Дърво край извора

0


Дата на събитието: 19.09.2015

Сподели

Shares

От 19 до 27 септември сдружение „Тринога” организира доброволческа кампания „Пази и залесявай около извори!” в село Желен, близо до Своге. Целта е създаването и развитието на екосистема в ерозирал район край селото. Като част от кампанията доброволци ще помогнат да бъдат засадени 1000 фиданки от горски и медодайни видове в засушената местност Черни камък.

Залесяване
Снимка: plantabillion

„На терена вече са изкопани ями, канали и микроводоеми. По време на доброволческия лагер ще се оформи релефът на местността, а растенията ще бъдат засадени и защитени с трънливи клони. Техническите решения относно изкопната работа и засаждането на фиданките бяха взети от специалисти по време на летния събор на „Тринога“ през август. Сега на площ от 4 декара около самия извор доброволци ще засадят хиляди семена на горски и овощни дървета, на малиноплодни и ягодоплодни, както и грудкови и билкови видове за изграждането на разнообразна етажирана растителност. На обновения терен предстоят международни срещи с екологична, здравна и педагогическа насоченост, както и стажове и обучения за обмен на знания и взаимопомощ.“ – разказаха организаторите на залесителната акция.

Посетителите на „Тринога“ могат да се регистрират и да станат членове-гости на сдружението, а след това и да участват в живота на общността с доброволен труд, материален принос или дарения – според възможностите си. Основната част от дейността си сдружението развива в два центъра в село Желен, близо до Своге. Първият – „Даскаловата къща“, се намира в центъра на селото и е 150-годишна постройка с възрожденска архитектура и двор с овощни дървета, малини и билки, както и зеленчукова градина и нива. Центърът се развива устойчиво от 1978 г. насам чрез пермакултурни методи и практики от биодинамичното земеделие. Доброволците и гостите на „Тринога“ обаче остават предимно във втория център на сдружението – „Черни камък“. Той се намира в едноименната местност, на 3 километра от центъра на селото и представлява малка махала от стари кирпичени къщи, разположени в изворна зона. Поради обезлесяване и ерозия мястото е засушено. Именно там членовете на „Тринога” и доброволците ще опитат да прекратят ерозията и да развият новата екосистема.

През „Черни камък“ преминават между 200 и 1000 доброволци, стажанти и гости годишно. Най-често това са семейства с деца, ученици, студенти, младежи, пътешественици, местни жители, преподаватели и хора, дошли да споделят или потърсят знания в областите екоземеделие, природна медицина, педагогика и взаимопомощ. Всички те ще ползват средата, създадена чрез проекта, и благата, които произхождат от нея.

За повече информация можете да се свържете с:
Филип Кирилов, Ръководител на доброволческия лагер, сдружение „Тринога”
тел.: +359 885 050 565
e-mail: smokini2000@yahoo.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.