Магията на Пирин: от хижа Вихрен до Тевно езеро

0
 

Сподели

Shares

Обичате ли дългите маршрути, които освен това имат и разнообразен терен? Ако отговорът ви е да, следващият със сигурност е подходящ за вас и приключенския ви дух. Планината е Пирин, а изходната точка – небезизвестната хижа Вихрен (до която, както неведнъж сме ви казвали, може да се стигне с автомобил или обществен транспорт от град Банско).

Крайната ви цел е заслон Тевно езеро. Щом решите да поемете по този маршрут,  трябва да тръгнете рано сутрин и да сте готови за часове ходене. Ако засега това ви отказва, помислете пак. Планината ще ви разкрие най-силния си коз – невероятните гледки, с които ще се сблъскате лице в лице.

от Вихрен до Тевно езеро
Снимка: Михаела Стоянова

Първоначално тръгнете по пътеката, която върви към хижа Демяница. Ако сте минавали по нея, навярно знаете, че още в самото начало тя започва да върви нагоре. След около час ще достигнете група езера, от които най-известното е Жабешкото.

Оттам всъщност започва още по-трудната част от маршрута. Пътеките вече се разделят и вие трябва да продължите да следвате тази с червената маркировка. Ще става все по-каменисто, а изкачването още по-трудно. Пред вас ще се извиси Главнишката порта, която на моменти изглежда като почти непреодолимо препятствие. Щом сте стигнали до там обаче, определено не трябва да се отказвате, защото най-хубавата част от маршрута тепърва предстои.

от Вихрен до Тевно езеро
Снимка: Михаела Стоянова

С края на портата идва и краят на голямото изкачване. Теренът вече ще е много по-равен и ще ви даде възможност да се наслаждавате на красива гледка.

от Вихрен до Тевно езеро
Снимка: Михаела Стоянова

Разходката вече ще ви се струва доста по-приятна и по-малко изискваща физически усилия. На места обаче ще получавате разнообразие. Към него можем да причислим „най-екстремния“ участък от маршрута. Той е тесен, а на средата на пътеката пред вас ще се „изпречи“ един камък, който буквално трябва да прегърнете и заобиколите. След това пред вас ще се извисят и Типиците – 3 върха, част от основното било, през които ще преминете. Изкачването им не е сложно, тъй като няма да ви се налага да набирате голяма височина.

от Вихрен до Тевно езеро
Снимка: Михаела Стоянова

След тях „предизвикателството“ пред вас ще бъде Мозговишката порта. Тя ще ви отведе на финалната права на маршрута и крайната ви цел. След като минете от другата й страна, ще имате видимост към много върхове – Яловарника, Куклите, Зъбът, Каменица, Малка Каменица, Кралев двор, Момин двор. Последните 4 ще приближавате все повече с всяка една крачка. До Тевно езеро остава само още малко вървене по равна и приятна пътека.

Тевно езеро
Тевно езеро/Снимка: Михаела Стоянова
Времетраене:

Маршрутът отнема около 5-6 часа (в едната посока), в зависимост от това с какво темпо се движите и колко багаж носите със себе си. Затова бъдете добре подготвени (с храна и вода) за ходене през целия ден. Пътеката е маркирана.

Още маршрути в Пирин можете да видите тук

Където и да отидете, не забравяйте, че застраховката е много важна! Нашите приятели от Parana много добре знаят това и по тази причина са помислили за всеки един детайл, който ще бъде във ваша полза при използване на услугата. Гъвкавост (или активиране, само когато ви трябва), сключване по всяко едно време и изцяло онлайн са само част от положителните ѝ характеристики. Научете повече за тях от тук и не се колебайте да се застраховате, защото сега ви даваме промо код “360”, с който ще получите 10% отстъпка от редовната ѝ цена!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.