Уроци за смет: деца заплащат за образованието си с… пластмасови отпадъци

Една нестандартна практика с огромна полза

0
 

Сподели

Shares

 

Снимка: today.line.me

Въпреки, че наложената карантина в цял свят оказа по-скоро неблагоприятно влияние върху начина ни на живот или изцяло го промени, някои успяха да се възползват от ситуацията, за да извлекат позитиви от нея, помагайки. Кимленг Санд, фотографски гид в Ангкор Ват, започва да учи местните деца на английски език, а в замяна ги моли да събират пластмасови боклуци, с цел намаляване на замърсяването в района.

Ангкор Ват в Камбоджа представлява храмов будистки комплекс, смятан за най-големия религиозен паметник в света. Намира се в северната канбоджанска провинция Сием Рийп и е един от най-важните археологически обекти в Югоизточна Азия. Състои се  от десетки храмове и хидравлични съоръжения (басейни и канали). Интересът към Ангкор е огромен и целогодишно се посещава от хиляди туристи.

Снимка: omf.org

Пандемията, заради коронавируса, променя това и Кимленг Санд, занимаващ се с заснемане на туристически групи, решава да използва свободното си време, преподавайки английски език на местните деца.

„Хората в Сием Рийп са зависими от туристите. И като завършат гимназия, незнаейки английски, е невъзможно да си намерят работа в бранша – да бъдат тур оператори, гидове, да водят туристически обиколки…“.

ВИЖТЕ: Бъдеще за еднократна употреба: Момче се гмурка за пластмаса в замърсени води, за да издържа семейството си

В замяна той не иска заплащане, а да събират пластмасови отпадъци с цел намаляване на замърсяването. По този начин им предава два урока – един по английски и един как да пазят околната среда и да направят света, около себе си едно по-чисто място.

След като децата съберат отпадъците, Санд ги занася на сметището.

Снимка: bbc.com

„75% от местните жители са фермери. Понеже пластмасовите отпадъци са навсякъде, това се превръща в проблем и хората не могат да обработват земята си, съответно да изкарват достатъчно за прехраната си. Замърсяването е огромен проблем в Камбоджа.“

Фотографът планира подобни инициативи и в бъдеще и призовава повече хора да последват примера му.

ВИЖТЕ: В името на океана: Извадиха 103 тона пластмасови отпадъци от “Голямото тихоокеанско сметище”

 

 

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.