Един милион вълни

0
 

Сподели

Shares

Кадиати Камара или просто КК – единствената жена-сърфист в Сиера Леоне e роденa по време на гражданска война и живяла в епидемията от ебола. Но историята ѝ не е трагедия, а любовна афера с вълните, държана на повърхността само от сърфа и нейната собствена решителност.

Един милион вълни
снимка: Daniel Ali/Louis Leeson

Една млада жена в един мъжки свят, тя става чaст от сърф-клуб, група, която сe опитва да разбие предразсъдъците по отношение на това кътче от Западна Африка.

19-годишната Кадиати е главният герой в документалния филм на двама британски режисьори „А Million Waves“.

Бягството към океана

Режисьорите Даниел Али и Луис Лийсън научават за КК от група пътуващи сърфисти. Двамата стават част от общността, чиято история искат да разкажат.

„Тя започва да кара сърф преди около две години“, разказва Али. „Баща ѝ е починал по това време, когато избухва и епидемията от ебола.“

„Болестта затваря училища, тийнейджърите остават вкъщи без да имат какво да правят“, обяснява той. Бягството в Атлантическия океан за няколко часа на ден е една огромна глътка въздух в този тежък период.

„Сърфирането винаги ме прави щастлива“, разкрива KK пред Али и Лийсън. „С него винаги забравям за проблемите у дома.“

Кадиати е ученичка, но се грижи и за издръжката на семейството. Без доходите на баща й, тя започва да шие шапки и пазарски чанти, които продава на малкото туристи, посещаващи страната. Сърфирането е запазено за ранните сутрини и късните вечери, когато всички домашни задължения са изпълнени.

„Според мен това е бягство“, казва Али, който прекарва близо две седмици с KK. Той и Лийсън я снимат с дронове и подводни камери, често подчертавайки чувството на изолация, но и свободата, която сърфът дава.

Един милион вълни
снимка: Daniel Ali/Louis Leeson

Сиера Леоне на сърф картата

Клубът Bureh Beach Surf, в който членува КК, е създаден през 2012 г. от ирландеца Шейн О’Конър, служител в неправителствена организация, работил и за УНИЦЕФ. С дарения и спонсорство той донася сърфове и материали в близкото село с население 300 души и започва да учи местните жители как да покоряват вълните.

„Идеята му е да се изгради място, където можете да се научите да карате сърф“, обяснява Али, „но също така и да печели от туристите, идващи да сърфират в Сиера Леоне.“

О’Конър предава знанията си на младото поколение сърфисти и сега 19 местни членове учат малки деца да се задържат на дъската.

Клубът се сдобива и с международни герои, а преди епидемията през 2014 дори има планове за мащабно състезание в Сиера Леоне.

Един милион вълни
снимка: Daniel Ali/Louis Leeson

Сама, но докога?

Четири години след създаването му, КК остава единствената жена-сърфист в клуба.

„Попитахме я защо, тя ни даде различни отговори – някои от момичета не могат да плуват, други се страхуват от водата или сърфа“, казва Али.

„На момчетата им е позволено да излизат и да се забавляват“, твърди режисьорът. „Вероятно има много други момичета, които биха искали да го направят, но са малко срамежливи.“

Но Кадиати Камара не може да бъде разубедена. „Сърфирането е добро за нас, дами, присъединете се към мен“, призовава 19-годишната КК.

сиера леоне сърф
снимка: Daniel Ali/Louis Leeson
Един милион вълни
снимка: Daniel Ali/Louis Leeson
Един милион вълни
снимка: Daniel Ali/Louis Leeson

ВИЖ ОЩЕ: Една на милиард – Ишита Малавия, единствената професионална индийска сърфистка

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.