Бягство от жегата: 5 популярни дайвинг дестинации

Dive, dive, dive!

0
 

Сподели

Shares
популярни места за гмуркане
Снимка: groupon.com

Лято е, жега е – емигрира ни се! Но преди това ще си вземем дайвинг екипировката с нас, защото нямаме никакво намерение да прекараме и ден повече на сушата. Dive now – work later!

Няколко от най-популярните дайвинг дестинациии ни се джуркат като отправна точка за напускането на сухоземния свят. Ето кои:

Дахаб, Египет

популярни места за гмуркане
Снимка: Христо Узунов

Синята дупка край Дахаб е едно от най-подходящите места за криене от жегата. С дълбочина от около 130 метра и диаметър 50, тази подводна фуния, разположена сред многоцветната феерия на Червено море, предлага чудесни възможности за безгрижен шнорхелинг, рекреационен дайвинг и сериозно техническо гмуркане. Разбира се, с опитен водач и инструктор. Видимостта тук е над 30 метра.

Атол Сверен Мале, Малдивите

популярни места за гмуркане
Снимка: DeeperBlue.com

Още една дестинация, чието споменаване кара сърцето на водолаза да навлиза в декомпресионен режим от вълнение. Изобилието от тропически морски живот, бъкащ сред топлата и прозрачна вода с целогодишна температура от 25-30 градуса, прави мястото привлекателно както за начинаещи, така и за опитни дайвъри. Някои от най-популярните точки са Банановият риф, Куда Хаа и Манта пойнт. Не забравяйте сертификата си!

Остров Гозо, Малтийски архипелаг

популярни места за гмуркане
Снимка: ecsac.org.uk

Макар да се прости с един от символите си, скалният Лазурен прозорец, който се срути през 2017 г., островът продължава да привлича подводни туристи, а едно от любимите места и тук е Синята дупка – естествена пещера в основата на крайбрежната скала. Локацията е известна с поразителната си видимост и подводната арка, разположена на 17 метра дълбочина, през която можете да се проврете до стената на рифа, достигащ до 50 м под водата.

Ко Тао, Тайланд

популярни места за гмуркане
Снимка: crystaldive.com

Това е едно от малкото места, където можете да се докоснете до жива китова акула, докато се гмуркате. Освен на нежните гиганти можете да се насладите на всякакви други тропически подводни обитатели с причудлив дизайн, скатове, баракуди, малко по-агресивни акули… Условията за гмуркане на скалистия остров целогодишно са благоприятни, но най-добрата видимост под вода, до 30 м, е между юли и септември.

Ларнака, Кипър

популярни места за гмуркане
Снимка: aphroditerentals8509.wordpress.com

Според много любители на потъналите кораби круширалият през 1980 г. край кипърските брегове ферибот Зенобия успешно се конкурира с египетския Тистългорм за най-популярен обект за рек дайвинг. Плавателният съд лежи на левия си борд на дълбочина между 15 и 42 метра, като позволява лесното проникване във вътрешността му. Видимостта тук е около 20 метра.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.