Екстремна кинопанорама в Бургас

0


Дата на събитието: 25.06.2015

Сподели

Shares

Екстремна кинопанорама в Бургас

Пътуващото кино на Банскофилмфест този месец е със спирка в Бургас. Първата „Екстремна кинопанорама – Ехо от Банскофилмфест“ в морския град ще бъде на 25, 26 и 27 юни от 19 ч. Мястото на прожекциите е новата експозиционна зала „Флора Бургас“ в морската градина.

Кинопанорамата ще бъде придружена от две фотоизложби на български алпинисти за експедициите им през 2014 г. Това са „Защо Аляска“ на Румен Радев, Йоанна Матеева, Дойчин Боянов и „Кавказ`2014″ – Тако Младенов и Янко Дойчинов.

Филмите са селекция от програмата на международния фестивал на планинарското кино „Банскофилмфест“. С тях публиката ще се докосне до уникални места, човешки истории и природни феномени. Как една световно известна певица пропя на Монблан, колко са студени водите под Антарктика и коя е най-добрата жена, която лети с уингсют? Тези и още много други екстремни ситуации ще види публиката в Бургас. Българският филм в програмата е „3×8000″ за световното постижение на алпинистът Боян Петров през 2014 г.

Входът е свободен, а организатори са Община Бургас, ПроАудио и Сдружение „МФПФ“.

ПРОГРАМА

25 юни, четвъртък

18:30 – откриване на фотоизложбите

19:00 – 19:10 – откриване на кинопанорамата

19:10 – 19:32 – “Катерачно пътешествие в Аржентина”, Франция, Владимир Селие, 22’
В сърцето на патагонските пампаси, в аржентинската провинция Чубут, над пустинен пейзаж се издигат скалните монолити на Пиедра Парада. Малко пó на север е величественият каньон Буитрера, дълъг 5 километра, с високи 200 метра скални стени. Именно там през 2012 г. за около седмица се събраха близо 1500 катерачи от цял с единствената цел: да се катерят.

19:32 – 20:24 – “Гмуркане под полюса”, Франция, Тиери Робер, 52’
Гмуркане в ледените води на Арктика за изследване на вдъхващата страхопочитание безмълвна вселена под леда. Тази изключителна експедиция прекарва два месеца под ледените блокове, за да изследва тяхното движение. Само притежаващ невероятно безстрашие екип може да поеме риска да се потапя под ледовете на Северния полюс! Състоящ се от изящни кадри с висока резолюция филмът разказва историята на едно човешко приключение и научна одисея. Участниците преодоляват извънредни препятствия, за да съзрат и да документират невероятни форми под леда, които са под заплахата да изчезнат в резултат на климатичните промени.

20:30 – 20:40 – почивка

20:40 – 21:32 – “От бряг до бряг – частица от сърцето ми”, Швейцария/ ЮАР, Оливие Обер и Майк Блайт, 52’
След своето приключение “South to South” през 1999, Майк Блайт и Оливие Обер със своите моторни делтаплани предприемат 4-месечно прелитане над Замбези, водопадите Виктория и реките Окаванго и Кенене – до Атлантическия океан. Двамата заснемат кадри, които могат да се видят само в този филм на фона на великолепното парче на Джери Раговой и Бърт Бърнис “A Piece of My Heart” (номер 344 в класацията на списание “Rolling Stone” “500 Greatest Songs of All Time”) и други класически поп-произведения.

21:32 – 21:56 – “Пазителката на планините”, САЩ, Алисън Ото, 24’
Портрет на Елизабет Хоули и разказ за ключовата й роля в Златната ера на хималайските изкачвания, за решението й да се засели сама в Катманду, където живее по свои си правила и до днес. Независимо от своите 89 г., бившата журналистка поддържа най-големия и най-достоверния архив на хималайските експедиции и работата й се цени високо от осведомителните агенции в целия свят. И то въпреки че самата никога не е изкачвала планина. Филмът е импресионистична картина на живота й и на предизвикателствата, с които се сблъсква сега, опитвайки се да поддържа архивите и независимостта си с напредването на възрастта. “При реализацията на филма получих щедра подкрепа от Международния фестивал на планинарския филм в Телърайд и от Американския алпийски клуб, от семейство Ленърд, от Сам Брикър (кадри от Еверест). Получих достъп и до колекцията на Бари Корбет със снимки от американската експедиция на Еверест през 1963 г., за което съм безкрайно благодарна” – казва режисьорката Алисън Ото.
Специалната награда на журито от Банскофилмфест’ 2014.

21:56 – 22:25 “Дива вода”, САЩ, Ансън Фогъл, 28’
Един филм за човешкото общуване с най-дивите планински реки и за куража да влезеш във водовъртежите и бурното течение на побеснялата “бяла вода”.

26 юни, петък

19:00 – 19:55 – “Тру дьо фер – Желязната дупка”, Словакия, Павол Барабаш, 55’
Тру дьо фер в превод означава Желязната дупка. Това е великолепен природен феномен, разположен на остров Реюнион в Индийския океан. Рязкото слягане на земните пластове и дъждовете са създали “произведение” каквото не може да бъде срещнато никъде другаде на нашата планета. Появилият се каньон е Маунт Еверест сред каньоните на Земята. В неговите дълбини природата е скътала и съхранила най-необикновените форми на живот, които можете да си представите. Там досега са прониквали само няколко души. Той е достъпен единствено за най-добрите между най-добрите. Там може да се влезе, но няма никаква гаранция за излизането. Плюс това каньонът е едно от най-дъждовните места в света, където количеството на годишните валежи стига до 10 метра на квадратен метър!
Награда за цялостна реализация в екстремни условия от Единадесетия международен Банскофилмфест’ 2011

19:55 – 20:47 – “Алпите, гледани отгоре – от Енгадин до Цюрихското езеро”, Германия, Лиза Едер-Хелд, 52’
Швейцарският национален парк е най-старият в Алпите. В него един млад биолог изследва поведението на дивите кози. Децата по тези места говорят валадер – вариант на рето-романския език. В съседното село Марк-Флориан Гайер е собственик на бирена фабрика, произвеждаща пиво, което е култово за курорта Санкт Мориц и околностите му. Когато човек прекосява швейцарските планини, навсякъде вижда жълти автобуси, които превозват пътници до най-отдалечените долини. Дорли Мен от над 20 години е шофьор по линията до селцето Жуф. В най-южните части на страната преобладава италианският елемент. В своята гостилница в Анкона Иво Адам съчетава традиционни ястия от Тичино със свои кулинарни хрумвания. Не много далече Джан Себрегонди демонстрира ходене по въже 200 метра над земята. По пътя си на север хеликоптерът на киноекипа прелита край едни от символите на Швейцария – върховете Айгер, Юнгфрау и Мьонх. В последния епизод край Цюрихското езеро певицата Ерика Щуки демонстрира възхитителна комбинация от йодлери и блус.

20:50 – 21:00 – почивка

21:00 – 21:14 – “Искам”, Германия, Йоахим Хелингер, 14’
Никога не сте виждали катерачен филм като “Искам”. Йоахим Хелингер, който показва изобретателните си и добре направени планинарски и приключенски ленти на Фестивала на планинарския филм в Телърайд от 20 години, е в известна степен франкофил. Той се влюбва в музиката на френската певица Заз (един от най-известните и разпознаваеми музиканти във Франция в наши дни) и се озовава в неповторимата ситуация да е помощник в осъществяването на мечтата й: да пее на най-високата точка в Европа. Не е малък подвиг да се изкачи високия 4810 м Монблан, особено с оглед на това, че малката й група използва акустичен контрабас. Тези, които не са запознати със Заз, ще обикнат нейните непретенциозни песни, чиито корени се намират в джаза и традиционната френска музика; алпинистите в публиката също ще се впечатлят.

21:14 – 22:12 – “Една крачка отвъд – истинската история на Жералдин Фаснахт”, Франция, Себастиен Монта Росе, 58’
“One Step Beyond” е поглед към живота на практикуващите екстремни спортове „извън сцената”. Това е разказ за световноизвестната сноубордистка и бейз-скачачка Жералдин Фаснахт. Със свои приятели и партньорката си от бейз-джъмпинга Карина Холеким тя ни въвежда в общността на истинските съвременни супермени – бейз-скачачите.

27 юни, събота

19:00 – 20:01 – “Монголия – в сянката на Чингиз хан”, Словакия, Павол Барабаш, 61’
Един филм, който хвърля мост между миналото и настоящето на далечна и загадъчна Монголия, между времената на всесилния и могъщ владетел Чингиз Хан и съвременността. Поредният филм, доказващ изключителното операторско и режисьорско майсторство на Павол Барабаш – един от най-награждаваните и най-успешните автори на планинарски, пътешественически и приключенски филми.

20:01 – 20:53 – „Чудо в бурята”, Австралия, Гай Норис, 52’
На 16 юли 2007 г., по време на тренировка преди световното първенство в Австралия, Ева Вишниерска попада в епицентъра на страховита буря. Мощно възходящо течение я издига до 9946 метра. По време на този принудителен полет за известен период тя губи съзнание, което, според мнението на лекарите, й е помогнало да оживее при температура под минус 40 градуса по Целзий, защото е забавило обмяната на веществата в нейния организъм. Тя се приземява на 60 км от мястото на старта. За съжаление друг парапланерист – китаецът Хе Жонгпин, става жертва на тази буря…

20:53 – 22:12 – “3 x 8000”, България, Жоро Торнев, Боян Петров, 54’
Филм за едно от най-големите постижения в историята на българския алпинизъм – изкачването на три осемхилядника в рамките на 70 дни, дело на Боян Петров. При това върховете са вторият и третият в света – К-2 (8611 м) и Кангчендзьонга (8586 м), а така също Броуд пик (8047 м).

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.