Пътеводител на умния стопаджия

Имате нужда от транспорт до някое райско място? Осем кратки правила, за да бъдете добър стопаджия

0
 

Сподели

Shares
Съвети за стопаджии
Снимка: Ира Кюрпанова

Придвижването на стоп може да е невероятно приключение, което да ви помогне да обиколите света, но може да бъде и опасно. Бъдете внимателни!

Изберете подходящо място за стопиране

Едно от най-важните неща за сполучлив стоп е да изберете подходящо място. Застанете така, че да се виждате от по-голямо разстояние и шофьорът да има възможност да спре. Добре е да има трафик, но не и прекален, защото тогава шофьорите избягват да спират заради трудното включване в движението след това.

Проучете къде са изходите на града, защото е почти невъзможно да хванете стоп от центъра на града, и какъв транспорт стига до тези изходи, за да можете най-лесно да стопирате. За това може да ви помогне Уикипедията за стопаджии – страхотна е!

Добро място за стопиране са бензиностанциите, където с усмивка на лице много лесно можете да заговорите шофьорите и те да се отзоват на вашата нужда. Ако пътувате в чужбина, е добре да знаете местния език (или поне как да помолите за помощ), защото не всички хора говорят английски.

В повечето европейски страни стопирането на магистралите е забранено. Полицаи са ме молили не еднократно да не стоя на самата магистрала. До глоби не се е стигало, но имайте едно на ум.

Използвайте светлата част на денонощието

Ще бъдете голям късметлия, ако някой ви вземе през нощта на стоп. Грижете се и за своята безопасност – денят е по-подходящ за автостоп!

Добър външен вид

Усмихнете се дори и да чакате от часове. Изглеждайте свежи и бодри. Свалете слънчевите очила и шапката, за да могат да виждат лицето и очите ви. Стойте на слънце, за да ви забелязват по-добре. Бъдете спретнати и чисти. Не носете прекалено много багаж.

Обикновено вдигнатият палец на горе е знакът за това, че сте стопаджия, но все пак трябва да внимавате защото има страни, в които този знак е много обиден за хората – Западна Африка, Южна Америка, Иран, Ирак, Сардиния и др.

Съвети за стопаджии
На снимката: Ира Кюрпанова

Използвайте табела

Много често изписването на дестинацията на картон или голям лист хартия с големи букви е чудесно помощно средство.

С другар

Най-забавният и безопасен начин да пътувате на стоп е да бъдете с приятел. Комбинацията момче и момиче е чудесна, както и две момичета разбира се, виж – комбинацията от две момчета изиска повече търпение, но това не трябва да ви спира.

Пазете ценностите си и документите

Не носете най-ценните си вещи в раницата. Добре е да са ви под ръка и на безопасно място по вас.

Съвети за стопаджии
На снимката: Ира Кюрпанова

Възпитание (отношение към шофьора и неговите спътници)

Бъдете вежливи и мили. Старайте се да поддържате разговор – много често, когато човек пътува сам взима стопаджия заради компанията. Не говорете по телефона продължително – никой не иска да слуша ненужни и чужди разговори. Опитайте се да не заспивате – това не е свързано само с възпитанието, но и с безопасността ви!

Безопасност

Гледайте внимателно при кого се качвате. Ако имате възможност, огледайте колата за предмети като пистолет, брадва и др., въпреки че най-често тези предмети не се виждат на пръв поглед. Усещането да пътуваш в кола, в която пистолет седи между предните седалки е меко казано неприятно (от личен опит).

Ако човекът, който е спрял, не ви е симпатичен, по-добре почакайте още малко.

Съвети за стопаджии
Снимка: Ира Кюрпанова

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.