Дзадзики крю по вълните

1
 

Сподели

Shares

Есен 2016

В първата част от материала Дзадзики Крю в комплект Роко, Марто, Бубето, Моника и Нико успяха да се натоварят в пълен комплект (и с невъобразимо количество багаж и екипировка) на Нисан Навара, с който обиколиха крайбрежните улици и градчета в Западна Гърция. Откриха перфектни пътища за лонгборд бомбене, зяпаха като невидели залеза в морето и провериха всички спотове за сърф. И добре, че узото не им е дошло в повече, та успяха и да споделят какво са открили. Но историята на пътуването започва по-отдавна – и както всички интересни истории, започва с една мечта.

DSC_1330

МЕЧТАТА

Отидох до гаража с Асенката да ми даде някаква част за колелото и го видях. Стоеше в ъгъла – прашасъл и някак самотен хавайски сърф, и сякаш ми нашепваше да го спася от тази ситуация. След кратка дискусия на тема финансово-парични взаимоотношения, той вече беше мой. Да, по бъмповете и следите от ремонтите личеше, че е преминал през най-добрите си години, но пънкарските рисунки на Адам, правени в Амстердам, го правеха единствен и неповторим за мен. Качих се на колелото, взех сърфа под ръка и тръгнах. В този момент сигурно съм бил най-щастливото същество на земята. Една мечта, закътана някъде дълбоко в мен, излезе с триста на преден план. Защото всеки от нас, поне веднъж в живота, си е мечтал да усети тръпката от пускането по вълната.

Прибирах се вкъщи, а две ми неща бяха в главата – спотове и прогноза. Българските спотове на Силистар и Ахтопол ги бях пробвал вече с бодиборд. Португалия си оставаше прекалено далече. Не може да няма нещо по-близо. Започна лудото ровене в нета и изведнъж се появиха десетина спота в Гърция. Намираха се в рамките на шейсетина километра между градовете Парга и Превеца, на Йонийско море, около 650 км от София или само на около 150 км по-далеч от популярните гръцки дестинации на Ситония. Колкото повече ровех, толкова повече инфо излизаше. Оказа се, че има лява вълна, дясна вълна и дори туба. Ровенето продължаваше… температура на водата, спотове, локации и маршрути. Инфото вече бе налице. Имах нова мечта. Не, всъщност вече бях решил, че ще отида. А да… и залезът. Гледал съм много изгреви в морето, но никога не бях виждал слънцето да залязва в него.

DSC_0292

ПРОГНОЗАТА

Вече бях карал сърфа в България на Силистар. Оказа се доста по-трудно, отколкото очаквах. Дори седенето на дъската не беше лесно в началото, а дъкдайв изглеждаше далечна и недостижима перспектива. Опитът с вълните, добит от бодиборда и скимборда, както и фактът, че бях карал сърфа няколко пъти на Казика и на моторницата на Рико, ми помогнаха да хвана няколко вълни. Всъщност… май те ме хванаха. Завинаги. Дори и без прогноза, използвах всяка възможност за тренировки със сърфа във водата, а мечтата за гръцките спотове отлежаваше. И така до момента, в който се наложи да стане реалност. През май 2016 г. се отвори възможност за пътуване в Гърция. Събрахме се страшен отбор от ентусиасти и дойде моментът да чакаме… Прогнозата. Или това нещо, дето те кара да се взираш в компа като зомби. Рядко има повече от няколко дни за реакция, а тенденцията при прогнозите е да почват по-бързо – за сметка на това, че свършват по-рано. Абе не обичат да закъсняват. В този район на Гърция при оптимални условия прогнозата може да се задържи до три дни, но често отминава за ден. Затова трябва да си нащрек.

Сайтовете, от които реално може да си набавиш сравнително адекватна информация, са три:

forecast.uoa.gr – сайт на гръцкия университет от Атина. Дава доста прецизна прогноза за глобалната картина в морето. Има инфо за размера, посоката и мощността на вълните и за силата и посоката на вятъра. За мен обаче този сайт е по-скоро за корабоплаване, но пък дава прогноза най-напред във времето;

wannasurf.com – сайт с доста сносна информация относно самите спотове. Писан е от разни про-та и има всичко – оптимална посока на течението и вятъра за самия спот, вида на вълната и вида на дъното, трудност и как се стига до там;

www.surf-forecast.com – сайт, в който има конкретна прогноза за конкретните спотове. Полезно инфо, но актуализациите му невинаги са навреме, а и инфото за размера на вълните рядко съвпада точно. Въпреки че има опция за седем дни, често не може да даде прогноза за повече от 3. Полезен като ориентир къде нещата евентуално работят най-добре.

Както и да е. Идва един момент, в който всички сайтове светват. Това е моментът за тръгване. Запасяваме се с всякави играчки, освен сърфовете – SUP, скимове, лонгбордове, акваланзи, неопрени, колело, въдица и един шах. Но всичко това е вече разказано. Потегляме.

DSC_0298

НЯКОЛКО ВАЖНИ НЕЩА

През лятото е доста пренаселено. Най-доброто време откъм прогнози е пролет и есен. Водата е с температура 15-27℃ и неопрените са задължителни почти през цялата година. А неопреновите ботушки предпазват не само от студа и слънцето, но и от скали и таралежи. Пясъкът е доста груб и при скимбординг боли. Снабдете се с карта на гръцки. Често латинските абревиатури на градовете не съвпадат с наименованията им в GPS-a. Търсете градовете директно на гръцки език. Гръцките бензиностанции не работят денонощно – планирайте си горивото. Вземете този брой на 360° с вас.
Иначе спотовете се намират в протежение на 65 км по западното крайбрежие на Гърция. Води се Йонийско море, но на практика това е най-широката част на Средиземно море. Падат се точно срещу тока на ботуша на италианците, между островите Корфу и Левкада. Образно вариантите за стигане до този район са два – през Солун в посока Игуменица до Парга, или към Игуменица, през Йоаниа и директно в Превеца. Единият път е по магистрала /с тол такси за около 10 евро в посока/, а другият е през планински райони. Единият ви извежда на най-северните спотове, другият – на най-южните. В Парга релефът е по-нагънат и по-планински, в Превеза е по-равнинно и едно такова по-рибарско. И двата пътя са по около 650 км. Изборът зависи основно от прогнозата и от това къде се очаква нещата да работят най-добре, но откъдето и да минеш, природата те смазва с красотата си.

DSC_20521

СПОТОВЕТЕ

1. Парга – изключително красив, изключително средиземноморски град. Страхотни хълмове и скали. Има си крепостите, има си църквите и тесните, стръмни улички. Всичко е в цветя, лимони и портокали. Цялото градче е заобиколено от невероятни малки островчета. Студиата през пролетта и есента са по 25 евро за двама, къмпингът е по 9 евро на човек. Реално спотовете са в самия град и са четири: Крионери, Кастро Пойнт, Катористра и Дъ Айлънд.

Крионери
GPS: 39°16.951’N 20°24.267’E
Нивото на трудност е за всички, вълната е лява, тип рийф-роки, дължина 50-150 м. Дъното е пясък с плоски камъни. Оптимално работи при ЮЗ и Ю течения, и при И и СИ вятър. Лесно е за сърфиране, но при вълни над два метра трябва повишено внимание.

Кастро Пойнт
GPS: 39°17.055’N 20°23.795’E
Намира се на Валтос Бийч. Паркира се на самия спот. Наблизо има къмпинг. Мястото е толкова красиво, че няма думи, които да го опишат. Заобиколено е от стръмни скали, а отгоре стои крепостта. Невероятно е. Нивото на трудност е за по-напреднали сърфисти, вълната е лява, тип рийф-роки, дължина 50-150 м , дъното е с плоски камъни. Оптимално работи при ЮЗ и Ю течения и при СИ вятър. Понякога е ултрапренаселено, скалите са опасни, но това е най-красивият спот в Гърция.

Катористра
На пристанището на Парга. Типът на вълната е ривърмаут. Хубава зона, но доста замърсена. След каране задължително бърз душ или посещение при дерматолог.

Ди Айлънд
Или Островът, който е срещу плажа Крионери. Приятна вълна за начинаещи.

2. Амоудия Лефт – GPS: 39°14.262’N 20°28.68’E. Малко градче на около 20 км южно от Парга. По цялата крайбрежна ивица има нещо като изоставен къмпинг. Спотът е до буната на реката. За мнозина това е най-добрата вълна в Гърция. Чиста вълна, 200 м каране, 30 м туба. Готини момичета през лятото. Един от топ-спотовете на Средиземноморието. Нивото на трудност е за всички, вълната е лява, тип пойнт-брейк, дължина 50-500 м, дъното е пясък. Оптимално работи при СЗ и З течения и при СИ вятър. При определени ситуации се появява и дясна вълна.

3. Керенца – GPS: 39°14’N 20°28’E. Намира се на около 1,5 км от Амоудия. Красив плаж, хубави вълни. Нивото на трудност е такова, че става за всякакви сърфисти, вълната е дъсна, тип бийч-брейк, дължина 50-150 м , дъното е пясък със скали. Оптимално работи при течения З и ЮЗ, и при И вятър.

4. Лоуца – GPS: 39°10.775’N 20°32.378’E. Дълъг плаж с много спотове и множество заведения. Има едно Jannis, собственост на грък, който е завършил в България и е много полезен като контакт. В Лоуца има вълни и с лява, и с дясна дирекция, оптимално работи при течения СЗ и З, и при СИ вятър. Вълната е бийч-брейк и в добри дни достига до 300 м. Разливът на плажа е страхотен за скимборд.

5. Терис Пойнт – намира се в градчето Лигия. Първият плаж под църквата. Нивото на трудност е за по-опитни сърфисти, вълната е дясна, тип бийч-брейк, дължината е около 50 м, но в добри дни стига до 300 м, дъното е пясък. Оптимално работи при течения З, ЮЗ и Ю и при И вятър. Понякога вълните тук са по-добри от основния спот в Лигия.

6. Лигия рийф – GPS: 39°7.708’N 20°35.282’E От Лигия в посока Превеца на около 2 км от градчето има кафе-бар. Пред бара е спотът. Много готина зелена зона с готини и приятелски настроени хора. Нивото на трудност е за напреднали сърфисти, вълната е дясна, тип рийф-роки, дължината стига до 300 м, дъното е с плоски камъни. Оптимално работи при З течения и при ЮИ и И вятър. Когато работи наистина добре, има много дълго каране. Най-дългата дясна в района, когато вълната е 2 м.

7. Лигия – GPS: 39°8.435’N 20°34.592’E Още един спот в това градче. Намира се на около 5 км от главният път. Интересното е, че се води като най-добрата туба в Гърция. Нивото на трудност е за всякакви сърфисти, вълната е дясна и лява, тип сенд-бар, дължината е между 50 и 150 м, дъното е пясък. Оптимално работи при ЮЗ и Ю течения и при С, СЗ, З, ЮЗ, Ю и ЮИ вятър.

8. Кастросикия Спот – GPS: 39°5.31’N 20°38.846’E На плажа на селцето Кастросикия. Един от най-новите десни спотове в Гърция. Не се нуждае от вятърна тупалка, за да работи добре при добро течение. Вълната е дясна, тип бийч-брейк, дължина до 300 м в добри дни, дъното е пясък с камъни. Оптимално работи при З течения и при И вятър.

9. Митикас рийф – В близост до селцето Митикас, на около 5 км от Превеца. Много красиво място. Спотът е под футболното игрище. Трябва да се плува към 200 м. Неопреновите ботуши са задължителни. Този спот е точно като коралов риф, а рибарите казват, че в тази зона има акули и изисква повишено внимание. Нивото на трудност е за сърфисти с опит, вълната е лява, тип рийф-корал, дължината в най-добрите дни стига 300 м, дъното е риф – корали, остри скали. Оптимално работи при З течения и при И вятър.

10. Шарк Рийф – GPS: 38°58.974’N 20°42.43’E На около 4 км от Превеца гледайте за табела Каламици Хотел, спотът е на 100 м пред хотела. Спотът е готин за сърфиране, но трябва да се плува около 50 м. Изглежда като коралов риф. Изключително красиво място, с една от най-великите вълни на Средиземноморието. Вълната изглежда точно като тропическите вълни. Акулите са реална заплаха. Иначе нивото на трудност е за напреднали сърфисти, вълната е лява, тип рийф-роки, дължината стига до 300 м, дъното е плоски камъни. Оптимално работи при течения СЗ и З, и при И вятър.

Всички спотове са невероятни. Всяко място носи своето уникално излъчване. Гледките са умопомрачителни. Навсякъде има страхотни таверни и рибни ресторантчета. Хората са любезни и усмихнати. При добра прогноза има вълни за всеки вкус, но дори да я няма, хубавото прекарване е гарантирано. А на залез дъхът ти спира. Вземете си палатките и хамаците, вземете си колелата, вземете си лонгбордовете, вземете си въдиците и се насладете на магията на това прекрасно място. А аз вече чакам следващата прогноза.

сърф в гърция

Статията е част от брой ЕСЕН 2016 на Списанието. Ако имате нужда да попълните колекцията си със списания 360 – възползвайте се от специалните ни промоционални пакети!

ЕСЕН 2016

Сподели

Shares

1 коментар

  1. „Уейв сърф“ е тавтология, популярна сред български кретени каращи всевъзможни задвижвани от вятъра недоразумения. „Сърф“ само по себе си означава разбиваща се вълна. В чобанския български език дори няма точен превод.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.