Изложба „ДЪРВО С КОРЕН” в Балчик

0


Дата на събитието: 20.08.2011

Сподели

Shares
ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБАТА „ДЪРВО С КОРЕН” В ДВОРЕЦА В БАЛЧИК

Изложбата „Дърво с корен”, посветена на едноименния конкурс на Фондация „ЕкоОбщност” ще бъде открита утре, 20 август 2011 г. в Двореца в Балчик. В експозицията са включени фотопана със снимките и историите на 15 от миналогодишните участници в конкурса. Сред представените дървета са и победителят в „Дърво с корен 2010” – чинарът в с. Гърмен, обл. Благоевград и отличените в допълнителните категории „Млад природолюбител” (бадемът в ОУ „Пенчо Славейков”, гр. Димитровград) и „Дърво в опасност” (чинарът в парк Бедечка, гр. Стара Загора и дъбът в м. Картала, с. Аврен, обл. Варна). Изложбата ще остане в Двореца в Балчик до 9 септември 2011 г.

През април 2011 г. започна второто издание на конкурса „Дърво с корен” в България. Номинации за него могат да се изпращат до 31 август 2011 г. Победителят в конкурса ще получи специализирана грижа, която да стабилизира и подобри състоянието му. Дървото също така ще се включи в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2012”, в който се очаква конкуренцията да се засили, след като се присъединят и Франция, Ирландия и Полша.

Повече за условията за включване в конкурса можете да видите тук

Инициативата „Дърво с корен” е част от проекта European Tree of the Year, организиран от Фондация „Партньорство”-Чехия, с подкрепата на Държавния фонд по околна среда и Министерството на околната среда на Република Чехия и под патронажа на еврокомисаря по въпросите на околната среда Янез Поточник.
Основната идея е да се привлече вниманието на хората към тяхното природно наследство и богатство, към околната среда, която обитават съвместно. Конкурсът, по простичък и разбираем начин, повдига въпросите за проблемите на околната среда, загубата на биоразнообразие и необходимостта от съвместни усилия, за да бъдат те преодолени. Чрез него се популяризират не само красивите и харизматични дървета, но и общностите, които милеят и се грижат за своята природа и съхранението й.
Историята на инициативата показва, че тя има капацитета да обединява общностите в името на важна за тях кауза. Не веднъж, чрез привличане на поддръжници, които да гласуват за застрашено дърво в конкурса, хората са успявали да го спасят от отсичане или увреждане, като по този начин са се противопоставяли на инвестиционни проекти, застрашаващи околната среда.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.