Преходи за начинаещи: Първи стъпки в Дивото

0
 

Сподели

Shares

Разходката в парка е едно, но преходът в дивата природа е съвсем различно нещо. Ако отидеш твърде далеч, избереш твърде труден маршрут, тръгнеш без подходяща екипировка или правилна подготовка, приключението на открито може да стане неприятно или направо опасно.

Предлагаме ви няколко съвета за начинаещи в изкуството на преходите.

Преходи за начинаещи

Изберете правилния преход

Първата стъпка към приятния преход е преценката на физическите ви възможности и избора на подходящ маршрут. Основните фактори, които трябва да вземете предвид, са разстоянието, денивелацията и типът терен.
Ако сте новаци, започнете с кратки, лесни разходки и постепенно увеличавайте трудността. Ако е възможно, ходете с придружител или в група с повече опит. Така не само ще е по-безопасно и забавно, но ще можете и да почерпите от знанията и уменията на останалите. Клубовете, туристическите дружества и преходите с водач също са отличен начин да научите основите.

Облечете се на слоеве

Оптималното облекло за на открито ви предпазва от стихиитеи регулира телесната температура, като в същото време е леко, издръжливо и удобно.
Най-добре се обличайте на слоеве – бельо под среден слой под връхна дреха, и в зависимост от условията добавяйте или сваляйте. За долния и средния слой е идеална суперфина вълна като мериносовата, а за горния – синтетика.
Жизненоважно е надеждното водонепромокаемо яке, както и шапката – широкопола за слънчевите дни и вълнена за студените. Общоприето правило е винаги да сте подготвени за най-лошите условия.

Обувки

Изберете добри обувки

Нищо не може да замени висококачествените туристически обувки, които осигуряват сцепление, пазят глезените и поемат ударите. Купете си най-добрия чифт, който можете да си позволите. Обърнете особено вниманание на подметката – трябва да има ясно изразена пета и здрави грайфери, изработени от висококачествен каучук.
Идеалното място да изберете новите си обувки е специализиран магазин за аутдор екипировка, при това лично, а не по интернет. Пробвайте ги с дебели вълнени чорапи. Трябва да са ви удобни от първото обуване. Проблемна обувка рядко ще се оправи с носенето.

Носете удобна раница

Ако ще носите тежък товар за дълъг период от време, вземете си раница с добри презрамки, ремъци и колан, защото от това зависи удобството ви и теглото, което може да носи.
За начало проверете дали може да бъде нагласена така, че да пасва на силуета на тялото ви. Прегледайте внимателно подложката и колана за кръста, презрамките и качеството на подплънките.
Правилно нагласената раница позволява свобода на движението, но не се люлее странично. Бъдете готови да правите малки промени в движение – леко преместване на презрамка може да направи раницата много по-удобна.

Преходи за начинаещи

Носете лек багаж

Взимайте колкото е възможно по-малко багаж, особено при дълги преходи по хълмист терен. Инвестирайте в лека екипировка и разпределете между хората от групата всичко, което може да бъде споделяно, като пособията за готвене, например. При това се съобразявайте с физическите възможности на всеки турист.
Вземете храна с малко тегло и я сложете в пластмасови торбички, вместо да носите излишни и заемащи място опаковки. Не е необходимо да носите и огромни количества вода, ако по пътя има откъде да си наливате.

Яжте и пийте добре

Храната е вашето гориво и за да сте във форма, трябва да се храните добре по маршрута. Винаги взимайте повече, отколкото ви трябва, особено ако има вероятност пътуването ви да продължи по-дълго от планираното.
За преходи с преспиване носете високоенергийна, питателна, компактна и лесна за готвене храна, която няма да се повреди по пътя. Вкусотии като шоколада могат и да повдигнат духа ви, когато преходът започне да ви натежава. Хидратирайте се, но ако не сте сигурни в качеството да водата, третирайте я.

Баташка планина, Александър ПенковНе бързайте

Удоволствието от прехода зависи от издръжливостта, не от бързината. Ще ходите много по-бавно от обикновено, като постепенно влизате в естествения си ритъм и скорост.
Ако в групата ви има някой бърз като заек, помолете го да забави темпо или го пратете в ариергарда. Ходенето със скоростта на най-бавния в групата осигурява хармония и помага да се насладите на пейзажа, което всъщност е и една от основните цели на упражнението. Правете чести почивки, за да свалите товара, пийнете вода и хапнете малко ядки – три действия, които със сигурност ще ви накарат да се усмихнете.

Навигирайте внимателно

Освен ако не ходите по лесни, добре маркирани пътеки, винаги носете карта, защото GPS-ът е безполезен, когато нямате сигнал или батериите паднат.
Топографската карта е от първостепенна важност за преходите в диви местности. Научете се да я разчитате и да се ориентирате с компас. Най-добрият спътник на картата е чувството за посока. Оглеждайте заобикалящия ви пейзаж, като търсите важни ориентири от типа на реки, върхове или разклонения на пътеката. Най-добрият начин да избегнете загубване е да знаете къде сте.

Изгрев в планината

„Разчитайте“ времето

Атмосферните условия оказват голямо внимание върху радостта от прехода. Дъждът, снегът и намалената видимост могат да превърнат лесни пътеки в коварни изпитания, а голямата жега изтощава, дехидратира и може да предизвика топлинен удар. В някои случаи е препоръчително да промените плановете си.
Проверявайте прогнозата и се научете как да разчитате времето. Докато ходите, наблюдавайте небето, особено в планините, където условията може да се променят бързо. Внимавайте за дъждовни облаци, ако ви предстои пресичане на река и не се колебайте да се върнете или да потърсите подслон, ако условията се влошат.

Планирайте безопасното си завръщане

Уведомете някого къде отивате и кога ще се върнете, за да може да вземе мерки, ако се забавите.
Винаги носете поне елементарен комплект за първа помощ. Лейкопласт и обезболяващи са достатъчни за еднодневни пътувания, но за по-дълги преходи вземете и бинтове, стерилни тампони, антисептик и рехидратиращи прахчета.
Чувалът за оцеляване или одеялото за спешни случаи са добра идея, каквато е и свирката, с която можете да привлечете внимание. Персоналният излъчващ локатор увеличава шансовете да ви намерят, ако конят започне сериозно да навлиза в реката, образно казано.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.