Пластмасов свят: на всеки човек на земята се пада по един тон пластмаса

"Атлас на пластмасата" ни помага да разберем пред каква еко катастрофа сме изправени, в следствие на пластмасовото замърсяване

0
 

Сподели

Shares

 

Снимка: coresponsibility.com

Българското издание на „Атлас на пластмасата“– съвместен труд на международното гражданско движение Break Free From Plastic и фондация Heinrich Böll достигат до извода, че в днешно време докосваме повече пластмаса, отколкото близките си, това съобщава пред BNR Евгения Ташева, координатор на дейностите по управление на отпадъците в Екологично сдружение „За Земята“. В Атласа са представени историята на пластмасата, нейното място в нашия живот и как тя влияе на решенията ни със справяне с еко катастрофите.

Според проучванията От началото на масовото навлизане на пластмасата в бита, през 60-те години на миналия век досега са произведени 9 милиарда тона пластмаса, но едва 9% от тях са  рециклирани.

Това означава, че на всеки човек на Земята се пада по един тон пластмаса, но една 1/10 от него е рециклирана, което ни навежда на мисълта, че това не е правилното решение. Трябва да се спре прозводството на пластмасови изделия“, убедена е Ташева.

ВИЖТЕ: Китай забранява употребата на пластмаса за еднократна употреба

Атласа обръща внимание върху пластмасовите опаковки и разказва как поглъщаме пластмаса с храната и напитките си и какви са ефектите от това.

Снимка: AFP/GETTY IMAGES

„Повечето от храните и напитките идват опаковани в еднократна пластмаса – те не са полезни за нашето здраве. Химикалите в тях не са добре тествани за въздействие върху човешкото здраве, а тези химикали са много.“

Освен на еднократните пластмасови опаковки в ежедневието ни, в последната част на атласа „Дрехи: синтетика отвън и вътре в тялото” се посочват любопитни факти за негативното влиянието на текстилната промишленост и как тя оказва влияние върху замърсяването на околната среда.

ВИЖТЕ: Уроци за смет: деца заплащат за образованието си с… пластмасови отпадъци

„Пластмасата още в миналото започва като евтин заместител на слонова кост, на коприна и навлиза много бързо в сферата на облеклата и дрехите. Това я прави удобна за дрехите, защото все повече от тях се произвеждат от полиестер – тъкан от пластмаса, която при всяко пране отделя микровласинки, отиващи към водоемите.“ 

Всеки, който иска да подкрепи борбата със справяне с пластмасата, може да го направи в двете петиции – едната на страниците на „Грийнпийс“ – България и на Екологично сдружение „За Земята“ .

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.