От странен по-странен…велосипед

0
 

Сподели

Shares

Ако още се чудите с какво колело да блеснете на първия карнавал с велосипеди в София на 24-ти септември, ето малко идеи. На пръв поглед изглеждат стряскащо сложни за изпълнение, но нека подчертаем – някои са сглобени с две голи ръце само за няколко дни!

От странен по-странен...велосипед
снимка: Judah Schiller

Водно колело

Вероятно ядосан от едно от многото закъснения на градския транспорт в Ню Йорк, изобретателят Джуда Шилер измисля нов начин на придвижване – с водно колело. Но не онова, което си представяте по морските курорти, а истински велосипед-амфибия, движещ се по водата. Колелото е с рамка, педали с верига и седалка. Когато колоездачът завърти педалите, движението се предава на въртящ се цилиндър, който се превръща във витло. От двете страни има два надуваеми понтона, които порят вълните. Цялата екипировка за водното колоездене се побира в раница и тежи по-малко от 9 килограма.

От странен по-странен...велосипед
снимка: Stoopidtaller

Най-високият велосипед

Да въртиш педали на 6 метра над земята? Това главозамайващо изобретение е дело на Ричи Тримбъл от Лос Анджелис. Карането на подобен велосипед със сигурност вдига адреналина, поне до височината на седалката му. А дори само да се добереш до нея си е истинско приключение. Но, когато има цел, има и начин. Доказва го и рекордно краткото време, за което самият Тримбъл сглобява колелото – само четири дни!

От странен по-странен...велосипед
снимка: Graeme Obree

Най-бързото колело

През септември 2013 г. бившият световен шампион по колоездене Греъм Обри подобри световния рекорд за най-висока скорост в легнало положение, постигана с велосипед. С това странно колело Обри достигна скорост от 91,12 км/ч. Самият велосипед, който е с доста необичайна форма, е направен от…тенджери! Авантюристът намерил частите в гаража и кухнята си.

От странен по-странен...велосипед
снимка: Mijl van Mares Werkploeg

Най-дългото колело

Холандската колоездачна организация Mijl van Mares Werkploeg създава велосипед, дълъг 35,79 метра. „Скелетът” му е направен от алуминий, а велосипедът е съвсем като истински – има само две колела. Един човек обаче не е достатъчен за управлението му. Нужен е втори, който да върти педалите отзад.

От странен по-странен...велосипед
снимка: Karsten Bettin

Сгъваем велосипед

Искате колело, което да можете да поберете в куфара си? Велосипедът „Куигъл“ има панта, която му позволява да се сгъне до компактни размери. Тежи 6 килограма. Най-големият му недостатък е, че засега е само прототип.

От странен по-странен...велосипед
снимка: Fahrradi Farfalla FFX

Колело Ферари

Може и да изглежда като скъпа спортна кола, но Fahrradi Farfalla FFX всъщност е велосипед. Автомобилната пародия е създадена през 2012г. Може да достигне максимална скорост от 20 км/ч. за разлика от своя оригинал, който достига 350 км/ч.

колело
снимка: XploreAir Paravelo

Летящ велосипед

Британските изобретатели Джон Фодън и Яник Рийд превръщат една мечта в реалност – колело, което може да лети! На пръв поглед XploreAir Paravelo по нищо не се различава от обикновените колела. Само че в задната му част има гигантски вентилатор. Именно той е в състояние да издигне странното превозно средство на височина 1,2 км и да го накара да лети със скорост 40 км/ч. Наземната му скорост е 25 км/ч. Ултралекият „велосипедолет“ е с вградена палатка, в случай че ви се наложи да нощувате насред пътя.

От странен по-странен...велосипед
снимка: Bicymple

Колело без верига

Създаден от американския дизайнер Джош Бехтел, Bicymple има възможностите на всяко друго колело. Педалите са монтирани директно на главината, което позволява колелата да са по-близо едно до друго. А специална модификация позволява на задното колело да се движи самостоятелно. Всичко това сериозно намалява радиуса при завоите.

ВИЖ ОЩЕ: Защо карането на колело ни прави щастливи

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.