Какво да не пропускаме на 18-ите Дни на предизвикателствата?

Вижте акценти от програмата на събитието!

0
 

Сподели

Shares

Конрад Анкер – един от най-изявените алпинисти в светаКакто вече с голяма радост ви съобщихме, 18-ото издание на фестивала за приключенско кино, туризъм, екология и активен начин на живот “Дни на предизвикателствата” (5 – 7 декември) ще приветства едно голямо име в света на алпинизма –  Конрад Анкер.

Тази иконична личност вече 35 години пише специална глава в историята на съвременния алпинизъм. В актива си американският алпинист има изкачвания и премиери в Хималаите, Каракорум, Антарктида, Йосемити. Неговата популярност се простира в световен мащаб, благодарение на социалните и благотворителни дейности, с които се ангажира.

Освен него, сцената на “Дните” ще даде изява на още трима вълнуващи приключенци:

  • французинът Гийом Бруст, независим продуцент и оператор, чиято запазена марка са документалните филми и визуални материали с уникален поглед към откривателството, приключенията и спортовете на открито.
  • Герхард Чернер – журналист, създаващ материалите си, пътувайки с велосипед до едни от най-красивите и труднодостъпни кътчета на планетата.
  • Давид Шамбр – съавтор на култовото издание за модерен алпинизъм “Златни пикели – Оскарите в алпинизма”.
Герхард Чернер
Герхард Чернер

В трите дни на фестивалната програма ще видим осем спиращи дъха премиерни за голям екран филми, със субтитри, еталон в своята област.

Те обхващат теми от катерене и биг уол, през екстремни ски, бързи води и дива природа, до спелеология, които чертаят бъдещето не само на кинодокументалистиката, но и на самото практикуване на екстремните спортове. От гледна точка на дължина – ще можем да се насладим на седем дългометражни и два кратки филма.

Акцентите

WILD LIFE

Режисьори на филма са носителите на „Оскар“ – Чай Вазархели и Джими Чин. Wild Life проследява природозащитничката Крис Томпкинс в епична, продължила десетилетия любовна история, толкова дива, колкото и пейзажите, на чието опазване е посветила живота си.

След като, на кръстопътя на живота си, Крис и предприемачът Дъг Томпкинс се влюбват, те изоставят света на успешните марки за спортове на открито, за чието израстване работят – Patagonia, The North Face и Esprit – и насочват вниманието си към целенасочени усилия за създаване на национални паркове в Чили и Аржентина.

Wild Life проследява върховете и спадовете на тяхното пътуване, за да направят най-голямото частно дарение на земя в историята.

CHRONOCEPTION: ски и сноуборд приключение в безвремието на Киргизстан

Това е един вълнуващ филм, създаден от режисьора Гийом Бруст, базиран на оригинална идея на Томас Делфино. Продуцент: Picture Organic Clothing.

Следвайки стъпките на местния номадски народ и древния Път на коприната, Томас Делфино, Леа Клауе и Орелиен Ларди се впускат в приключение към едно от най-отдалечените и все още неизследвани кътчета в Азия: планината Кокшаал-Тоо.

Този отбор-мечта, подкрепен от легендарните високопланински водачи Hélias Millerioux и Жан-Ив Фредриксен, се оказват захвърлени в свят, в който изглежда Времето и Пространството са застинали. Това е едно много лично приключение, съхраняващо Киргизстан и неговата култура в сърцата на всеки един от тях.

ДОЛОМИТИ – “Camilotto Pellisier” 8а/а+ на Северната стена на Чима Гранде ди Лаваредо

На 30 юли Станислав Атанасов – Мечката и Росен Аначков – Роската, преминаха линията “Camilotto Pellisier” 8a/a+ на Северната стена на Чима Гранде в Доломитите, Италия.

Маршрутът е прокаран изкуствено през 1967 г. от Енрико Мауро (Enrico Mauro) и Мирко Минуцо (Mirko Minuzzo). Създаден в ерата на диретисимите, “Camilotto Pellisier” се превръща в един от символите на “железните пътища” по това време. За направата му са използвани над 340 болта и 50 скални клина.

През август 2003 г. Мауро Боле – Бубу ( Mauro Bole – Bubu) прави първото свободно преминаване на тура, като му дава категория 8b. С времето турът се превръща в класика, която привлича вниманието на световноизвестни атлети като Еду Марин, Саша Диджулиан, Инес Паперт, Давид Лама и други.

Филмът на Александър Вълчев проследява процеса на разучаване и преминаване на тура от Станислав и Росен, като фокусира върху най-техничните участъци.

Очаквайте красиви гледки от величествените Доломити и много катерене.

THE RIVER RUNNER

Филмът разказва за 20-годишното усилие на легендарния експедиционен каякар Скот Линдгрен да стане първия човек, преминал с гребане през четирите големи реки, извиращи от свещената планина Кайлаш в Тибет. Филмът е не просто зашеметяващо приключение, но и интимен портрет на Линдгрен, който се бори с тежките обстоятелства на травма, пристрастяване и животозастрашаващ мозъчен тумор.

В резултат от строгото си възпитание Линдгрен потиска всеки признак на емоционална уязвимост. Манията му нараства все повече и повече и той е все по-обсебен от идеята за гребане в най-опасната бяла вода в света.

„The River Runner“ е един честен поглед върху приключенската култура и какво се губи, когато адреналинът и желанието за успех на всяка цена вземат предимство пред емоционалното благополучие.

ON A MARCHE SOUS TERRE 

Своя марш за завладяване на планетата, човешкият род започва от пещерите. Там предците ни оставят ценни свидетелства за своя живот и естетика.

Ненаситен е човешкият порив да изследва околната среда. Изпъстрен с ценни документални свидетелства за историята на спелеологията, през историята на най-известната в Европа пещерна система, този филм проследява многобройните опити на Седрик Лаша и Дейвид Паро да открият кръстовището между пропастта Фромажер и митичната пропаст Гуфр Берже в масива Веркор (Франция).

КОЛКИНА ДУПКА – новини от най-дълбоката пещера в България

Години наред десетки пещерняци от различни клубове проникват и проучват пещерите на Понор планина. През 2022 година, след поредна експедиция и проучване на нови участъци, пещера Колкина дупка стана най-дълбоката пещера в България.

Какво е нужно на пещерняк, за да слезе под земята за няколко дни или седмица и как се оцелява без топлина и слънце?

Повече от 10 години от клуб „Под Ръбъ“, Церово, проучват най-далечните части на Колкина дупка и на „Дните“ ще разкажат за своя опит и преживявания в недрата на Понор планина.

Пещера Колкина дупка
Колкина дупка / снимка: ПК „Под ръбъ“

MERU 

Световната кинокласика за изкачването на свръзката Conrad Anker, Jimmy Chin и Renan Ozturk ще бъде представена за първи път в България на голям екран!

През октомври 2008 г. популярните алпинисти Конрад Анкер, Джими Чин и Ренан Озтюрк пристигат в Индия, за да “се захванат” с Меру – планината с „перверзно“ разположени препятствия, разположена на 6400 м над над свещената река Ганг в Северна Индия. Тяхното планирано 7-дневно пътуване бързо се превръща в 20-дневна одисея при минусови температури с изчерпващи се хранителни запаси. В рамките на 100 метра от неуловимия връх, както и при всички предишни опити – тримата не успяват да постигнат целта.

Победени и с разбити сърца, тримата се връщат към ежедневието си, където „песента на сирената на Меру“ продължава да ги привлича. До септември 2011 г., когато Анкер успява да убеди екипа си да се събере отново и да се опита още веднъж да улови “Перката на акулата”, при още по-необичайни обстоятелства…

ХИЖА НА ГОДИНАТА 2023

Обявяването на победителите в конкурса „Хижа на годината“ ще стане в рамките на 18-ите „Дни на предизвикателствата“. Категориите, в които номинираните хижи и заслони ще бъдат класирани, са 8:

“Хижа с автомобилен достъп”,
“Хижа без автомобилен достъп”,
“Заслон, стопанисван”,
“Заслон, нестопанисван”,
“Най-добра кухня”,
”Хижа с най-устойчиви практики” с подкрепата на Photomate,
“Хижа, рестарт”,
“Най-чиста хижа” с подкрепата на Karcher.

Ще научим и кои от кандидатствалите хижи и заслони ще спечелят финансиращи програми, а именно: грант в размер на 20 000 от Siteground за подобряване на инфраструктурата на/около обекта или маркетирането му, 5000 лв. под формата на матраци от Matrax за осъвременяване на легловата база и строителни материали на стойност 5000 лв. от GP Group за ремонтни дейности.

Кои ще бъдат отличените хижи, ще разберем на 6 декември от 15:00 часаВходът е СВОБОДЕН, заповядайте!

"Хижа на годината"
снимка: Виктор Троянов

КРЪГОВРАТЪТ НА ЖИВОТА В РОДОПИТЕ

След Wild Life щрих в природозащитната линия на Дните добавя и филмът „“Кръговратът на живота в Родопите“.

Заснет от многократно награждавания френския режисьор Еманюел Рондо от White Fox Pictures, 12-минутният документален филм се фокусира върху усилията на екипа на Фондация „По-диви Родопи“ (Rewilding Rhodopes) да върнат дивия облик на Източните Родопи.

Включвайки набор от проницателни и вдъхновяващи интервюта, Рондо проследява историята на град Маджарово и неговия път от малък миньорски град, към притегателен туристически център, който посреща любители на птиците и фотографията от целия свят.

КРЪГОВРАТЪТ НА ЖИВОТА В РОДОПИТЕ

ЗЕМЯ под ЗаКрила

В последния ден от ДНИТЕ, 7 декември, ще се запознаем с кампанията на БДЗП (Българското дружество за защита на птиците), подкрепяна от магазини „СТЕНАТА“, за закупуване на територии в Сакар за местообитания на царския орел, ловния сокол и европейския лалугер.

В началото на пролетта кампанията “Земя под ЗаКрила” си постави за цел до края на ноември да допринесе за присъединяването на общо 10-12 декара площ за задомяването на тези видове в Сакар планина.

“Земя под ЗаКрила”* * *

Пълната програма за трите дни на фестивала “Дни на предизвикателствата” може да разгледате на www.predizvikatelstva.com/програма.

Билети за събитието са в продажба в магазини “Стената” и онлайн, като до 13 ноември са валидни ранни промо цени за еднодневни билети, а за тридневни – до 27 ноември включително.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.