„Стоманеният дядо“, който измина 1800 км с велосипед

Густаф Хьокансон се превръща в категорична легенда на Швеция

0
 

Сподели

Shares

 

Снимка: binvasionbicicleta.com.

Днес, почти 70 години по-късно, историята на Густаф Хьокансон е все толкова вълнуваща, колкото и през далечната 1951 г., когато 66-годишният, по това време, Густаф Хьокансон успява да измине невъзможните 1800 км с… велосипед. „Стоманеният дядо“, както го наричат по-късно, успява да завърши едно от най-предизвикателните колоездачни състезания от миналия век, а именно ежегодната обиколка на Швеция.

ВИЖТЕ: Пенсионирана двойка измина 20 000 км с велосипед

През 1951 г. Густаф Хьокансон се записва в състезание по издръжливост, обхождащо почти цяла Швеция. Организатроите обаче отказват да го регистрират, заради възрастта му. Въпреки това Густав се явява на състезанието, само за да докаже, че няма нищо невъзможно, независимо от възрастта.

66-годишният швед се съзтезава с 50 други състезатели, наполовина на неговата възраст. Той преминава финалната права на маратона за пет дни и пет часа, а изминатите километри са 1800.

Снимка: binvasionbicicleta.com

Обяснението за изключителното постижение на Хьокансон, според експерти, се крие в това, че по време на вело маратона, той не спи, с което нарушава правилата на формата.

Когато другите състезатели си почивали през нощта на контролно-пропусквателните пунктове, „стоманеният дядо“ напредвал с около 32 км. Три дни след началото на състезанието, напредъкът му пред останалите бил солиден – цели 200 км.

Снимка: binvasionbicicleta.com.

Въпреки преднината, малко преди финала, на 700 м, една от гумите на велосипеда се пука и Хьокансон е принуден да слезе от него и да го бута до крайната точка. Това обаче, по никакъв начин не възпрепятства победата му и на 7-ми юли 1951 г в 14:15 ч., 66-годишният швед завършва достойно обиколката на родината си, с което се превръща в легенда!

ВИЖТЕ: Двете жени, които поставиха нов световен рекорд за най-бързо обикаляне на земното кълбо с тандемен велосипед

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.