Никога неизкачвани върхове: Кайлаш

Свещено място за пет религии

0
 

Сподели

Shares

Запознайте се с поредния връх, който е в списъка на никога неизкачваните – Кайлаш. Той е висок 6638 м и се намира в планинската верига Гангдисе в Тибет, която е част от Хималаите. Опити за преодоляването му никога не са правени от почит към местните религии. Върхът е свещен за индуизма, будизма, джайнизма, сакхизма и тибетската религия бон.

Никога неизкачвани върхове: Кайлаш
Снимка: Tibettour.org

В близост до планината Гангдисе извират едни от най-дългите реки на Азия – Инд, Брахмапутра, Сутледж и Карнали. Главните изходни точки, от които можете да достигнете до нея, са Лхаса, Катманду и Кашгар.

Наименование

В превод от санскрит Кайлаш означава кристал. Върхът има и няколко други имена. В Тибет хората го назовават Ганг Ринпоче, което се превежда като снежен скъпоценен камък. В джайнизма върхът се нарича Аштапада.

Снимка: http://sonamadventures.com
Традиции

Последователите на няколко религии всяка година се отправят към свещеното за тях място – Кайлаш. Те считат, че обикалянето на върха пеша е свещен ритуал, който носи щастие. Пътеката е дълга 52 км. Индуистите и будистите обикалят върха по посока на часовниковата стрелка, а джайнистите и последователите на религията бон – в обратна.

Някои от тези поклонници вярват, че 52-километровата обиколка трябва да се направи за един ден. Има хора, които успяват да го постигнат. Отнема им около 15 часа. Това се случва, когато обаче човек е в добра форма и ходи бързо.

Никога неизкачвани върхове: Кайлаш
Снимка: chinadiscovery.com

Други поклонници извършват много повече ритуали, докато обикалят – кланят се, коленичат, просват се по цялата дължина на тялото си, правят знак с пръсти, изправят се на колене, отправят молитва, пълзят на ръце и колене. Те непрекъснато повтарят цялата процедура. Затова цялата обиколка им отнема минимум 4 дни.

Вижте повече: Никога неизкачвани върхове: Мачапучаре

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.