Маршрут в Рила: х. Вада – Седемте рилски езера

0
 

Сподели

Shares

Хижа Вада. Намира се в Рила и можете да стигнете до нея като поемете по пътя за ЦПШ Мальовица. Надморската височина е 1410 м и до нея се стига изцяло по асфалтов път. Лошото му състояние навярно ще покачи адреналина на някои от вас, но поне на места има насочващи табели, които ще ви отведат до хижата. Изходната точка е село Говедарци (а до него най-лесно се стига от град Самоков).

След като вече сте преминали всички препятствия по пътя, е време да забравите за превозните средства. Потопете се в планинската атмосфера и тръгнете на някъде. Вада е изходна точка за много маршрути. Този, по който ще ви отведем днес стига до Седемте рилски езера, които ще можете да видите отвисоко.

Седемте езера
Снимка: Михаела Стоянова

Оказва се, че дори и в летния сезон по маршрута няма много хора. Срещнахме единствено две ентусиазирани чужденки, които вървяха в обратната посока и двама отчаяни туристи, които бяха объркали пътя. Това ме навежда на мисълта, че ако обичате тишината и искате да избягате от тълпите в планината, маршрутът е много подходящ за вас. А разнообразието от красиви гледки нищо чудно да ви очарова.

хижа Вада - Седемте езера
Снимка: Михаела Стоянова

Първоначално се тръгва по горска пътека, която е добре маркирана. Единствено трябва да следите къде се разделя. Единият път тръгва за Мальовица, а другият е вашата цел – Седемте езера. Пътеката върви само нагоре, но пък изкачването е приятно. Ще останете в гората малко повече от час. След като излезете от нея, ще се озовете на много широко пространство, от което малко по малко пред вас ще се откриват впечатляващи гледки. От лявата ви страна гордо ще се извисят голяма час от върховете в Мальовишкия дял – Мальовица, Злия зъб, Камилата, Орловец, Купените.

х. Вада - Седемте рилски езера
Снимка: Михаела Стоянова

Пътеката продължава напред и вече не е толкова стръмна, колкото в гората. Широкото пространство предразполага да поседнете и просто да се вгледате наоколо.

 

Продължете напред и ще достигнете Раздела. Това е кръстопът, който може да ви отведе на различни места – хижа Иван Вазов, хижа Мальовица, хижа Седемте езера. Тръгнете към езерата. След много малко вървене пред вас ще се открие панорама към езерата, които ще виждате отвисоко.

Снимка: Михаела Стоянова

Оттам трябва да решите дали искате да поемете по обратния път към хижа Вада. Има вариант и да слезете покрай езерата и да се върнете към нея по пътеката от хижа Седемте езера. Вървенето е само надолу в гората.

Времетраене, маркировка, екипировка

Маршрутът в едната посока е около 2 часа и 30 минути. Ако е в по-спокойно темпо, може да ви отнеме и 3 часа.

В горската част на маршрута има лятна маркировка, а по пътя за Раздела има и зимна.

хижа Вада - Седемте езера
Снимка: Михаела Стоянова

Ако тръгнете в зимни условия, бъдете подходящо екипирани за този сезон. В лятно време не нужно нищо по специално от удобни обувки и традиционната планинска екипировка. Носете си вода, по пътя няма.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.