Катерачни обекти: Метеора

0
 

Сподели

Shares

До 1925 г. имало само два начина за достигане до монашеските манастири, стъпили на гигантски скални кули в район познат като Метеора, в Гърция. Единият от тях бил да се изкачите по дървена стълба със въжени стъпала, висока поне 100 метра. Вторият бил да седнете в специално изплетена въжена мрежа и да бъдете изтеглени нагоре. В района на Метеора съществуват общо 24 манастира, които „висят във въздуха“, както сочи и самото име на мястото. Катеренето по техните скални пиедестали е строго забранено, но останалото стълкновение на овални, 300-метрови скални кули чака търпеливо своите завоеватели. Страхотно е усещането да изкачиш маршрут и да се окажеш на върха на света.

метеора катерене скали
снимка: climbgreece.com

КАКВО ПРЕДЛАГА МЕТЕОРА

Катерачният обект Метеора предлага около 200 скални кули с екипирани маршрути за повече от едно въже. В по-малко количество се намират спортни маршрути и боулдър.
Освен специфична форма, скалата се характеризира с уникални качества. В по-голямата си част материалът й представлява спойка от малки, или по-големи, камъни и пясъчник. Съответно, повечето хватки са щипки от малки камъчета или дупки от липсващи такива. Стъпките по екипираните маршрути са проверени и стабилни, но няма такава гаранция за околностите на линиите.

Маршрутите за повече от едно въже не са лесни и причината не е само във височината. Линиите не са напълно екипирани и включват отсечки с традиционно катерене. Катери се по положителни наклони, плочи и камини, като цепнатините са изключителна рядкост и най-често са приспособени единствено за традиционно катерене. Средната трудност на маршрутите е между 5а и 6b. Ако добрите технически умения са налице, катеренето около Метеора е удоволствие и единствено по рода си скално изживяване. Съществуват няколко сектора, които са стандартно екипирани за спортно катерене. Там трудността на линиите расте и достига до осма степен. В посока село Ризома чакат и прекрасни боулдъри от пясъчник.

метеора катерене скали
снимка: climbgreece.com

ОРИЕНТИРАНЕ

Повечето сектори се намират в района на град Калабака и село Кастраки. В Кастраки, от ресторант „Парадисос“ или от къмпинг „Врачос“ (Vrachos) се продават книжки-гидовници. Търсете “Greece Sport Climbing – The Best Of” от Арис Теодорополус, издание 2014 г. През ноември се очаква да излезе и обновена версия на тази книжка, която да включва маршрутите разкрити в последните две години. По-старият гидовник е от 2000 г., на пионерите-кетерачи от района, Дийтрих Хасе и Хайнц Щуте. макар и малко остарял. Ако посетите „Парадисос“ – където хапването е доказано донро, попитайте за Вангелис Бациос, един от популярните местни катерачи. От него може да получите експертен съвет за най-подходяща локация или за най-удачна техника. В района на Допияни може също да се подлоните, в един по-малък къмпинг.

СЪВЕТИ ОТ СТОПАНИТЕ

За дългите и сериозни маршрути най-добра работа вършат две въжета от 50 метра. За спортните се препоръчва 70-метрово въже. Достоверна прогноза за времето може да видите на www.noa.gr и www.weather.in.gr. Районът на Метеора е част от Натура 2000 и под защитата на ЮНЕСКО, затова се запознайте предварително с условията за влияние върху локалната природа.

Запознайте се с друг катерачен обект от Petzl Roctrip тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.