С бодра крачка: 5 трекинг маршрута, около Видин

Раздвижване по северозападски!

0
 

Сподели

Shares

 

Есенно си стягаме дисагите и се отправяме към родния Северозапад, за да видим с какво има да ни опияни природно, освен с легендарната си домашна ракия и лютеницата на бабите ни.

Несъмнено се натъкваме на доста интересни забележителности, по които да си раздвижим нозете – от крепости, пещери, та чак до язовири, в които да пуснем по няколко въдици и да си пробваме късмета с щуките.  Градът, известен с крепостта Баба Вида не се спира дотам и ни предлага истинска трекинг наслада.

Подбрахме пет от най-интресните ти места, около Видин и се надяваме да се засечем по трасетата!

 

Мост Чобан Кюприя

Снимка: pochivka.bg

Легендарният мост, разположен на най-стария вход на Видин, е чудесно място, около което да се поразходите през уикенда. Мостът е каменен и е изграден от български майстори, превръщайки се в емблема на входа на града.

Факт е, че малко хора обръщат внимание от колите си на стария каменен мост под съвременния такъв, изграден над река Тополовец, преди да се влее в река Дунав.

„Входът към Видин“, както ще чуете да го наричат местните, е подходящо място за риболов на дребни риби – уклей, попче, бобой, дребна каракуда и други, но предвид вече изброените майсторите могат да случат на щука.

Мостът е обявен за паметник на културата.

Разстояние от гр. Видин до Мост Чобан Кюприя: 6 км

Водопад Петров Церак

Снимка: waterfallsbg.info

Приказният водопад се намира в землището на село Тополовец, близо до Видин. Ако искате да попаднете в  магически свят сред природата, то мястото  е точно за вас.

Височината му е 10 м, а дебитът му е доста слаб. До самият водопад няма конкретен маршрут по който да стигнете, но има много малки пътеки, които да ви заведат до него. Разбира се, ще ви е необходима специална екипировка.

Снимка: waterfallsbg.info

В близост до водопада могат да се видят останките на старинна крепост известна под името Пецино Кале. В подножието на Петров Церак има поставена пейка, на която може да си починете от разходката.

Разстояние от гр.Видин до водопад Петров Церак: 22 км.

Пещера Магурата

Магура е една от най-големите пещери в България и е повече от прекрасно място да прекарате един ден из няколкото и галерии с обща дължина 2.5 км.

Тя притежава едни от най-богатите по форма и размери образувания – сталактити, сталагмити, сталактони, синтрови джобчета, пещерни бисери, „пещерно мляко”

Пещерата се използва и за производството на шампанизирано вино, което отлежава при естествени условия, сходни с тези, използвани при производството на френско шампанско.

Снимка: bedrock.com

Ако искате да си направите снимка за спомен – снимането с фотоапарати и камери в Магурата е позволено. В близост до пещерата се намира Рабишкото езеро – най-голямото по площ вътрешно езеро в България, до което може да отскочите, за още по-вълнуващо преживяване. Ако ви доскучае езерото предлага идеални условия за сърф, плуване, лов и риболов и е една от предпочитаните туристически дестинации.

Разстояние от гр.Видин до пещера Магурата: 35 км

Крепостта Кастра Мартис

Снимка: mcvetanov.eu

Крепостта Кастра Мартис се намира точно в центъра на град Кула, на половин час с кола от гр. Видин.  Влезете ли в градчето, следвайте табелите за центъра, крепостта е до централния градски площад, а пред нея има паркинг.

Ако сте избрали това място, за да прекарате деня си, няма да сбъркате. Може от паркинга да поемете покрай западната крепостна стена и да продължите надолу по входа. 

Снимка: bg.wikipedia.org

Възникването и е свързано с римската епоха и влиянието и по българските земи. Край нея са намерени най-различни сечива, които са използвани в помощното стопанство и войсковата част.

ВИЖТЕ: С трекинг панталоните Abisko на Fjallraven навсякъде в горещото време

На централната улица има панорамна площадка, която ще ви позволи да видите крепостта в целия и разкош.

Разстояние от гр. Видин до Кастра Мартис: 30 км

Язовир Бела Рада

Снимка: pochivka.bg

Природа в целия и унисон и едно място, което ще ви омагьоса с чара си. Язовирът е лесно достъпен, в близост до главния път, в посока Видин.

Основното му предназначение  е за напояване и за стопански риболов, което означава, че спокойно може да прекарате уикенда наслаждавайки се на красива гледка, практикувайки любимото си занимание. 

Разстояние от гр.Видин до язовир Бела Рада: 10 км

 

Снимка: pochivka.bg

Още трекинг маршрути, близо до големите ни родни градове, по коите да се слеете с природата, може да откриете в рубриката ни „С бодра крачка“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.