10 язовира, подходящи за бягство през уикенда и не само

Ти можеш ли да устоиш на магнетичното им привличане?

1
 

Сподели

Shares
Язовир Студен кладенец
Язовир Студен кладенец (снимка: photoplace)

Макар че язовирите не са естествени водоеми, тяхната водна шир има специфична притегателна сила. Те са подходящи както за кратко посещение, в което да им се полюбуваме за няколко часа, така и за практикуване на спорт, риболов, един уикенд на палатка или дори къмпингуване за повече дни. Представяме ви 10 от язовирите на България, до които лесно може да стигнете и да се възползвате от природните им дадености за релакс и забавление.

Язовир Искър

Той е най-големият по площ и обем язовир в България. Разположен е на река Искър, в Панчаревския пролом. Водоемът е затворен от планина Плана на запад и Лозенската планина на север. Намира се между градовете София и Самоков. Използва се за водоснабдяване на столицата и за производство на електроенергия.

Стената на язовира е дълга 204 метра и е висока 76, прегражда дълбок каньон от руслото на река Искър. Язовирът е дълъг 13,5 км, водната му площ е 30 кв. км и осигурява впечатляващ воден обем от над 600 куб. метра.

Язовир Искър
Язовир Искър (снимка: facebook/Etimova Ani AE)

Според данни на компания „Софийска вода“, нуждата от построяване на язовир на река Искър е определена още през 1900 г. В началото на 1948 г. започва работата по проектите. Бившият кмет на София инж. Иван Иванов, осъден на смърт от народния съд, бива помилван на доживотен затвор, в замяна за проектирането на язовир Искър.  На 6 септември 1954 г. хидровъзелът е открит официално.

Днес това е един от най-предпочитаните водоеми от столичани, поради красивата си природа и голямото количество риба. Ако сте риболовец, там може да уловите костур, сом, бяла риба, уклей, червеноперка, каракуда, бабушка, скобар, шаран, платика и клен.

На устието се намират местностите Багера и Римския мост. Стръмният бряг няма да ви попречи на добрия риболов. Средните дълбочини са около 2,5-3 метра. Също така предпочитани места от риболовците са устието на река Искър и Шипочанския залив.

Язовир Искър
На яз. Искър може да се плава с лодки, яхти или водно колело / снимка: Станислава Казакова, facebook/Trenelarium

На юг в далечината се виждат красивите била на Рила. Освен за риболов, язовир Искър е подходящ за разходка, пикник, къмпингуване, както и за плаване с лодка или яхта, или с обикновено водно колело.

Вижте: Връх Половрак – орловият поглед на Лозенската планина

Язовир Доспат

Намира се в Западните Родопи, в непосредствена близост до град Доспат, на 1200 метра надморска височина. Язовир Доспат е един от най-големите по площ язовири в България, вторият по големина, след Искър. Пуснат е в действие през 1967 г. Язовирът е с дължина 19 км и е широк около 3 км, а средната му дълбочина е 40 метра. Той е част от водноелектрическа каскада „Доспат – Въча“ и е най-големият хидроенергиен комплекс в България.

Язовир Доспат
Язовир Доспат (снимка: adminrilaws, rila.ws)

Язовир Доспат предлага много места с красива гледка. Предпочитано място е от много хора за къмпинг. Подходящ е и за риболов. На него може да се лови шаран, пъстърва, кефал и каракуда.

Пътят към язовир Доспат минава през много красиви местности. Ако минавате през Пазарджик и Батак, ще имате възможността да видите и язовирите Батак, Беглика, Голям Беглик и Широка поляна. Също по този път, на влизане в Доспат има обособена панорамна площадка, от която се открива прекрасен изглед към язовира. Мястото е особено предпочитано по залез. Ако идвате от Велинград и Сърница, ще видите горната част на язовир Доспат откъм Сърница.

Вижте още: Рафтинг и каяк през лятото: къде?

Язовир Батак

Разположен в Западните Родопи, язовир Батак се намира се на 4 км от град Батак, област Пазарджик. Площта му е 22 кв. км. Построен е по поречието на р. Мътница през далечната 1959 година в така нареченото „Баташко плато“.

Язовир Батак
Язовир Батак (снимка: feelbulgaria.net)

Атрактивна гледка е разположеният в язовира остров, който се казва Голака. Язовир Батак е едно от най-предпочитаните места за почивка и риболов. На единия му бряг (в западната част) се намира известният планински курорт „Цигов Чарк“, а на другия – летовището „Дъното“.

Язовирът е предпочитана дестинация през всички сезони. През пролетта и лятото може да се възползвате от много изградени туристически маршрути, предлагащи невероятно красиви гледки, полегати склонове. Има възможности за практикуване на различни видове спорт. През зимата курортът е подходящ за ски туризъм и разполага с влек.

Язовир Батак
Язовир Батак (снимка: Даниела Манева)

В източната част на язовира се намира летовището „Дъното“, подходящо място за почитателите на лагеруване, къмпинг и риболов.
От най-северната част на язовира се разкрива прекрасна гледка по цялата му дължина.

Язовир Батак е на 75 км от Пловдив и на 150 км от София. Ако идвате от Югозападна България, до язовир Батак може да стигнете през Разлог – Велинград – Ракитово, а ако пътувате от Северна или Югоизточна България, вариантите са:

  • по автомагистрала Тракия, до Пазарджик и след това през Пещера – язовир Батак
  • по автомагистрала Тракия, до Пловдив и след това през Исперихово – Пещера – Язовир Батак.
    Всички изброени маршрути са в добро състояние, но последните отсечки от маршрута са планински пътища и има доста завои.

Вижте още: ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Родопи планина

Язовир Кърджали

Язовир Кърджали се намира само на 3 км северозападно от град Кърджали. Той е третият по големина язовир в България (497,2 млн. кубични метра воден обем), който акумулира водите на река Арда. Язовирната стена е бетонна, дъгово-гравитачна – тя е единствената в България с такава конструкция. Максималната ѝ височина от основата е 103 метра, а дължината по короната – 344 метра. Това е третата най-висока стена на язовир в страната.

Язовир Кърджали
Язовир Кърджали (снимка: rila.ws)

Той често е предпочитано място за отмора, отдих и бягство от забързаното ежедневие. Пред посетителите се разкриват невероятни гледки и потапяне в атмосферата на източните Родопи. Край язовира могат да бъдат видени красиви заливи, заобиколени от любопитни скални форми и стръмни хълмове.

Целогодишно на язовир „Кърджали“ може да се практикуват различни спортове и туризъм. Покрай него са изградени хотели, къщи за гости и места за къмпингуване и риболов.

Язовир Кърджали е един от най–богатите на риба водоеми в страната, като тук предпочитан е уловът на едър сом. Могат да бъдат уловени още шаран, костур, пъстърва, червеноперка, уклей, буфало, амур, есетра, мряна, морун и други.

За да стигнете до язовир Кърджали, имате два варианта. Първият е като ползвате за  отправна точка град Асеновград, оттам се движите през селата Новаково и Тополово, Жълт камък, Каблешково, Костино и Копривец. След това пред вас ще се появи величественият язовир. Вторият вариант е да минете през Първомай, Минерални бани и оттам през селата Каблешково, Костино и Копривец.
Пътят е двулентов и може да не е в много добро състояние, затова е важно да внимавате със скоростта.

Вижте още: Отвлечени във времето: Мумджидам махала

Язовир Жребчево

„Жребчево“ е язовир в централна България, изграден на река Тунджа, между планините Средна гора и Стара Планина. Наименованието му идва от останалото на дъното му село Жребчево. Той е четвърти по площ и пети по обем сред язовирите в България.

Язовир Жребчево
Язовир Жребчево (снимка: Cvdr, Wikipеdia)

Намира се в красива подпланинска местност. Площта му се простира от градовете Николаево и Гурково, и село Паничерево (Област Стара Загора), през Община Твърдица, до селата Баня и Асеновец в Община Нова Загора (Област Сливен).

Язовирът има много ръкави с удобни места за риболов. Тъй като водата от него се използва за напояване, през лятото той се източва значително. По тази причина риболовът е сезонен. В него могат да бъдат уловени щука, сом, шаран, костур и червеноперки.

В околностите на яз. Жребчево са разположени множество вилни зони и почивни станции, както и места за къмпингуване.

Освен за риболов и къмпинг, язовирът е подходящ и за водни спортове. Организират се различни състезания по кану – каяк и плуване в кристалните води на Жребчево.

Църквата „Св. Иван Рилски“ в язовир Жребчево
Църквата „Св. Иван Рилски“ в язовир Жребчево (снимка: saveti.bg)

Напоследък, поради намалелия обем на язовира, интерес предизвиква църквата „Св. Иван Рилски“, която е била потопена при построяването на язовира, но сега е постоянно открита. Тя се превърна в атракция, която привлича туристи от цялата страна.

Вижте още: ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Средна гора

Язовир Голям Беглик

Язовир Голям Беглик се намира близо до Батак, в Западните Родопи, на около 60 км от Пазарджик. Намира се на 1500 метра надморска височина. Старото му име е Васил Коларов. Открит е през 1951 г., като е бил проектиран за напоителен язовир, но днес се използва и за захранване на ВЕЦ-ове.

Язовир Голям Беглик
Язовир Голям Беглик (снимка: Idiomatic, Wikipedia)

Язовирът е обграден от три защитени местности: Горски център “ Чатъма”, Самодивска поляна и Батлъбоаз. Там има възможност за къмпингуване, а ако решите да се разходите, не пропускайте екопътека Беглика. Забележителности наблизо са водопадите Фотински и Късак. Наблизо е и язовир Беглика, а язовир Широка поляна е на 12 км.

На Голям Беглик има добри условия за риболов на бабушка, балканска пъстърва, речен кефал, костур, червеноперка и шаран.

За да стигнете до язовир Голям Беглик, едната възможност е идвайки от град Пещера, и след това по пътя за Батак. Друг вариант е идвайки от София, да минете през град Септември и следвайки пътя на тестолинейката Септември- Добринище, малко преди да стигнете Велинград, да се отклоните вляво към Ракитово, Цигов Чарк и вдясно от него да хванете пътя за язовир Голям Беглик.

Вижте още: 360 посоки: Маджарово, лешояди, скали

Язовир Йовковци

Йовковци е името на един от най-големите по площ язовири в България. Изграден е на река Веселина, близо до град Елена. Намира се на територията на община Елена и обслужва нуждите от питейна вода на около 250 000 души в област Велико Търново и съседни области. Общият му обем е 92 179 000 m³.

Язовир Йовковци
Язовир Йовковци (снимка: yovkovtsi.bgsait.com)

Язовирът носи името на едно от разрушените при построяването му села, което сега се намира под водата.

Местоположението на язовир Йовковци, а именно в сърцето на Еленския Балкан, е предпоставка за добре развит туризъм и голямо разнообразие от места за настаняване. Наблизо има конна база, възможности за практикуване на водни спортове, плаване с лодка и разбира се, места, подходящи за семейни ваканции и пикник.

Водоемът е подходящ и за риболов. Той е зарибен с над 10 вида риби: шарани, толстолоби, едри костури и бели риби, големи щуки, кленове, сомове, червеноперки и костури.

Язовирът се намира на 5 км западно от град Елена. До него може да стигнете като се движите по главния път в град Елена, в посока село Яковци. Ще достигнете до разклонение, на което има чешма. Там може да поемете в две посоки, като и двете ще ви отведат до язовира, но в различни негови части.

Вижте: Идея за активен уикенд: разходка до язовир Пчелина

Язовир Копринка

Язовир Копринка е разположен по поречието на река Тунджа. Намира се на 7 км западно от град Казанлък, като на източния му бряг се намира и едноименното селце. До 1992 г. съоръжението носи името яз. „Георги Димитров“.

При строителството на язовир „Копринка“ е разкопан и изцяло проучен тракийският град Севтополис, от специалисти археолози към Археологически институт при БАН. Днес неговите останки са на дъното на язовира.

Язовир Копринка
Язовир Копринка (снимка: Милена Тенева, Фейсбук)

Дължината на язовира е около 7 км и има множество ръкави и заливи. Височината на язовирната стена е 44,0 м, а дължината по короната е 834 м. Районът наоколо предлага много добри условия за риболов, туризъм и водни спортове.

По ръкавите му има много заливи, на които може да се плажува. Тук може да пробвате да карате каяк или да опитате някой друг воден спорт – например яхтинг, сърфинг или подводно гмуркане. Любителите на екстремните спортове могат да практикуват делта или парапланеризъм ида видят отвисоко пъстротата на Розовата долина.

Язовир Копринка
Язовир Копринка (снимка: presstv.bg)

Дългата язовирна стена, тип – каменно-зидана, позволява свободното преминаване от северния към южния бряг на съоръжението. Така пред разхождащите се разкрива прекрасна панорамна гледка към водното огледало в подножието на планината.

Забележителности наоколо са Паметникът Шипка (27 км), в град Казанлък – археологически музей „Искра“, Тракийската гробница, Музея на розата, Комплекс „Дамасцена“ и други.

Вижте още: 7 екопътеки край Казанлък с невероятни гледки

Язовир Широка поляна

Язовир Широка поляна се намира на 1540 метра надморска височина, в Западните Родопи, южно от град Батак. Той е построен през 1962 година. Близо до него има три защитени местности: Широка поляна, на север, Студената чучурка, на юг и Кавал тепе, на изток.

Водоемът има изградена язовира стена, висока 21 метра, дълга 498 метра. Общата му площ е 4,3 квадратни километра, разполага с воден обем 24 000 000 кубични метра.

Язовир Широка поляна
Язовир Широка поляна (снимка: Даниела Манева)

Язовирът е изграден на място, където преди е имало пасищна долина. Днес около язовира, в хубаво време, има много хора, които се разхождат. Той е и предпочитано място за къмпингуване. Никак не са малко и хората, които ловят риба, поради наличието на различни видове риба: речен кефал, американска пъстърва, балканска пъстърва, костур, шаран, сом, червеноперка, златиста каракуда, сребриста каракуда, бял амур.

Наблизо има друг красив язовир – Голям Беглик, на 6,5 километра северно. Панорамната площадка над язовир Доспат пък е на около 12 километра южно.

До язовир Широка поляна се стига лесно, той е на около 30 км от Батак, на пътя към Доспат.

Вижте още: Потъналата ловна хижа на Цар Борис III в яз. Широка поляна

Язовир Студен кладенец

Един от предпочитаните живописни язовири в Родопите е язовир Студен кладенец. Той е вторият язовир на река Арда, след Кърджали. Намира се на границата между общините Кърджали и Крумовград, а площта му е 27 кв. км. Височината на язовирната стена достига 68 метра в най-високата си част, а дължината й е 350 метра. В основата ширината на стената достига 61 метра, а в короната – 8 м.

Язовир Студен кладенец
Язовир Студен кладенец (снимка: Yumer Tasim, Gacebook)

Освен красивите меандри и брегове на язовира, красотата на Студен кладенец се допълва и от издигащите се от двете му страни крепости – Моняк и Вишеград, до които е приятно да се разходите, надниквайки към миналото. Поради това, че крепостта Моняк е и една от най-високоразположените, от нея се откриват чудни гледки към язовира.

В района на едно от големите уширения на язовира в района на с. Широко поле има условия за отдих и риболов. Следващият залив, при с. Калоянци, също е един от предпочитаните за риболов. Там е и един от по-големите острови, до който може да се стигне с лодка. Преди 30 г. той е бил заселен с муфлони, а сега често до него плуват сърни, идващи от горското стопанство.

С голямата си водна повърхност и дължина (27,8 кв. км площ) язовирът дава прекрасни възможности за риболов и водни спортове. Най-често срещаните видове риби са: шаран, толстолоб, бял амур, сом, червеноперка, бабушка, каракуда (таранка, карас) и костур.

В пролома се намират уникалните природни забележителности Абразивни кладенци и Дяволски мост.

Уикендът или ваканцията, прекарани по бреговете на язовир Студен кладенец несъмнено биха били запомнящи се.

Вижте още: Завръщането на бизоните в България: 7 екземпляра на свобода в Родопите

Сподели

Shares

1 коментар

  1. А Огоста? Къде е? Аааа, тя не е в родопитеее!!!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.