Идея за активен уикенд: разходка до язовир Пчелина

0
 

Сподели

Shares

Винаги сме въоръжени с идеи къде да прекараме уикенда на открито, сред красива природа и обградени от слънчевите лъчи. Веднага се сещаме за едно от местата, които ще ни позволят това да се случи – язовир Пчелина.

Язовир Пчелина
Снимка: Михаела Стоянова

Той е един от най-големите язовири в Западна България и се намира недалеч от град Радомир. Историята му всъщност е интересна, тъй като преди да бъде построен, на негово място е имало село – Пчелинци. Сега може би се досещате откъде идва името му.

Природата в околността, не се съмнявайте, е много красива. За това допринася не само водата, но и всички скални образувания, както и една интересна постройка…която е средновековна църква. Името й е „Свети Йоан Летни“ и в нея може да видите стенописи от 16 в. Тя всъщност е единствената част от потъналото през 70-те години село, останала до днес.

Язовир Пчелина
Снимка: Михаела Стоянова

Отидете ли в околността на язовир Пчелина, имате възможност както за по-дълги разходки, така и да седнете и да съзерцавате красивата природа. Това зависи от вас и настройката, с която подхождате към това, което ви предстои. Обиколката на язовира е цели 34 км по брега, така че не си мислете, че ще скучаете.

Язовир Пчелина
Снимка: Михаела Стоянова
Как да стигнете до църквата?

След като подминете Радомир, поемете към село Поцърненци. Оттам всъщност започва и по-трудния терен – черен път, който не е подходящ за всеки тип автомобил. Тръгнете ли по него, карайте/вървете само направо и след около 5 км ще видите крайната си цел, която ще се извиси пред вас. След това забравете за превозните средства и фокусирайте вниманието си върху красивата разходка, която ви предстои.

А ако планините ви зоват, вижте идеи за интересни маршрути тук и тук.

Където и да отидете, не забравяйте, че застраховката е много важна! Нашите приятели от Parana много добре знаят това и по тази причина са помислили за всеки един детайл, който ще бъде във ваша полза при използване на услугата. Гъвкавост (или активиране, само когато ви трябва), сключване по всяко едно време и изцяло онлайн са само част от положителните ѝ характеристики. Научете повече за тях от тук и не се колебайте да се застраховате, защото сега ви даваме промо код “360”, с който ще получите 10% отстъпка от редовната ѝ цена!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.