ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Сакар

0
 

Сподели

Shares

Сакар е малката западна съседка на Странджа, но за разлика от нея е почти изцяло на българска територия. В нея могат да се изкачат малко по-големи височини – първенецът й е 856 м, връх Вишеград. До главното било на планината достига основен път (Тополовград – Харманли), който осигурява достъп до всички по-интересни места в планината. Освен него, в планината са създадени три екопътеки, които обаче обикалят предимно исторически забележителности. Най-дългата от тях, 18 км, се движи по долината на река Соколица и може да бъде измината и с велосипед.

Сакар
Сакар планина; снимка: Андон Желев

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България са тук

Един по-вълнуващ вело преход може да се осъществи от Свиленград през село Маточина и до село Срем, разположено от другата страна на планината, на брега на река Тунджа. Този маршрут прехвърля цялата планина и минава през останките на известната крепост Букелон.
В Тунджа може да се прави рафтинг и спускания с каяк.

САКАР

Първенец на планината: вр. Вишеград, 856 м
Природни забележителности: микроязовири; Долинатана мегалитите, пещера Бабини бозки
Условия за туризъм: три екопътеки, липсва туристическа база
Водоизточници: р. Тунджа
Колоездене: по долината на р. Соколица

Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие „Планините на България„, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.

Лято 2017

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.