Горски център „Чатъма“ – оазис сред дивата природа на Родопите

Как трябва да изглежда съвременният алтернативен туризъм!

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Димитър Казаков

Изпълнените с мистика и очарование Родопи, винаги са имали какво още да ни дадат. Независимо от ежегодните ни посещения на „Беглика фест“ и уединение с природата което откриваме там, едно е ясно – тази планина е пълна с изненади.

Язовир Голям Беглик се намира в Западните Родопи, на около 60 км от Пазарджик и на 30 км от Батак.  Разположен е на около 1500 м н.в. сред иглолистни гори, бреговете му са идеално място за уединение с природата. В началото на септември, водата на язовира все още е топла, но наплива от туристи значително  намалява, така че може да се насладите на автентичната дива природа на района.

Снимка: Димитър Казаков
Около язовир „Голям Беглик“ са обявени три защитени местности, а в близост, на територията на Баташка планина, се намират резерватите „Беглика“, „Купена“, „Мантарица“ и „Дупката“, опазващи биоразнообразието на района.
На девет километра от язовирната стена на яз. „Голям Беглик“ е разположена приказната защитена местност “Чатъма” с едноименния горски център, предлагащ демонстративни практики за устойчиво развитие и туризъм, природоопазващи инициативи и неформално образование за деца.
Благодарение на сдружение “Байкария” и тяхното сътрудничество с Горско стопанство „Родопи“, район Беглика, горски център “Чатъма” се превръща в съвременен прочит на взаимодействието на човека с дивата природата у нас.
Снимка: Станислав Николов

ХОРАТА ЗАД ИДЕЯТА

Всички тези чудеса са дело на хората от сдружение “Байкария”, основано през 2004 г. Оттогава до днес организацията търпи своето развитие в различни посоки – създаване на устойчива мрежа от туристически маршрути сред по-малко посещавани райони на България, развиване на идеята за отговорен туризъм, създаване на общност от хора, които се грижат за опазването на културните и природните ресурси в планинския район на високите Западни Родопи.

Заедно с това “Байкария” е инициатор на създаването на мрежа от велотрасета и пешеходни маршрути в целите Родопи – около гр. Велинград, м. Юндола, м. Беглика, с. Момчиловци, гр. Ивайловград, с. Маджарово и с. Триград. През годините организацията е направила проучвания и маркиране на повече от 1000 км горски пътища и пътеки, издала е няколко карти и пътеводители, а нейните членове са представили красотите на българската природа в поредица от фотографски изложби. 

Снимка: Станислав Николов

През 2009 година сдружението открива своя дом в сърцето на Родопите – на брега на язовир “Голям Беглик”, където в един дългогодишен проект е вдъхнат нов живот на бившето лесничейство “Чатъма”. Мястото днес е известно като Горски център “Чатъма” и се намира в едноименната защитена местност.

Благодарение на партньорството с Държавно горско стопанство “Родопи”, район „Беглика“ през изминалите десет години успяват да помогнат на много хора да усетят тишината и спокойствието на високите Западни Родопи сред дъхави борови гори и тучни поляни. На това пространство прилагат иновативни практики, чрез които да покажат, че всички ние можем да живеем сред природа, оказвайки минимално негативно влияние.

ВИЖТЕ: Вело обиколка по границите на България

ЕДНО ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТО МЯСТО

Горският център задоволява нуждите си от електричество чрез изградена соларна система за ток, която позволява нормалното протичане на всички дейности, с които е ангажирано мястото.

Отпадните води от битови нужди се пречистват в био-лагуна – най-близкият до естествения природен начин за пречистване на отпадни води. В био-лагуната са засадени блатни растения, чиято хранителна база включва фосфатите и азота от препаратите, които използва човека за битови нужди и по този начин предотвратяват в голяма степен тяхното вредно въздействие върху водните екосистеми.

Снимка: Станислав Николов

Този метод на пречистване е подходящ за самостоятелни къщи, туристически комплекси, малки села и градове като функциите му се запазват и през студените месеци, заради дълбоката коренова система на блатните растения.

Тоалетните на горски център „Чатъма“ са компостни, като в тях се изхвърля само хартия и дървени стърготини, които подпомагат процеса на гниене и превръщане на човешките отпадъци в тор. Банята се захранва с топла вода от соларен панел и бойлер на дърва, което осигурява топла вода по всяко време. Всички отпадъци, които се генерират от функционирането на центъра, се събират и изхвърлят разделно, а биологичният отпадък се компостира.

Снимка: Станислав Николов

ЛАГЕР „БЕГЛИКА“ – СРЕЩИ НА ДЕЦАТА И ПРИРОДАТА

Дейностите на центъра са насочени към отговорния туризъм и създаването на общност от хора, обичащи природата и стремящи се към нейното опазване. Мястото е домакин на няколко собствени туристически програми и проекти и същевременно предоставя базата си на партньорски организации със сходни виждания и интереси.

ВИЖТЕ: С Байкария в Източните Родопи

Една такава инициатива на сдружение „Байкария“, която е насочена към децата и бъдещето, се заражда именно тук… 

„Лагер Беглика“ поставя началото си през 2010 година с първия детски приключенски лагер под името „С дъх на смола“. От един детски лагер в Западни Родопи, вече имат десетгодишен опит и ежегодно провеждат множество приключенски програми в Източни Родопи, Западни Родопи, Рила, Пирин, Стара планина, през диви гори, планини, реки, езера, пещери и непознати места.

Водени от убеждението, че бъдещето зависи от днешните деца и младежи, в сдружението се поражда желанието да предадат любовта към природата и знанието за всичко, което ни заобикаля. Основната цел, която си поставят, е обучението и израстването на децата с тази любов и със съзнанието, че средата, в която живеем, зависи изцяло от нашето отношение и грижа.

Снимки: Димитър Казаков

Детските програми се провеждат целогодишно, но предимно през летните месеци, когато времето е най-подходящо за предприемане на първи стъпки в планината. Малчуганите придобиват редица умения за бивакуване, ориентиране, катерене, колоездене и плаване с кану/каяк в спокойни води.

Екипът на „Лагер Беглика“ е съставен от хора с дългогодишен опит в работата с деца и дейностите на открито – колоездене, скално катерене, пещернячество, ветроходство, ски и сноуборд, учене чрез преживяване; хора с множество социални инициативи, сертифицирани планински водачи, педагози, но най-вече хора, които вярват, че природата ни учи да сме истински човеци.

БАЗА С ВЪЗМОЖНОСТИ

Инфраструктурата на базата е съставена от седем масивни постройки като някои от тях са възстановени през годините от почти разрушено състояние. Три от къщичките изпълняват служебни функции, а останалите четири се отдават под наем за гости.

Центърът разполага с туристическа кухня и спалня, беседка с камина за общо ползване, кухня от която може по предварителна заявка да си вземете храна, пет външни компостни тоалетни и външна баня. На разположение има канута, каяци и планински велосипеди, които се отдават под наем, както и и въжена градина за тези, които не ги е страх от високото.

Визията и фокуса за развитие на Горски център „Чатъма“ е насочена към провеждането на повече организирани туристически програми, както в летните, така и в останалите месеци от годината. Именно за това един от настоящите им проекти е изграждане на зала, която да побира около 25 души, колкото е и капацитета на базата. Залата ще бъде пригодена за провеждане на всякакъв вид срещи, семинари, лекции, прожекции и др. 

Снимка: Станислав Николов

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.