Ишита Малавия: една на милиард

0
 

Сподели

Shares
Първата професионална сърфистка в Индия в специално 360° интервю

Ишита Малавия е на 25 години и е първата професионална сърфистка в Индия. Заедно с партньора си Тушар Патиян държат The Shaka Surf Club – едно от първите сърф училища в Индия. Помолихме я да ни разкаже малко повече какво е да си единствена по рода си в страна с толкова много социални табута и предразсъдъци – особено спрямо жените.

ishyta2

Ишита, ти си първата, и засега – единствената професионална сърфистка в Индия. Какво е да си една на милиард?

Докато растях, дори в най-лудите си мечти не съм си представяла, че един ден ще стана първата професионална сърфистка в Индия! Странно е и e нереално, но съм толкова щастлива и благодарна, че това е пътят, по който е поел животът ми! Не мога да спра да си мисля, че сигурно съм направила нещо много добро в предишния си живот, за да го заслужа!

Кога започна да караш сърф и как се почувства в началото?

Започнах да карам сърф преди седем години… през 2007 г. Никога няма да забравя усещането да пусна първата си вълна! Беше един от най-щастливите моменти в живота ми. Спомням си, че се бях нахилила, все едно съм открила нещо, което никога преди не съм чувствала, да си свободен и безгрижно щастлив като че ли бях отново дете. Беше сякаш някакъв ключ се е отключил в главата ми, и знаех, че ще правя това до края на живота си!

Ishita_Malaviya2

Защо е толкова странно за жена да кара сърф в Индия и какво мислиш за бъдещето на женския сърф?

Карането на сърф до голяма степен е неизвестно в Индия, и ще отнеме малко време на спорта да се популяризира тук. Повечето хора не могат да плуват и се страхуват от океана. Отвъд това, има много голям натиск от страна на обществото спрямо жените да изглеждат и да се обличат по точно определен начин. Тъмната кожа не се възприема като красива, така че повечето жени се страхуват да хванат тен. Забелязала съм, че в селото, в което живея например, много от родителите не позволяват на дъщерите си да карат сърф щом достигнат пубертета, тъй като са притеснени от начина, по който изглеждат, когато са във водата, и искат да намалят контакта им с момчетата.

В нашето сърф училище, The Shaka Surf Club, Тушар и аз сме научили много момичета да карат сърф. Имаме три млади момичета от рибарското селище, край което сме, които са постоянно с нас. Има още много други, които са пробвали сърф, но много малко от тях карат ежедневно. Това е най-вече защото повечето от тях живеят в големите градове, където е невъзможно да се кара (няма вълни, плажовете са мръсни). Така че повечето момичета – сърфистки в Индия карат само през уикендите или веднъж на няколко месеца. Ще отнеме време на сърф културата наистина да се разпространи в Индия и повече хора да се преместят да живеят край морето и да се приспособят към сърф начина на живот.
Така че мисля в близко бъдеще ще има много повече жени, които идват от големите градове и са от по-широко скроени семейства, които ще започнат да карат сърф и ще вдъхновят следващото поколение от жени – сърфистки. Имам големи надежди за развитието на женския сърф в Индия.

Ishita_Malaviya

А защо беше различно с теб?

Много съм благодарна, че родителите ми винаги са ме подкрепяли и са ми давали свободата да взимам решения и са правя това, което обичам. Започнах да карам сърф с приятеля ми Тушар и бях късметлийка да предприема това начинание с него. И двамата до голяма степен са научихме сами как да караме, и винаги се подкрепяхме и мотивирахме един друг. Така че само да имам този тип любов и позитивност около мен ми даде силата да следвам мечтите си.

Ishita_Malaviya3

Разкажи ни повече за сърф училището?

Малко след като започнахме да караме, с Тушар искахме да споделим ентусиазма си с останалите и така The Shaka Surf Club се роди! Това е основно сърф училище, но също и клуб за местните деца от рибарското селище. Основната ни цел е да вкараме колкото се може повече хора във водата и да ги запознаем с радостта, която дава сърфът! Като комбинираме сърф уроци и обучение по безопасност във водата, се надяваме да помогнем на хората да превъзмогнат страховете си и да развият по-дълбока връзка с океана.
Съвсем скоро представихме филма ‘A Rising Tide – The India Surf Story’ – първият документален сърф филм, създаден в Индия.

Тази година създадохме и Camp Namaloha, който е първият сърф къмпинг в Индия! Толкова сме щастливи най-после да имаме място за нашите ученици да могат да се настанят до сърф спота в малкото рибарско село Коди Бенгре. Camp Namaloha гледа към реката от едната страна и към морето от другата, и е място, където учениците ни могат да разпуснат между сърф сесиите. Сърф училището ни не е в туристическа зона, но хората от селото ни подкрепят и дори доброволно приготвят невероятна прясна храна за учениците ни, които са в кемпа. Това им дава възможността не само да станат част от местната култура, но и да завържат връзки и да обменят идеи с прекрасните хора от Коди Бенгре. Приветстваме хора от цял свят да дойдат и да споделят това уникално преживяване с нас.
Съвсем скоро на сайта ни представихме филма ‘A Rising Tide – The India Surf Story’ – първият документален сърф филм, създаден в Индия.

Ishita_Malaviya

Гледайте’A Rising Tide – The India Surf Story’тук.

Какво искате да дадете на хората с този филм – като емоция и философия?
Когато Тушар и аз започнахме да караме, сърфът беше доста непознат в страната. Нямаше никакво онлайн присъствие и буквално можехме да преброим сърфистите в Индия на пръстите си. Общността ни е много малка тук. Ние сме едно племе от малко повече от стотина човека, които винаги са били омагьосани от океана. Разхвърляни сме по източния и западния бряг, но любовта към океана е това, което ни събира. Невероятно време е да си сърфист в Индия – буквално всеки се познава с всеки! Ние сме едно семейство, първо поколение сърфисти, които имат щастието да научат родителите си как да карат първите си вълни! Всички имаме уникална история от първия път, когато сме прокарали сърф – от карането на изоставени от пътуващи сърфисти дъски, до залепянето на счупени сърфове с тиксо и местна смола.
Така че откакто сме започнали да караме, винаги сме искали да направим филм, който да запечата вдъхновяващите истории на някои от пионерите на сърфа в Индия. С толкова много хора, които се учат да карат днес, искахме новото поколение сърфисти да знае малко повече за историята на нашата сърф култура и съвсем простото й начало. Сърфът става все по-популярен, и не искаме никоя от тези истории да бъде изгубена. Надяваме се този филм да ни напомня какво точно е сърфът, и да ни помогне да изградим една сплотена общност.

Любимите ти места за каране в Индия?
Определено родното ми място, Коди Бенгре в Карнатака. И още Ковалам, Варкала, Махабалипурам и Визаг.

А по света?
Досега съм карала в Шри Ланка и наскоро пътувах до Калифорния, Хавай и Ню Йорк. Обичам да откривам нови спотове, така че харесах всички тези места.

Какво те вдъхновява?

Да мога да карам е една от най-големите мотивации в живота ми. Откакто започнах да карам, всички решения, които взимам, са били съобразно сърфа. Това ми помогна да подредя приоритетите си, и да осъзная стойността на това да живея живота си сега, не по-късно. Освен това сърфът е довел толкова много невероятни хора в живота ми, които ме вдъхновяват ежедневно да водя здравословен начин на живот и да следвам страстта си.

Интервюто с Ишита Малавия е част от брой ЕСЕН 2014 на Списанието. Ако сте пропуснали брой и искате да попълните колекцията си – свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена. Или най-добре се абонирайте – толкова е лесно.

Есен 2014

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.