Изложба „ДЪРВО С КОРЕН” в БалчикДата на събитието: 20.08.2011
0

Сподели

0Shares
0 0
ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБАТА „ДЪРВО С КОРЕН” В ДВОРЕЦА В БАЛЧИК

Изложбата „Дърво с корен”, посветена на едноименния конкурс на Фондация „ЕкоОбщност” ще бъде открита утре, 20 август 2011 г. в Двореца в Балчик. В експозицията са включени фотопана със снимките и историите на 15 от миналогодишните участници в конкурса. Сред представените дървета са и победителят в „Дърво с корен 2010” – чинарът в с. Гърмен, обл. Благоевград и отличените в допълнителните категории „Млад природолюбител” (бадемът в ОУ „Пенчо Славейков”, гр. Димитровград) и „Дърво в опасност” (чинарът в парк Бедечка, гр. Стара Загора и дъбът в м. Картала, с. Аврен, обл. Варна). Изложбата ще остане в Двореца в Балчик до 9 септември 2011 г.

През април 2011 г. започна второто издание на конкурса „Дърво с корен” в България. Номинации за него могат да се изпращат до 31 август 2011 г. Победителят в конкурса ще получи специализирана грижа, която да стабилизира и подобри състоянието му. Дървото също така ще се включи в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2012”, в който се очаква конкуренцията да се засили, след като се присъединят и Франция, Ирландия и Полша.

Повече за условията за включване в конкурса можете да видите тук

Инициативата „Дърво с корен” е част от проекта European Tree of the Year, организиран от Фондация „Партньорство”-Чехия, с подкрепата на Държавния фонд по околна среда и Министерството на околната среда на Република Чехия и под патронажа на еврокомисаря по въпросите на околната среда Янез Поточник.
Основната идея е да се привлече вниманието на хората към тяхното природно наследство и богатство, към околната среда, която обитават съвместно. Конкурсът, по простичък и разбираем начин, повдига въпросите за проблемите на околната среда, загубата на биоразнообразие и необходимостта от съвместни усилия, за да бъдат те преодолени. Чрез него се популяризират не само красивите и харизматични дървета, но и общностите, които милеят и се грижат за своята природа и съхранението й.
Историята на инициативата показва, че тя има капацитета да обединява общностите в името на важна за тях кауза. Не веднъж, чрез привличане на поддръжници, които да гласуват за застрашено дърво в конкурса, хората са успявали да го спасят от отсичане или увреждане, като по този начин са се противопоставяли на инвестиционни проекти, застрашаващи околната среда.

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.