. Децата се впечатляват от съвсем други неща, ако не са запознати със смисъла и ползите от рециклирането. Затова е важно от много малки да бъдат информирани по темата и да знаят защо и как да пазят природата.

360°: Как се роди идеята за Resume Sportswear ?

Б: Идеята се роди след доста солиден brainstorming, но си спомням точния момент, в който осъзнах, че имам нужда от сериозна промяна в живота си и искам да направя нещо срещу замърсяването с пластмаса. Случи се през 2017-а година, по време на пътешествието ми в Камбоджа, за което споменах. Бях си взел година за размисъл и почивка, в която да начертая нов път за развитието си – личностно и професионално. Отидох в Камбоджа, бях на супер якия плаж и се наслаждавах на невероятния залез там. Всичко беше перфектно, докато се огледах и не осъзнах, че съм заобиколен от пластмасови боклуци. Тогава нещо в мен се преобърна и реших, че трябва да направя нещо по въпроса.

Винаги съм обичал да съчетавам приятното с полезното, така че съвсем целенасочено потърсих пресечна точка между любовта ми към опазването на природата и спорта. Така се появи брандът Resume за спортни тениски от рециклирани пластмасови бутилки.

ВИЖТЕ: Пластмасов свят: на всеки човек на земята се пада по един тон пластмаса

360°: Как една пластмасова бутилка се превръща в тениска?

Б: Най-просто казано, начупва се, разтопява се и после се компресира до топчета, които се издърпват до конци, а от тези конци се прави плат. Много е важно да има dry-fit функция, каквато нашият плат предлага, за да може тялото на човека, носещ тениската, да диша свободно.

360°: С какво дрехите от рециклирани материали се различават от обикновените такива?

Б: Дрехите, направени от обикновен полиестер, а не от рециклиран, използват петрол и много вода − 1900 литра или 2700 за памучните.

Като използваме рециклирани материали спестяваме 50% вода и 100% петрол.

ВИЖТЕ: Уроци за смет: деца заплащат за образованието си с… пластмасови отпадъци

360°: В асортимента си предлагате чаши и бутилки от пшеница. Разкажи ни за процеса при направата им?

Б: Чашите и бутилките, направени от пшеница, са компостируеми, т.е разградими. Ние не ги произвеждаме, а ги купуваме готови. За тяхното производство се използва остатъкът от събраната пшеница. Разгражда се целулозата, която съдържа пшеничната слама. Tова позволява производството на различни полимери, които се използват за изработката на съдове, направени от пшеница.

360°: Къде се намира България, спрямо света по отношение на рециклирането на излишен отпадък?

Б: Смело бих казал, че сме някъде над средата. Далеч сме от манталитета на страна с нулев отпадък. Доста боклуци внасяме и горим тук за съжаление, но напоследък и много хора започнаха да се замислят в тази посока и да рециклират, което е добро начало. През последните години осезаемо се повиши интересът по темата и се появиха и алтернативни продукти и решения, които ни дават възможност да бъдем отговорни потребители и да пестим природните ресурси.

360°: Как можем у дома да бъдем в помощ на природата и да замърсяваме по-малко околната среда?

Б: На първо място можем да намалим изхвърлянето на храна, като не се презапасяваме и не купуваме излишни неща. В света 1/3 от храната, която се произвежда, се изхвърля, а в същото време милиони хора гладуват…

Важно е също така да изхвърляме разделно. Почти всичко, което употребяваме, може да се рециклира или компостира. Като рециклираме даваме нов живот на отпадъка, а компостът е изключително полезен, тъй като органичните отпадъци иначе биха произвели метан и освен това разграждането им би отнело много повече време, ако се пресоват заедно с пластмасата на сметището.

 

Поради здравната обстановка в страната, събитието „Future Makers“ ще се проведе като серия от безплатни онлайн събития в периода ноември – декември 2020.

Всички събития ще се излъчват на живо в платформата Zoom и Facebook страницата на NEXTSTEP. За достъп до live stream-a може да се регистрирате безплатно на: https://tinyurl.com/fm2020reg.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.