SiteGround стимулират реновирането на хижи и заслони, чрез финансираща програма за 20 000 лв.

Инициативата е част от кампанията “Хижа на годината” и има за цел да подобри условията за туризъм в планината

0
 

Сподели

Shares

“Хижа на годината” е кампания, която насочва фокуса към природния туризъм и ще отличи хижите и заслоните в България за пример. Кампанията си поставя за цел да стимулира развитието на туристическите обекти в планината, като отваря финансираща програма „Реновиране на хижи и заслони със SiteGround”, с предвиден грант от 20 000 лв. 

Финансирането по гранта се осигурява от компания SiteGround, в чиято социална политика и разбирания е залегнало подпомагането на планински, туристически обекти и насърчаване на обществеността към прекарване на повече време сред природата, под формата на туризъм и полезни активности.

Фондът от хижи в България е значителен и в по-голямата си част е създаден с дарения и доброволен труд от поколенията преди нас. Ето защо ние от 360mag, заедно със SiteGround, обединихме сили и даваме началото на инициатива за подобряване на планинските, туристически обекти и приканваме всички будни и дейни планинари и туристи да се присъединят към нас. Желанието ни е да дадем гласност и светлина на добрите практики, които имат силата да вдъхновяват с примера си, и да допринесем за развитието им в дългосрочен план. Така се роди и идеята за програмата “Реновиране на хижи и заслони със SiteGround”, която е отворена за всички смели идеи и предложения за постигането на общата ни цел, а именно да “преоткрием”, това което имаме и да му вдъхнем живот. 

Виж също статията ИЗОСТАВЕНИТЕ ХИЖИ НА БЪЛГАРИЯ 

По програмата могат да кандидатстват туристически дружества, граждански организации и други заинтересовани сдружения. Средствата се отпускат за възстановяване на безстопанствени туристически обекти или за подобрения на активно работещи такива. Проектите могат да бъдат свързани с подобрение на сградния фонд, облагородяване на околната среда около обекта, провеждането на различни туристически инициативи или събития, създаване на условия за активности на открито, спортни лагери и др.

Всички заинтересовани страни могат да изпращат проектите си чрез формата за кандидатстване на сайта huts.360mag.bg, където ще намерите цялата необходима информация за програмата. Срокът е от 15 май до 15 ноември 2023 г. 

Критериите за оценяване разглеждат с предимство възстановяването на изоставени хижи и заслони, пред проектите, които са фокусирани само към подобряване. А проектите, ангажиращи доброволци, ще получат допълнителни точки. За да насърчим по-мащабните проекти, които планират финансово самоучастие или допълнително външно финансиране, предвиждаме екстра бонус точки. 

След затваряне на формата за кандидатстване на 15 ноември, всички получени предложения ще бъдат обстойно разгледани и оценени по точкова система, представена в официалния сайт на кампанията.

Срок за оценяване на предложенията: От 15 ноември до 5 декември 2023 г. Проектите, събрали най-висок сбор от точки, ще бъдат обявени и обсъдени публично, в присъствието на членовете на оценяващата комисия на 7 декември 2023 г., в рамките на събитието „Дни на предизвикателствата“.

В случай, че спечелилият проект се отнася за туристически обект, който е собственост на БТС, съюзът се ангажира да отдаде обекта за дългосрочно стопанисване, ако въпросният отговаря на условията за това.

Заслон Конярника, Витоша; Фотография: EPIC Collective
Заслон Конярника, Витоша; Фотография: EPIC Collective

Оценяващата комисия е съставена от представители на:

  • SiteGround
  • 360mag
  • Български Туристически Съюз
  • Асоциация на Паркове в България
  • Разказите на Хижаря
  • Екологично сдружение „За земята“
  • Българска Асоциация за Алтернативен Туризъм (БААТ)
  • Сдружение за дива природа „Балкани“
  • Асоциация „Планини и хора“ (АПХ)
  • Българска Асоциация за Ски Свободен и Екстремен Стил (БАССЕС)
  • Портал за колоездене MTB BG
  • Български Планински съюз

Условията за кандидатстване по програмата „Реновиране на хижи и заслони със SiteGround”

За кампанията “Хижа на годината” 

Изграждане на нов заслон "2050" (“Три кладенци”), Витоша парк
Изграждане на нов заслон „2050“ (“Три кладенци”), Витоша парк

ДОБРИ ПРИМЕРИ ЗА ВДЪХНОВЕНИЕ:

НОВ ЖИВОТ ЗА СТАРИТЕ ЗАСЛОНИ: „Голям Кадемлия“
НОВ ЖИВОТ ЗА СТАРИТЕ ЗАСЛОНИ: „Руен“
НОВ ЖИВОТ ЗА СТАРИТЕ ЗАСЛОНИ: “Караиваново хорище”
СТАРИТЕ И НОВИТЕ ХИЖИ: хижа „Яворов“
СТАРИТЕ И НОВИТЕ ХИЖИ: хижа “Амбарица”

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.