10 от най-красивите езера в България (част 1)

Вижте идеи за 10 красиви езера, които да посетите през уикенда или ваканцията

0
 

Сподели

Shares

Езерата са като очите на планината. Може да видиш в тях слънцето и облаците. Може да ги съзерцаваш с часове и да се наслаждаваш на покоя на притихналата вода. Колкото по-високо са, толкова по-чисти и магнетични. Кои са едни от най-красивите ни езера, ще ви разкажем в поредица материали.

Седемте рилски езера
Седемте рилски езера (снимка: Senior maloney, Wikipedia)

Седемте рилски езера

Седемте рилски езера са разположени в северозападна Рила, стъпаловидно между 2095 и 2535 м н.в. Заемат вдлъбнатини по склона на планината, като отделните езера са свързани помежду си чрез малки поточета. По този воден път са образувани малки водоскоци и водопади. Подредени по височина отдолу нагоре езерата са, както следва: Долното, Рибното, Трилистника, Близнака, Бъбрека, Окото, Сълзата.

Първите три езера – Сълзата, Окото и Бъбрека се оттичат, всяко поотделно, в Близнака, от който водата преминава последователно през Трилистника, Рибното и Долното езеро. През последните две езера минава един по-пълноводен поток, който, изтичайки от най-долното езеро, дава началото на река Джерман (ляв приток на Струма).

До Седемте рилски езера може да стигнете от хижа „Пионерска“ за по-малко от 2 часа. До нея свършва пътят, който започва от Сапарева баня и минава през Паничище. Друг изходен пункт е хижа „Ловна“, от която разстоянието до хижа „Рилски езера“ е около 2 часа. Хижа „Ловна“ се намира на 1 час от хижа „Вада“. До Вада се стига по асфалтиран път, отклоняващ се от шосето Говедарци – Мальовица.

Вижте още: Маршрут: Сапарева баня – Паничище – Седемте рилски езера

Тевно езеро
Тевно езеро (снимка: facebook/Yanko Doychinov)

Тевно езеро

Най-добре е магията на това езеро да се преживее лично на място. То е най-голямото от Малокаменишките езера в Пирин. Намира се на 2512 м н.в. между върховете Валявишки чукар, Момини двори, Малка Каменица и Каменица.

Тевно езеро е най-голямото от високопланинските езера (над 2500 м н.в.) в България. Разположено е върху площ около 60 декара. На източния му бряг, близо до мястото, където се оттича, в периода 1970-1971 година е построен заслон „Тевно езеро“.

Тевно езеро е част от няколко популярни маршрута в планината и може да се достигне от различни точки. Сред тях са хижите Безбог – 4 часа, Беговица – 3 часа, Демяница – 3 часа, Пирин – 4 часа, заслон Спано поле – 4 часа и Вихрен – 7 часа. Всеки един от тези маршрути има своите трудности, пред които ще се изправите, но за сметка на това гледките наоколо със сигурност ще ви очароват и ще ви карат да забравяте за усилията, които полагате.

Вижте още: Магията на Пирин: от хижа Вихрен до Тевно езеро

Кременски езера
Кременски езера (Снимка: Михаела Стоянова)

Кременски езера

Намират се в Пирин и са обградени от върховете Сиврия, Джано и Кременски връх. Езерата са в землището на село Кремен, откъдето всъщност идва и името им. Кременските езера са общо 9, като 7 от тях са постоянни, а 2 – пресъхващи. Те образуват най-голямата езерна група в Пирин с обща площ от 196 декара. Най-голямото сред тях е Долното езеро. Със своята дълбочина от 27 м то се нарежда на трето място в Пирин след Поповото и Тевно Василашко.

Как се стига до Кременските езера? Пътеката към тях започва от хижа Безбог. Тръгва се от лявата страна на езерото и още в самото начало се  минава през клекове. След като се излезе от тях, се върви за кратко на открито. Пътят продължава в гора, откъдето започва по-трудният етап на изкачванията. На моменти се пресича река и се преодолява каменист терен. Ходенето нагоре продължава до Долното езеро.

Вижте още: Магията на Пирин: връх Джано

Еленино езеро
Еленино езеро (снимка: N10705013, Wikipedia)

Еленино езеро

Еленино езеро наричат най-голямото и най-високо разположеното от трите Еленски (Еленини) езера. То се намира на 2479 м н.в. в района връх Мальовица. Част е от Северозападна Рила, като се е образувало непосредствено под връх Охловец, в близост са върхове Голям Купен и Попова капа.

Водите на Елениното езеро са кристално бистри и спокойни. В тях се оглежда самият връх Охловец. Според преданието Еленино езеро е наречено на името на девойка със същото име. Покрай него преминава зимен вариант за изкачване на връх Мальовица, както и маркираната лятна пътека от хижа „Мальовица“ за връх Мальовица и хижа „Иван Вазов“.

Що се касае до останалите две езера, то туристите обикновено дори не ги виждат, тъй като са много по-малки и встрани от пътеката.

Вижте още: Магията на Рила: връх Мальовица

Типицки езера
Типицки езера (снимка: Deyan Vasilev ( Dido3 ) – Wikiрedia)

Типицки езера

Типицките езера се намират в Северен Пирин, по-точно в Типицкия циркус. Горното Типицко езеро се намира на 2445 м н.в., на 550 м североизточно от връх Типиц. То е с площ от 17,7 декара, дълго е 336 м и широко 92 м, достига дълбочина 2,2 м. При маловодие се образува плитчина, която го разделя на две части.

Долното Типицко езеро е на 2325 м н.в. То е с дължина 225 м и ширина 103 м, а достига дълбочина от 8,6 м. То е зарибено с пъстърва. Освен него се появява и временно езеро. Двете големи езера не са свързани. Те се оттичат чрез отделни потоци, които след сливането си се наричат Типицка вода – ляв приток на река Валявица.

Типицките езера може да се достигнат от хижа Вихрен, по пътеката до билото на връх Голям Типиц, откъдето директно надолу се спуска стръмна, но ясно очертана пътека към Горно Типицко езеро.

Вижте още: Има ли ледници в Пирин?

Муратово езеро
Муратово езеро (снимка: facebook.com/Planinka.bg)

Муратово езеро

Муратовото езеро е наричано още Голямо Муратово или Овинато, което означава Хвойнато. Мястото около кристалните му води е любимо на много природолюбители, алпинисти и хора на изкуството.

Муратовото езеро е ледниково езеро, част от Бъндеришкия циркус, в близост до едноименния Муратов връх и в. Хвойнати (2635 м). Самият водоем се издига на значителна надморска височина – около 2209 м. От него се открива красива гледка към връх Тодорка, а погледнато отгоре, езерото има форма на сърце.

До Муратово езеро може да стигнете от хижа „Вихрен“ – преходът е с продължителност 45 минути. Важно е да се знае, че през летния сезон има забрана за движение на автомобили от Банско до хижата между 8 и 16 часа.

Вижте още: 10-те планински първенци на България: опознай родината отвисоко

Рабишко езеро
Рабишко езеро (снимка: Джейн Димитрова)

Рабишко езеро

Рабишкото езеро се намира в област Видин, между селата Толовица (община Макреш) и Рабиша (община Белоградчик), в западния край на Предбалкана. То е в непосредствена близост до пещера Магурата и отстои на 1 км от село Рабиша. Разположено е в североизточното подножие на Рабишката могила.

Рабишкото е най-голямото по площ вътрешно езеро в България и седмо измежду всички езера в страната. Неговата дължина е 1,4 км, а дълбочината му достига до 10 – 15 метра. Предлага отлични условия за плуване, сърф, лов и риболов, както и  отлични условия за почивка на палатка.

Езерото почти няма водосборен басейн и е безотточно. При разместването на земните пластове се е оформила локална котловина, дъното на която впоследствие се запълва със значително количество вода. Това е изключително рядко срещана природна аномалия. Езерото има тектонски произход, но до неотдавна е считано за карстово езеро.

Вижте още: С бодра крачка: 5 трекинг маршрута, около Видин

Чаирски езера
Чаирски езера (снимка: Анелия Петрова, Фейсбук)

Чаирски езера

Чаирските езера представляват група от седем езера в Западните Родопи, разположена на 1400 м надморска височина, в защитената живописна местност „Чаирите“ („Чаирски езера“), покрай Чаирска река, на 27 км източно от село Триград.

Те са образувани благодарение на свлачищни процеси над десния бряг на река Чаирска. Най-известното от тях е Синьото езеро (Синия гьол, Сини вир), заобиколено от стара вековна гора. Падналите в него дървета и островите от сфагнум му придават романтика и тайнственост.

Едно от езерата е наречено Магическото езеро, то често е обвито в мъгла и изпарения. Според поверието Магическото езеро е било обитавано от самодиви, които омагьосвали овчарите, подмамени от техните песни и танци.

В непосредствена близост е защитената местност „Пияната гора“. Езерата са пълни с кристална родопска вода и планинска пъстърва. Обградени са от над 2000 дка ливади с красиви цветя напролет, в които изобилстват тракийски светилища и могили. Запазени са редица редки растителни видове на торфените острови в езерата. Името на езерата идва от думата „чаир“, което на турски означава ливада.

Вижте още: Мистичният планински дял Дъбраш в Западни Родопи

Езеро Карандила
Езеро Карандила (снимка: Силвена Василева)

Езеро Карандила

Езерото се намира в едноименния сливенски парк – Карандила. Разположено е в най-високата част на парка. Изградена е стена, която е превърнала малкото естествено езеро в язовир.

До него се стига с кола по пътя или с лифта и след това пеша около 30-35 минути в посока изток. С лифта, изграден през 1974 г., ще стигнете до местността Карандила за 20 минути.

Около езерото има много маси и пейки, на които може да се направи пикник. Изградени са беседки и катерушки за детски забавления.

Вижте още: Завръщане към себе си: Приключенски туризъм

Бургаско езеро "Вая"
Бургаско езеро „Вая“ (снимка: Ралица Карадимова, Фейсбук)

Бургаско езеро „Вая“

То е разположено между кварталите Горно и Долно Езерово на Бургас. Над него минава една от големите „въздушни магистрали“ на птици от цяла Европа – Виа Понтика. Самото езеро е дом за близо 260 вида птици. 61 от тях са включени в Червената книга на България. Дължината на езерото е 9,6 км, ширината от 2,5 до 5 км, площта която заема е 28 км2, а дълбочината му достига до 1,3 м.

Езерото е отделено от Черно море посредством пясъчна коса Кумлука, а се свързва с него чрез тесен канал. В резултат езерото е солено и в него има соленоводна риба. Във „Вая“ изливат водите си реките Айтоска, Чукарска и Съндърдере.

Вижте още:
10 от най-живописните екопътеки в България
10 пълноводни водопада в България, които да посетим през пролетта
10 каньона в България: истории за силата на водата
10 язовира, подходящи за бягство през уикенда и не само
10 идеи за запомняща се ваканция в Гърция

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.