Магията на Пирин: връх Джано

0
 

Сподели

Shares

Отново тръгваме нагоре и поемаме натам, където ще дарим природата с най-широката си усмивка, а тя от своя страна ще ни подари най-топлата си прегръдка. Връх Джано е от тези места, където това се случва с пълна сила. Стъпиш ли на пиринския връх, осъзнаваш, че можеш да стоиш часове наред там и въпреки това, времето, прекарано на него, пак да ти се струва малко.

връх Джано
Поглед от връх Джано/Снимка: Михаела Стоянова

Джано се извисява на 2668 м и не се характеризира с висока степен на трудност. Подходът към него може да започне от различни места като хижа Безбог и заслон Тевно езеро. Най-краткият път до върха е именно от Безбог. От хижата поемете в посока Поповото езеро – друго любимо място на много планинари.

До най-голямото и дълбоко езеро в Пирин се стига след малко повече от час вървене, като теренът, по който се преминава, е много приятен. В началото е едно от малкото изкачвания. То обаче свършва в момента, в който ви се струва, че започва да става трудно. След това за броени минути пътеката навлиза в клек. Там тя е равна, което предполага по-бърз ход и следователно няма да усетите кога ви е извела на откритото пространство, откъдето вече ще виждате крайната си цел. Пътеката продължава да бъде равна, дори на моменти има и спускания. Единственото, с което трябва да внимавате, са калните участъци, които на места ще се наложи да заобикаляте.

Преди да достигнете езерото, пред вас ще се открие леко възвишение, което трябва да преодолеете. То обаче също не изисква специални усилия и умения. Преминаването по него трае минути и след него ще излезете на широко пространство до езерото, където можете да си направите и пикник.

Попово езеро
Снимка: Михаела Стоянова

Всъщност със достигането ви до Поповото езеро, вие сте минали не малка част от целия маршрут до Джано. От там на един камък ще видите означение накъде трябва да поемете. Първоначално пътеката е същата, която води и до Тевно езеро. Ще заобиколите езерото от дясната му страна. След като достигнете широко пространство от другата му страна, ще видите още едно означение за върха.

Попово езеро
Снимка: Михаела Стоянова

То е вляво от вас, където ще виждате и самия връх Джано. От тук нататък е и най-дългото изкачване за деня. Върви се предимно по каменист терен, а последните няколко метра от върха преминават по големи морени.

връх Джано
Снимка: Михаела Стоянова

След това идва и най-красивият момент, в който ще отправите поглед около вас. Гледката при ясно време вдъхновява всички, които са там. Тоест, не се съмнявайте, че няма никаква вероятност да срещнете намръщени хора.

връх Джано
Снимка: Михаела Стоянова
връх Джано
Снимка: Михаела Стоянова

Ако решите да потърсите разнообразие в маршрута и да не се връщате по същия път, по който сте достигнали до Джано, имате възможност това да се случи. Един от вариантите е да започнете слизането от другата страна на върха, към Кременските езера. Оттам е малко по-трудно, тъй като е сравнително стръмно, а на места теренът е ронлив. Пътека също няма, но това е само до момента, в който стигнете първото езеро. След това се преминава покрай самите езера, пътят сам ще ви подсказва коя посока да следвате, а от Средното езеро се появява и маркировка, която ще ви отведе обратно до хижа Безбог.

Кременски езера
Снимка: Михаела Стоянова

За маршрута от Безбог до Кременски езера ви разказахме в: Магията на Пирин: Кременски езера.

Времетраене и маркировка

В зависимост от хода ви, времетраенето може да варира. До самия връх е около 3 часа. Маркировката до Попово езеро е ясно различима. След това по пътя към Джано също има на моменти, но дори и да не намирате, ще срещате пирамидки от камъни, които да ви ориентират.

Още красиви маршрути в Пирин можете да намерите тук.

Където и да отидете, не забравяйте, че застраховката е много важна! Нашите приятели от Parana много добре знаят това и по тази причина са помислили за всеки един детайл, който ще бъде във ваша полза при използване на услугата. Гъвкавост (или активиране, само когато ви трябва), сключване по всяко едно време и изцяло онлайн са само част от положителните ѝ характеристики. Научете повече за тях от тук и не се колебайте да се застраховате, защото сега ви даваме промо код “360”, с който ще получите 10% отстъпка от редовната ѝ цена!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.