Магията на Пирин: Тевно езеро

0
 

Сподели

Shares

Отидеш ли там, ще оставиш сърцето си. Ще гледаш и ще виждаш. Ще слушаш и ще чуваш. Сетивата ти ще ликуват, защото ще осъзнаят, че са се синхронизирали с честотата на неподправената и красива природа. Да, накратко това е Тевно езеро. Поредното магично място в родните ни планини, което няма нужда от представяне. Но дори и когато опитаме да го опишем, разбираме, че думите са много по-малко от това, което искаме да кажем. Затова е най-добре тази магия да се преживее лично на място.

Тевно езеро
Снимка: Михаела Стоянова

Тевно езеро е едно от притегателните места за хора от цялата страна. Намира се в Пирин, на 2512 м. Част е от няколко популярни маршрута в планината, което означава, че може да се достигне от различни точки. Сред тях са хижите Безбог – 4 часа, Демяница – 3 часа, Беговица – 3 часа, Пирин – 4 часа, заслон Спано поле – 4 часа и Вихрен –  7 часа. Всеки един от тези маршрути има своите трудности, пред които ще се изправите, но за сметка на това гледките наоколо със сигурност ще ви разсейват и ще ви карат да забравяте за усилията, които полагате.

Тевно езеро
Снимка: Михаела Стоянова

В близост до езерото има заслон, в който можете да нощувате и по този начин да прекарате няколко дни, обградени от красота. Когато стигнете езерото, сами ще разберете, че наистина сте обградени от извисяващите се над вас върхове Момин двор, Кралев двор и Каменица. А в близост до заслона е и още един пленяващ връх, за който вече сме ви разказвали – Джангала.

Тевно езеро
Снимка: Михаела Стоянова

Вижте повече: Джангала – пленяващият пирински връх

Това означава, че отидете ли в този район на Пирин, изобщо няма да ви е скучно, защото има много места, до които можете да се разходите и да видите красотата на планината от друг ъгъл. Дори е твърде вероятно времето да не ви стигне, за да обходите всичко в околността. Но в случай, че искате да поспрете на едно място и да се полюбувате на това, което ви заобикаля в района на езерото, сме сигурни, че изобщо няма да съжалявате.

Тевно езеро
Снимка: Михаела Стоянова

Вижте повече: Магията на Пирин: връх Каменица

А легендата за Тевно езеро гласи, че…

Езерото е било притегателна сила за една девойка. Тя често ходела там, за да се любува на красотата му. В един момент, докато се вглеждала в него, и се приискало очите й да бъдат сини, точно като цвета на езерото. Върнала се тя рано сутринта на любимото си място и си наплискала очите си със студената вода. Желанието й се сбъднало. Породило се обаче ново. Момичето поискало косите и да станат златни. Дошла тя по залез слънце, за да ги намокри. И това желание се превърнало в реалност. Отличителните й черти я направили най-красивата девойка в селото и все повече младежи я искали за жена. Тя се възгордяла, а това пораждало нови и нови желания. Едно от тях било да стане царица. В този момент езерото се разгневило от алчността на девойката и потъмняло. Така и останало. Именно затова и до днес всички го наричат Темното или Тевно езеро.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.