Зелени улици: 9 града по света, в които автомобилите са забранени

На 22-ри септември отбелязваме Световния ден без автомобили

0
 

Сподели

Shares

На 22.09 отбелязваме Европейският ден без автмобили. Инициативата стартира през 1998 г. във Франция, а две години по-късно се превръща в неждународна такава.

Основната идея на кампанията е да намалим вредните емисии в заобикалящата ни среда и да се обърнем към по-алтернативните начини за придвижване.

Вдъхновени от посланието и напълно категорични в избора си, по света има градове, които забраняват изцяло употребата на моторни превозни средства. Ако сте планирали следващата си почивка в някои от тях, то ви съветваме да оставите автомобила си и да се насладите пеша на забележителните гледки по пътя.

Венеция, Италия 

Снимка: Getty Images

В средновековната Венеция използването на моторни превозни средства си е престъпление. Автомобилите тук стигат Piazzale Roma, където има два наземни паркинга на няколко нива. Оттам имате възможност да се качите на т.нар. „водно такси“ , влак или гондола, която да ви откара до центъра на града.

Отскоро, в града, обявен за Световно наследство на Юнеско не са за предпочитане и куфарите, използващи колелца, така че ако тук ще прекарате следващата си ваканция – елате с раница!

Вижте: 5 красиви острова в Европа, в които автомобилите са забранени

Казан, Русия

Снимка: nasamnatam.com

Когато планирате екскурзия до Русия, вземете предвид и Казан, столицата на автономната Република Татарстан, разположена на територията на Русия.

Мястото е религиозно приобщаващо като в него може да посетите Храмът на всички религии, както и Казанския Кремъл.

Придвижването тук не е трудно – на разположение имате обществен транспорт, който включва метро, ​​трамваи и тролейбуси, както и услуга за споделяне на велосипеди в целия град.

Дъблин, Ирландия 

Снимка: patepis.com

Едва ли си представяте да минете по емблематичната Timple bar с джип, защото в центъра на Дъблин няма абсолютно никакви коли. Местните го намират за привлекателно и доста релаксиращо, а нарушителите на забраната подлежат на сериозни глоби, дори затвор.

В случай, че ирландската столица влиза в плановете ви скоро, имайте в предвид, че можете да се възползвате от обществен транспорт, както и от велосипеди под наем.

Хидра, Гърция 

Снимка: Shutterstock

В древни времена Хидра е била известна като Хидреа, получена от гръцката дума за „вода“ по отношение на естествените извори в изобилие на този райски остров. Ако обичате море, слънце и риболова, това ще бъде идеалното място за вас, тъй като има силна морска култура.

В Хидра камионите за боклук са единствените разрешени моторни превозни средства. Ако не искате да се  разхождате, винаги можете да си наемете магаре или муле (не, не се шегуваме!). Това е най-ефективната им форма на обществен транспорт.

Котор, Черна гора

Снимка: patepis.com

Разположен на Адриатическото крайбрежие, този град в Черна гора има впечатляващ и драматичен пейзаж, който трудно се възпроизвежда. Котор е за туристи, които искат да изживеят древната римска история, сгушен между впечатляващи планински върхове, с впечатляваща крепост на върха на хълма.

Ако не сте любители на височините, можете да се насладите на спиращата дъха красота на Котор от крайбрежната пешеходна алея, която се простира по протежение на Которския залив, осеяна с риболовни лодки и уютни кафенета.

Вижте: Човеко, дишай: пет зимни курорта, в които автомобилите са забранени

Пешеходна обиколка на стария град е задължителна за любителите на историята, тъй като в нея може да видите забележителни площади от римско време.

Остров Маргарет, Будапеща

Снимка: thecrowdedplanet.com

Остров Маргарет е зеленият оазис на Будапеща, разположен в река Дунав между Буда и Пеща, а за да обходите пеша забележителните 2.5 км ще са ви необходими, около три часа. За щастие можете да наемете колички за голф, електрически скутери или рикши, за да се придвижите, без да пропуснете да видите нищо.

Ако жадувате за дълга разходка из „райската градина“, то се разходите до върха на водната кула на острова, построена през 1911 г. в стил Арт Нуво. За любителите на спокойствието и релакса, препоръчваме посещение на японската розова градина в северния край на острова.

Сарк, Великобритания

Снимка: : Shutterstock

Един от многото острови в югозападния канал на Англия край бреговете на Нормандия – Сарк има население, около 500 души, а големината му е едва 5.44 кв.км

Ако планирате отпуската си тук, имайте предвид, че единственият ви превоз ще са конски каруци и електрически трактори.

Официално признат от Международна общност като „Dark Sky“ – град или общност, която се посвещава на опазването на нощното небе чрез внедряването и употребата на качествено външно осветление.

Остров Макинац, Мичигам, САЩ

Снимка: tripnholidays.com

Когато кажете на хората, че ще прекрате почивката си на остров, те едва ли ще предположат, че имате предвид в Мичиган.

Този остров има богата история, а  търговията с кожи е основен поминък на местното население. През последните десетилетия за историческото възстановяване на острова е направено много, а самият той национална историческа забележителност  на САЩ.

Моторните превозни средства са забранени, но винаги може да се насладите пеша на спиращата дъха архитектура и природни чудеца на Макинац.

Дижон, Франция

Снимка erasmusu.com

Разположен в Източна Франция, Дижон е историческата столица на Бургундия, която ще ви очарова с културното си наследство и световноизвестната си дижонска горчица.

Моторните превозни средства в центъра са абсолютно забранени, а за да се разходите из невероятния град на помощ ви идват колела под наем или електрически скутери.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.