Сани Жекова мотивира деца да говорят за бъдещето

Глобалният проект Earth Speakr ще представи детските идеи за бъдещето пред лидерите на Европа.

0
 

Сподели

Shares
Сани Жекова
Александра Жекова | Снимка: © Костадин Кръстев

Амбициозният проект Earth Speakr на датско-исландския артист Олафур Елиасон
е инициатива по случай германското председателство на Съвета на ЕС през 2020. Целта на проекта е чрез специално създадена интерактивна и забавна платформа децата на Европа да оставят своите послания за бъдещето на планетата. Избрани предложения ще бъдат представени пред лидерите на Европа и ще се предават в Европейския парламент и в други институции на ЕС.

Ако си възрастен, посети https://earthspeakr.art/bg/ и разбери какво имат да ни кажат децата за природата. Ако си дете, можеш да запишеш и качиш съобщението си в платформата и да поканиш приятелите си също да запишат идеите си. Приложението Earth Speakr е безплатно и може да бъде свалено от App Store или Google Play.

© Olafur Eliasson, Earth Speakr, 2020

Ние, от 360°, заставаме плътно зад идеите на проекта, защото знаем колко уникални деца има около нас и искаме всички те да изразят мнението си. Децата трябва да знаят, че бъдещето им принадлежи, че гласът им има значение и възрастните искат да чуят идеите им за по-чиста и зелена околна среда.

Ще се радваме, ако ни помогнете повече деца да използват платформата, за да предадем най-чистите послания на лидерите на Европа чрез децата.

Посланик на кампанията е сноубордистката Александра Жекова. Говорим си за величието на природата, отношението към нея и отговорните дейстивя с мисъл за бъдещето. Най-успешната ни състезателка по сноуборд от дете се чувства най-свободна тъкмо в планината. Затова не ни учудва, че още 11-годишна Сани вече се състезава на международната сноуборд сцена. Носителка на множество титли от европейски и световни първенства, както и от световни купи.

* Кампанията към проекта Earth Speakr се случва с приятелското съдействие на Гьоте-институт.

Спомняш ли си какво отношение имаше към планината и към елемента Сняг като дете?

Обичах времето, прекарано в планината, защото го свързвах с хубави емоции покрай ските и сноуборда. За мен тя беше, и още е, мой втори дом. Обичах да се пързалям по снега, а чисто бялата премяна на планината, красивите гледки към върховете и отблясъка на снежните кристали винаги са ме привличали с красотата си.

Обичах да съм сред стихията на Земята, уважавах планината, пазех я…така е и до днес.

Кога слушаш децата? Какво имат да ни кажат те?

В децата има непредубеденост, чистота, искреност, вяра, надежда и любопитство, които обожавам. Все по-трудно е да срещнеш тези качества сред възрастните хора. Именно за това се старая да ги слушам и разбирам. Децата ми помагат да погледна дадена ситуация през очите на чистото любопитство и да повярвам, че всичко е възможно.

Защо гласът на младите е важен?

Защото вярата, която те носят е силна. А тази сила може да премине през всичко.

Как слушаш бъдещето и готова ли си да чуеш какво има да ти каже?

Слушам активно и се старая да се подготвя.

Сани Жекова с деца
Снимка: Сани Жекова – личен архив

По какъв начин всеки от нас може да повлияе върху бъдещето на планетата?

Чрез своите действия и постъпки, чрез личния пример ние влияем на обкръжаващата ни среда.

Всеки един от нас е ценен и важен за общото благо. Когато имаме тази осъзнатост и принадлежност към цялото, можем да повлияем върху бъдещето.

С кои твои действия си позитивна или съответно негативна в отношението си към планетата?

Старая се да не оставям негативен отпечатък, макар че това е почти невъзможно, бидейки част от човечеството, което преди всичко експлоатира земните ресурси. И все пак мисля, че имам самосъзнанието и познанието, за да правя добри избори в ежедневието си и да намалявам вредата, доколкото това е възможно. Старая се да не ставам роб на суетата, която ни тласка към свръхконсумация.

Старая се да използвам всички възможни решения в икономиката на споделянето. Отказвам да купувам и използвам пластмаса под всякаква форма, не използвам тежки химикали и препарати, ограничавам автомобилното движение в пространството, преработвам, вдъхвам живот на стари вещи, старая се да давам добър пример.

Сани Жекова с деца
Снимка: Сани Жекова – личен архив

Какви са най-големите предизвикателства и възможности, пред които е изправена планетата?

Безспорно свръхконсумацията на всичко е предизвикателство, с което се сблъскваме постоянно. То води до свръхпроизводство, до замърсяване, до повишаване на температурата в Световния океан, влияе на промените в климата, на засушаванията. Бедността и недохранването в някои райони на земното кълбо и замърсяването на водните ресурси са също сериозни проблеми, с които тепърва ще се сблъскваме още повече. Възможностите зависят от правилното адресиране на проблемите, от предприетите устойчиви действия, от високите технологии, които търсят решения и най-вече от съзнанието и културата на живот на хората в глобален мащаб.

Какви са най-наболелите проблеми и съответно възможности пред Земята и пред снега, основен нейн елемент?

Определено глобалното затопляне променя климата и съответно интензитета на зимните месеци по света. Границата на валежите от сняг се вдига с всяка следваща година и това е предизвикателство за зимните курорти, които са разположени на по-ниска надморска височина. Глетчерите се топят с видима скорост, а това неизбежно влияе на всички, които са свързани във веригата на спорт и туризъм по света. Възможностите са свързани с адаптация, както и с умни, устойчиви, екосъобразни решения и отговорни действия.

Включи се и ти, като свалиш безплатното приложение Earth Speakr, за да се вслушаш в бъдещето или да дадеш своя глас за него. Свали приложението.

Последвай проекта в Instagram на @earthspeakr или на @studioolafureliasson

Earth Speakr се финансира от Министерството на външните работи на Германия по случай Председателството на Германия на Съвета на Европейския съюз през 2020 г. и се реализира в сътрудничество с Гьоте-институт.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.