Магията на Пирин: Муратово езеро

0
 

Сподели

Shares

Тази седмица отново се потапяме в магията на Пирин планина, за да ви отведем до Муратовото езеро. То се намира под Муратов връх, откъдето всъщност идва и името му, и е част от групата на Бъндеришките езера. Достигнете ли го, ще се намирате на 2230 м н.в, а пред вас ще се открива красива гледка към околните върхове.

Муратово езеро
Снимка: Михаела Стоянова

Една от изходните точки към е езерото е хижа Вихрен. От там подходът е най-лесен и кратък, което означава, че ако то е основната ви цел за деня, ще имате достатъчно време, за да останете там, да си направите пикник и да се любувате на природата наоколо.

От хижа Вихрен тръгнете в посока хижа Синаница. Близо до изходната ви точка има обозначителни табели, които ще ви насочат в коя посока да поемете. Всъщност в началото пътеката е една към още няколко места. Впоследствие, след около 15-20 минути, табелите ще ви индикират, че сте на кръстопът. Там ще видите и мост, а под него Бъндеришка река. Вашата цел е да не преминавате през моста, а да тръгнете по пътеката вдясно, която е преди него. В началото е малко по-тясна, но след това ще се превръща във все по-широко пространство.

Муратово езеро
Снимка: Михаела Стоянова

На този етап пътят е все още равен и ще сте преодолели минимална височина. След това ще започнете плавно изкачване, което е и най-трудната част от маршрута. Както ви казахме обаче, той не е дълъг, което означава, че не трябва да се отказвате.

Продължете да следвате пътеката, която в един момент за кратко навлиза и в гора. След като излезете от нея, все още няма да виждате езерото, но то ще е съвсем близо до вас.

Муратово езеро
Снимка: Михаела Стоянова

Ще преминете край реката и малко след нея, пред вас ще се покаже и крайната ви цел.

Оттам е ваш ред да прецените дали искате по-дълъг преход и да продължите да се разхождате в околността (можете да тръгнете към Муратов връх, например) или да останете повече време и да разберете защо Муратовото езеро е любимо на много фотографи.

Муратово езеро
Снимка: Михаела Стоянова
Времетраене и маркировка 

Отново отбелязваме, че времето, което ще ви отнеме да се придвижите от едната точка до другата, зависи от темпото ви. Предимно отнема около 1 час. В региона има лесно забележима маркировка, която ще срещате често.

Още идеи за машрути в Пирин можете да намерите тук.

Където и да отидете, не забравяйте, че застраховката е много важна! Нашите приятели от Parana много добре знаят това и по тази причина са помислили за всеки един детайл, който ще бъде във ваша полза при използване на услугата. Гъвкавост (или активиране, само когато ви трябва), сключване по всяко едно време и изцяло онлайн са само част от положителните ѝ характеристики. Научете повече за тях от тук и не се колебайте да се застраховате, защото сега ви даваме промо код “360”, с който ще получите 10% отстъпка от редовната ѝ цена!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.