„Boleron travel stories“: 5 атрактивни „зелени“ хотели в Европа

Вижте на кои хотели в Европа може да се доверите, когато става дума за наистина екологично пътуване

0
 

Сподели

Shares
Еко хотел Whitepod, Швейцария
Еко хотел Whitepod, Швейцария / снимка: whitepod.com

В рубриката “Boleron travel stories” с нашия партньор – първият онлайн застрахователен брокер Boleron, този път ви представяме 5 от най-добрите и интересни хотели в Европа, отнасящи се с грижа към природата.

Всеки от нас обича да пътува за развлечение. Да се влееш в туристическия човекопоток носи особен гъдел и те прави повече жител на света, а чувството да си изпънал снага на шезлонг далеч от дома е незаменимо.

И така, всеки е бил турист, отишъл е на друго място да види как живеят хората, щракнал се е за спомен, оставил е нетленен отпечатък по пясъка или на снежната писта и се е върнал доволен в своя „Sweet home“.

Туризмът e наше благо и радост в натовареното ежедневие, но замисляме ли се какви следи оставяме след себе си, когато пътуваме? И тук дори не говорим за пластмасата в океаните и моретата. Осъществяван по неправилен начин, туризмът може да нанесе сериозни щети на природата. Ето защо хората, загрижени за нея, избират да ограничат пътуванията си със самолет и предпочитат да отсядат в хотели, които се отнасят с респект към околната среда.

Вижте на кои хотели в Европа може да се доверите, когато става дума за наистина екологично пътуване. Представяме ви хотелите, печелили през годините „Оскарите“ в туристическия бранш, присъждани от World Travel Awards. И не, те не са скучни, те са просто зашеметяващи!

Naturhotel Leitlhof, Италия

Това е малък семеен хотел в стил шале (chalet) / хижа с 60 стаи. Намира се в Доломитите, близо до австрийската граница, в североизточната италианска област Трентино-Алто Адидже, наричана още Южен Тирол. Там може да се видят и усетят смесица от немска и италианска култура, архитектура и храна. Регионът е бил част от Австро-Унгарската империя до 1919 г.

Еко хотел Leitlhof, Италия
Еко хотел Leitlhof, Италия / снимка: suedtirol.com

От 2015 г. Naturhotel Leitlhof си има собствена комбинирана топло и електроцентрала на дърва. Притежава газифицираща система на дърва за преобразуване на твърдо гориво в газ и фотоволтаични покривни панели, които улавят слънчева и лунна светлина. Хотелът има и собствен водоизточник, работещ благодарение на събирането на дъждовна вода и топенето на сняг.

Naturhotel Leitlhof разполага със собствена ферма за добитък, чиито крави, порода Angus, пасат по близките планински пасища през лятото. Освен това хотелът има ферма за зеленчуци и билки. Външен басейн предлага вдъхновяваща гледка към скалистите върхове на Доломитите, открита сауна е разположена в градината, а освен това има и вътрешен басейн.

СПА центърът ще ви изненада с бани в сено по тиролска традиция (“hay baths”). Ще бъдете увити в свежо ухаещо сено и ще бъдете потопени във вода. Този тип „баня“ има и своя сух вариант, при който може да подремнете, обгърнати в благоухания. Билките, използвани в СПА процедурите са органични, разбира се, и идват от поляните на Южен Тирол.

Баня в сено
По тиролска традиция хотелът предлага баня в сено / снимка: anneliesekompatscherfotografie

Всички стаи имат дървени подове и резбовани дървени мебели, но също така и телевизор с плосък екран. Апартаментите разполагат с просторни тераси или градини. Много от стаите за гости предлагат зашеметяваща гледка към планината през стъклени врати и тераси от пода до тавана.

Дейностите, които може да се практикуват там, варират от каране на ски или разходка със снегоходки, през туризъм, до колоездене. Ресторантът предлага както италианска, така и южнотиролска храна.

Хотелът е отличен с множество награди, като през 2016 г. и 2021 г. печели наградата за водещ „зелен“ хотел в Европа – Europe’s Leading Green Hotel award от World Travel Awards и е член на TripAdvisor Green Leaders Platinum . 

GF Victoria, Испания

GF Victoria е еко хотел, разположен в живописна местност на остров Тенерифе. Мястото е благословено с мек климат през цялата година.

Курортът купува електричество от 100% възобновяеми енергийни източници и използва високоефективни енергийни котли, които намаляват емисиите на дим с една трета и осигуряват 20% икономия на енергия. Притежава ISO Сертификат 14001 по международен стандарт за ефективно управление на околната среда. Хотелът използва алуминиеви бутилки вместо пластмасови.

GF Victoria, Испания
На покрива на Еко хотел GF Victoria, Испания, растат различни сухолюбиви растения / снимка: zinco-greenroof.com

Една от най-впечатляващите дизайнерски характеристики на GF Victoria са трите градини, разположени върху стръмния покрив, пълни с цветни растения, устойчиви на суша, които спестяват 70% за климатизация и 20% за отопление. Курортът е пищно озеленен с палмови дървета.

Разположен близо до плажа, GF Victoria има няколко басейна: голям, малък и басейн с вълни за сърф. В коктейл бара на покрива пък е разположен драматичен басейн, със стъклени стени и стъклен под.

GF Victoria, Испания
В коктейл бара на покрива на GF Victoria пък е разположен драматичен басейн, със стъклени стени и стъклен под / снимка: jet2holidays.com

Хотелът разполага с 240 апартамента, обзаведени в лукс. В СПА центъра Bio Spa Victoria се използват изцяло натурални продукти на растителна основа от испанска компания и се предлагат холистични процедури. Той е носител на наградите за най-добър еко СПА център в Европа и в света за 2019 г., присъждани от World Luxury Spa Awards.

GF Victoria печели наградата Europe’s Leading Green Hotel на the World Travel Awards през 2020 г.

Sandymount Hotel, Ирландия

Това е луксозен хотел, разположен между богато озеленения дъблински квартал Болсбридж и крайбрежното селище Сандимаунт. Тук 95% от хотелските отпадъци се рециклират или оползотворяват, 26% от енергията идва от възобновяеми източници, аераторните душове намаляват потреблението на вода с около 50%. Всички чаши за кафе, сламки и капачки могат да се компостират.

Sandymount Hotel, Ирландия

Sandymount Hotel, Ирландия / снимка: sandymounthotel.ieОт 2012 г. „зеленият тим“ на хотела проучва най-добрите „зелени“ практики. Старите компютри са били дарени на училище в Африка, а старите матраци са дадени за рециклиране.

Хотелът пазарува от местни бизнеси, ако е възможно, като избира доставчици, които използват минимално опаковки или ги вземат обратно за повторна употреба. Оригинална викторианска камина във фоайето гори на торф.

Години наред Sandymount хотел е дарявал малко използвани сапуни за гости и бутилки с тоалетни принадлежности на организация с нестопанска цел, която ги разпространява в бедни страни по света, за да подобри хигиената. Кошчетата за отпадъци, поставени на всички етажи, призовават гостите да рециклират.

Sandymount Hotel, Ирландия
Sandymount Hotel, Ирландия / снимка: sandymounthotel.ie

Хотелът, който има 187 стаи, се помещава в 8 викториански къщи, построени през 1866 г. Стаите имат смарт телевизор, а ресторантът на хотела има голяма тераса, подобна на градина.

Sandymount Hotel е носител на наградата на World Travel Awards „Водещ зелен хотел в Европа“ през 2019, 2018 и 2017 г.

Whitepod, Швейцария

Whitepod се намира в кантона Вале, разположен е на 45 минути с кола от Монтрьо или на час с кола от летище Женева. Разположен в прегръдката на природата на 1400 м надморска височина, курортът Whitepod разполага с 18 „геодезични“ купола, кацнали на склон в Алпите, които предлагат прекрасна гледка към планината и Женевското езеро през високите от пода до тавана прозорци.

Еко хотел Whitepod, Швейцария
Еко хотел Whitepod, Швейцария / снимка: whitepod.com

Куполите, които изискват 30% по-малко енергия за отопление и охлаждане, в сравнение със стандартните конструкции, са поставени върху дървени платформи. Те са с висококачествена изолация, вътре има затворени камини на дърва, органични постелки, одеяла от овча кожа, мебели от швейцарско дърво или рециклирани материали. Баните са с водоспестяващи душове и кранове, и се снабдяват с водна система от подземни извори.

Покрити с бяло платно през зимата и със зелено през лятото, за да се сливат с околната среда, всеки подобен на иглу купол е различен.

Еко хотел Whitepod, Швейцария
Whitepod, Швейцария: куполите са с висококачествена изолация, вътре има затворени камини на дърва, органични постелки, одеяла от овча кожа / снимка: whitepod.com

Отвътре цели брезови стволове придават очарователен стил рустик на обстановката. В много от капсулите има допълнителни легла или разтегателни дивани, а в апартаментите има няколко спални. Всички хартиени продукти – от брошури до тоалетна хартия, сертифицирани от Forest Stewardship Council, са от отговорно управлявани гори и са обработени без хлор. Излишната храна се компостира. Моторизираният транспорт е ограничен: от рецепцията до вашата капсула имате 15 минути ходене (през сняг през зимата), а служителите ходят пеша на работа, тъй като живеят наблизо. Ресторантът предлага сезонна храна от местни продукти.

Еко хотел Whitepod
Whitepod нощем / снимка: whitepod.com

Активностите в курорта са силно ориентирани към природата. През зимата можете да карате ски (Whitepod разполага със собствени писти и частни ски лифтове), да се возите на кучешка шейна или да се разходите със снегоходки. През лятото може да отидете на пешеходен туризъм или да карате планинско колело, да отидете на поход с ботаник, за да научите за лечебните употреби на дивите растения, да потърсите горско съкровище, да наемете e-bike и парапланер, плюс да играете тенис и да посетите близката винарна. В детския клуб децата правят подаръци от природни материали, създават терариуми, проследяват диви животни и строят колиби. Има споделена стая за телевизор и игри.

Хотелът печели през 2005 г. световната награда за устойчив туризъм.

Vila Vita Parc, Португалия

Vila Vita Parc се намира в Португалия, на крайбрежната ивица на най-южния регион Алгавре, където климатът е мек целогодишно.

Vila Vita Parc, Португалия
Vila Vita Parc, Португалия / снимка: designeroutletalgarve.com

Разположен на върха на скала, той предлага зашеметяваща панорамна гледка към Атлантическия океан. Цялата територия на курорта е обсипана с палми, а освен това има и 54 акра тропически градини.

Vila Vita Parc, Португалия
Vila Vita Parc, Португалия / снимка: tripadvisor.com

Множеството басейни и градини на елегантния курорт се напояват от система за обезсоляване на морска вода, отпадъците се рециклират и компостират, пластмасовите сламки са забранени. Има безплатна станция за зареждане на електрически автомобили и совалки, които транспортират гости и персонал, за да се намалят пътуванията само на един човек. Vila Vita Parc също притежава ферма за отглеждане на едър рогат добитък и производство на зехтин, зеленчуци и конфитюри в португалския регион Алентехо, собствена месарница в Поршеш, град на две мили от курорта, и винарна в долината Дуеро, в Северна Португалия.

Vila Vita Parc, Португалия
Vila Vita Parc, Португалия / снимка: secretsfromportugal.com

Всички стаи за гости, апартаменти и вили предлагат изглед към морето или градината. Апартаментите имат тераси с изглед към морето, а вилите разполагат със собствени басейни. Шест блока от апартаменти, наречени Oasis Parc, са проектирани да изглеждат като португалско село, включващо калдъръмени алеи, фонтани и градини.

Vila Vita Parc, Португалия
Vila Vita Parc, Португалия / снимка: vilavitaparc.com

Курортът разполага с 10 ресторанта, които предлагат изключително разнообразна храна – от традиционна португалска кухня, до японска. Активностите, които могат да се практикуват, също варират в широк спектър – от СПА процедури, през водни спортове, фитнес, тенис на корт, до забавни игри в детски клуб.

Vila Vita Parc е носител на World’s Leading Luxury Green Resort award през 2016 и 2015 г. на Световните награди за туризъм.

Не спирайте да търсите интересни дестинации и да пътувате безопасно с туристическа застраховка от Boleron.

Още истории за пътешествия и съвети, свързани с тях, четете в рубриката ни “Boleron travel stories”.

Еко хотел Leitlhof, Италия
Еко хотел Leitlhof, Италия / снимка: dreizinnen.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.