Магията на Рила: връх Мальовица

0
 

Сподели

Shares
Връх Мальовица…

Място, което ни въвлича изцяло в настоящето и има способността да изтрие всичко друго от съзнанието ни. Място, където вдишваме чист въздух и издишваме свобода. След това се запознаваме с истинската й същност, а тя ни помага да видим отвъд привидното и да обгърнем необятното. Да, накратко това е 2729-метровия рилски връх, за който каквото и да кажем, всъщност ще е малко.

Връх Мальовица
Снимка: Михаела Стоянова

Връх Мальовица е обичан и от планинари, и от катерачи, тъй като предлага различни възможности и за двата типа хора. Всички те имат възможност да се слеят с природата и да почерпят от положителния заряд на това, което ги заобикаля. Северната стена, например, е едно от най-големите предизвикателства за катерачите и символ на българския алпинизъм още от годините, в които се заражда.

Най-известният туристически маршрут за достигане до 2729 м…

Тръгва от ЦПШ Мальовица или от едноименната хижа, до която отново се стига от школата за около 40 минути. Самият подход към върха започва от хижата. От нея тръгваме плавно нагоре и малко след това ще стигнем първа тераса.

връх Мальовица
Снимка: Михаела Стоянова

След като продължим нагоре, предстои да достигнем и втора тераса. Оттам гледката започва да става още по-внушителна, а ние от своя страна ще се почувстваме все по-малки сред голямата природа. Това чувство ще се задълбочава с всяка крачка нагоре. От втора тераса изкачването става по-голямо. Но едва ли има човек, който би си помислил, че усилията, които полага, не си заслужават.

връх Мальовица
Снимка: Михаела Стоянова

След втора тераса пътеката ни отвежда до Еленино езеро. Оттам пред нас се изправя и последното изкачване, след което ще стъпим и на самия връх. Трябва обаче да имаме предвид, че целият район е лавиноопасен и е добре да преценим дали условията за изкачване са подходящи, ако тръгнем през зимата.

И след като вече сме тръгнали нагоре, все повече ще приближаваме крайната си цел. Ако имаме късмет времето да е ясно, ще имаме възможност да се насладим на невероятни гледки. Също така ще разберем, че формата на върха, която виждаме отдолу, е съвсем различна отгоре.

връх Мальовица
В близост до връх Мальовица/Снимка: Михаела Стоянова
Времетраене и маркировка

Общото времетраене в посока е около 3 часа и половина. Разбира се, това зависи и от условията. Ако вървим в сняг, ще ни отнеме и повече време. Затова трябва да преценим добре и времето, с което разполагаме, тъй като през зимата се стъмва рано.

По пътя към върха има и лятна, и зимна маркировка.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.