„Кацнал на една скала“: Национален пещерен дом – Карлуково

Сградата е уникална със своето местоположение – построена е в цепка на скалата, а формата ú, гледана отгоре, наподобява прилеп

0
 

Сподели

Shares

Национален пещерен дом - КарлуковоАко търсите автентично и различно място, където да се разходите и презаредите „батериите“, а на сутринта да се събудите с чудна гледка от облаците, то Националният пещерен дом е много подходящ за целта. Въпреки че е свързан с пещерното дело, той не се намира дълбоко в земните недра, е точно обратно – извисява се на върха на варовикова скала.

Национален пещерен дом „Петър Трантеев“ – Карлуково (Учебен център Карлуково) е изграден през 1981 г. в местността Калето, на 187 м н.в. Намира се на 12 км от град Луковит и на 2 км от ж.п. гара Карлуково (по линията София-Мездра-Варна) в Искърския пролом. Той е част от 100-те национални туристически обекта.

Национален пещерен дом - Карлуково
Национален пещерен дом – Карлуково (снимка: Фейсбук, профил на Национален пещерен дом)

Националният пещерен дом е построен за нуждите на научно-проучвателните дейности по спелеология в богатото на пещери, пропасти и понори Карлуковско карстово плато. По-късно се развива като база за масов туризъм и приема гости от страната и чужбина. През последните години е посещаван от туристи, идващи от различни дестинации, включително Калифорния, Квебек, Аляска.

Сградата на пещерния дом, собственост на БТС, е 5-етажна, с капацитет 60 места и е изцяло обновена през 2012 г. Разполага с туристическа столова, бюфет, учебен кабинет. Ползва се както от туристи, така и за провеждане на обучения и семинари за подпомагане научно-проучвателните дейности по спелеология. Особен интерес представлява богатата колекция, събрана от един от основателите на пещерното дело в България – Петър Трантеев.

Вижте: Карлуково до дупка!

Национален пещерен дом - Карлуково
Национален пещерен дом – Карлуково (снимка: Фейсбук, профил на Национален пещерен дом)

Разположението на хижата, кацнала на скалите, ще ви остави с впечатлението, че сякаш се намирате сред облаците. Сградата е уникална със своето местоположение – построена е в цепка на скалата, а формата й, гледана отгоре, наподобява прилеп. За част от стените е използвана естествената скала. От Пещерния дом се открива гледка към долината на река Искър, както и към пещера Проходна.

Районът е изключително интересен и богат на карстови образувания – има повече от 150 пещери и пропасти, сред най-известните от тях са Проходна, Темната дупка и Кучешката, Свирчовица, Банковица. На входа на пещера Проходна се намира Темна дупка, където са открити артефакти от праисторически хора – графити, останки…

Вижте: Да живееш с пулса на пещерите: Петър Трантеев – Хера

Национален пещерен дом - Карлуково
Национален пещерен дом – Карлуково (снимка: Фейсбук, профил на Национален пещерен дом)

Дейности и забележителности

Освен да се посетят пещерите, в района има още доста какво да се види и направи – може да се разходите до Каменните къщи на яз. Луковит, в близост до природния феномен Провратника, или да направите един бънджи или пандюл скок. Предлага се и рафтинг по трасето на геопарк „Искър-Златна панега“. Може да карате водни колела или да се качите на Плаващата къщичка в Златен парк.

В близост се намира беседка, в която може да останете и да се полюбувате на панорамната гледка. За да стигнете до нея, трябва да тръгнете от гарата по пътя за Националния пещерен дом, на разклона при пътя между Луковит и Карлуково, вместо да тръгнете вдясно за Пещерния дом, погледнете в обратната посока – там се намира голяма каменна кариера, до която се отбива асфалтов път. В далечния край на кариерата тръгва пътека, която минава покрай полянки и достига споменатата по-горе беседка.

Вижте: Поли-Чан, Кер и първият видео катерачен гидовник на една скала разстояние

Беседката в близост до Национален пещерен дом - Карлуково
Беседката в близост до Национален пещерен дом – Карлуково (снимка: Фейсбук, профил на Национален пещерен дом)

Скалните образувания в района са огромно скално струпище с площ 13,2 хектара на десния бряг на река Искър на около километър от гара Карлуково. Образувало се е вероятно при земетресение. Тук речното корито е дълбоко врязано сред дебели мастрихтски варовици, които образуват скални венци с отвесни стени и с височина повече от 60 метра. Варовиците са жълтеникави до почти бели, препълнени с черни или тъмнокафеви кремъчни ядки. Пластовете са почти хоризонтални и са процепени от разнопосочни пукнатини, които им придават още по-интересен вид. Тези скали напълно оправдават името си – това е едно огромно струпване на скални блокове, повечето от които имат форми на кубове или паралелепипеди. Размерите им са различни, като някои от тях достигат над 15 кубични метра. Тяхното образуване вероятно се дължи на ерозионното действие на река Искър върху скалите. Тук реката прави голям завой и сега минава на разстояние от скалите. Гледката е интересна и впечатляваща. Местността е обявена за рядко природно явление от Комитета за опазване на околната среда.

Вижте: Не сме сами на скалите

Посещение на манастири

Наблизо са Манастирите „Света Марина“, „Свети Безсребреници Дамян и Кузма“ и „Свети Никола“, като двата са реставрирани и има частично запазени стенописи.

Скален манастир "Света Марина"
Скален манастир „Света Марина“ / снимка: Фейсбук, Елица Антонова

Скалният манастир „Света Марина“ се намира в близост до пещера „Проходна“. До него се стига тръгвайки от Национален пещерен дом. Пътеката не е дълга, но е стръмна и доста екстремна на места, гледката от нея обаче си заслужава. Поставени са указателни табели. Скалният манастир се състои от малка църква и дворче. Там може да се запали и свещ. Скалната църква „Света Марина“ е построена през XIV век и според кратката историческа справка, намираща се до входа ѝ, се смята за уникален паметник на Българското средновековие. Била е обитавана от монаси – исихасти.

Пещера Проходна

Известната пещера се намира само на 300 метра от Пещерния дом и е чудесна идея за не едно развлечения. На първо място и достъпно за всички е разходката, която може да си направите и да се снимате, а гледката към „Очите на бога“ ще ви остави траен и вълнуващ спомен. За търсачите на адреналин има две опции – скок с бънджи или пандюл. В пещера Проходна може и да се катерите, при това целогодишно. В нея се намират едни от най-трудните маршрути у нас, с категории над 8с, но също така има и маршрути, подходящи за начинаещи.

Вижте: История на възстановяването на скалния манастир „Света Марина“

Пещера "Проходна" - "Очите на бога"
Пещера „Проходна“ – „Очите на бога“ / снимка: Фейсбук, Елица Антонова

Скалното образувание Провъртеника се намира западно от гр. Луковит и северно от село Карлуково. Скалата има формата на величествената каменна кула, която се издига над дузина други по-малки образувания. „Голямата кула“ има дупка на върха си, като по време на лятното и зимното слънцестоене през нея преминават слънчевите лъчи. Смята се, че в древността мястото е служело за древна обсерватория.

Провъртеника (древна обсерватория) в Искърското дефиле
Провъртеника (древна обсерватория) в Искърското дефиле (снимка: Фейсбук, профил на Благовест Петров)

В близост има и множество екопътеки, по които може да прекарате часове в приятна разходка с хубава компания. Най-известна сред тях е екопътека „Златна Панега“, виеща се покрай млечно-сините води на едноименната река.

След всички тези активности и посещения на забележителности, може би най-подходящо е да завършите деня в някоя от винарните в района.

Вижте: Работа в пещерата или какви ги вършат спелеолозите, аджеба?

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.