СТЯГАЙ БАГАЖА: Калифорния, САЩ

0
 

Сподели

Shares

Калифорния е един различен свят, и малко или много всички си мечтаем по нея. Необятна, нереално красива и еклектична – от Холивуд до Долината на смъртта тук има от всичко, за всеки.

Удължи лятото: Калифорния, САЩ

Какво: катерене, сърф, трекинг, маунтинбайк, скейт и лонгборд

Къде: Лос Анджелис е мит, и дори звездите по Булеварда на славата и къщите на известните да не са вашето нещо, изобилието от иконични места е навсякъде. Няма как да пропуснем улиците, по които за пръв път са се търкали полиуретановите колелца на скейтърите от Догтаун, емблематичния за сърфкултурата Хънтингтън бийч, възпрят от The Beach boys, крайбрежната алея на Венис бийч, която продължава да привлича най-свободните души на планетата, или кея на Санта Моника, където е свършвал Route 66. Калифорния е неразривно свързана с идеята за пътя, пътешествието и свободата, а малко неща олицетворяват това по-добре от крайбрежния път, свърващ Лос Анджелис и Сан Франциско. Ако има само един road trip, който да направите през живота си, това е – 600 км зашеметяващи пейзажи сред скалисти брегове и пясъчни плажове, кристално синия океан и гори от секвои. Сан Франциско.

Йосемити
Йосемити

Катерене

Гранит, варовик, пясъчник, кварцит, базалт; от боулдърите на Бишъп, през цепките на Джошуа трий, до стените на Йосемити – Калифорния със сигурност е земята на възможностите. Стотици обекти, хиляди маршрути – от няколко до няколкостотин метра, плюс устойчив климат с температури, идеални за катерене, и неповторима атмосфера с участие на някои от най-култовите катерачи, какво повече?

Сърф

Санта Круз, Халф Муун Бей, Маверикс, Хънтингтън бийч – само колкото да изредим няколко. Хубавото на Калифорния е, че спотовете са разнообразни, следват един след друг в продължение на километри, всички са с лесен достъп и ако има някакви минуси, това ще е единствено студената вода и прекаленото много хора на по-добрите места.

Халф Муун Бей
Халф Муун Бей

Маунтинбайк

Най-добрият маршрут според местни и международни МТВ експерти е близо до Даунивил, Сиера Каунти – 25 км сингълтрак, епичен даунхил с 1.5 км вертикален дроп, технично и стръмно каране. На север пък Tahoe Rim Trail не е за изпускане – техничен сингъл трак, който през 6 окръга и два щата обикаля езерото Тахо.

Трекинг

С девет национални парка на територията на Калифорния не е трудно да обуеш туристическите обувки и да хванеш пътеката – ще споменем само Panorama Trail (13 км), която в рамките на един ден ще ви разкрие всички забележителности на Йосемити, и John Muir Trail (338.6), кръстена на големия природозащитник, която ще ви отведе до най-дивите кътчета на планините Сиера.

Езерото Тахо
Езерото Тахо

Климат

крайбрежните региони са със средиземноморски климат, средни температури от септември до декември 22-30 градуса максимални за Лос Анджелис, с около 8-10 градуса по-ниски за района на Сан Франциско.

Валута

1 щатски долар = 1.78 лв.

Бюджет

Легло в хостел от 40 лв.; Airbnb от 130 лв. за самостоятелно настаняване; хотел от 120 лв.
Хамбургер меню 12 лв.
Вечеря за двама 70 лв.
Бира 7 лв.
Бутилка вино 25 лв.
Билет за градски транспорт 3-4.50 лв.
Кола под наем 110 лв/ден.
Бензин 1.5 лв/л
Такси 4 лв/км

Джошуа Трий
Джошуа Трий

Дръж се като местен

В никакъв случай не забравяй бакшиша – освен ако услугата е била невъзможно зле. Стандартно оставяш 15% на бармана (минимум 1$ на напитка), 18-20% на сервитьора, 2-4$/ден на камериерката, най-малко 2$ на човека, който ти паркира колата и 10-15% от сметката за таксито.

ВИЖ ОЩЕ: Стягай багажа за Кейп Таун, Южна Африка

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.