„Златни пикели – Оскарите в алпинизма“: изданието на „Piolets d’or“

Луксозното издание с твърди корици представя над 60 изключителни алпийски изкачвания

0
 

Сподели

Shares

Книга: „Златни пикели – Оскарите в алпинизма“„Златни пикели – Оскарите в алпинизма“ е преводното и допълнено за България издание на „Piolets d’or“.

Автори: Давид Шамбр и Клод Гардиен
Превод : Момчил Дамянов

Изданието прави вълнуваща ретроспекция на най-красивите, трудни и въплъщаващи духа на модерния алпинизъм изкачвания в планините на света, от 1991 г. до днес. Ще прочетем спиращи дъха истории за преодоляване на считани за невъзможни ледопади, стени, алпийски ръбове и достигнати върхове в Хималаите, Каракорум, Памир, Алпите, Аляска, Гренландия, Йосемити и Патагония, истории за оцеляване и за надмогване на страха, затаил се в сърцата и на най-смелите.

„С предговор от Виктор Сондърс (президент на British Alpine Club) и под редакцията на Катрин Дестивел (една от емблемите на женското катерене и алпинизъм и създател на издателството Les Editions du Mont Blanc), книгата „Piolets d’Or“ е вероятно единственият труд, който обобщава историята на съвременния алпинизъм. Книгата, написана от David Chambre и Claude Gardien, представя всички забележителни изкачвания и подвизи през последните тридесет години и припомня заслугите на мнозина други, тъй като авторите създават и категория „забравените златни пикели“ към официалните „Златни пикели“ и пикелите за кариера. Касае се за издание с изключителна иконография, включваща и картография на маршрутите на златните пикели“.
– Alpine Mag, 2021, Jocelyn Chavy

АВТОРИТЕ

ДАВИД ШАМБР (1963 г.) е страстен катерач, член на Groupe de Haute Montagne. След като открива катеренето по скалите на Фонтенбло, тръгва по големите алпийски маршрути на Монблан (първо свободно преминаване на тур Бонати на Гран Капюсен), докато учи география в Сорбоната. През 80-те години на ХХ век е част от първата вълна професионални катерачи в рамките на Bande des Parisiens. Силата му е в свободното и соло катерене, като същевременно пътува по света. Премества се да живее в Прованс, за да бъде по-близо до скалите. Той споделя своята страст, като пише исторически статии за повечето списания и книги за планинарство и катерене, включително „Le 9e degré, 150 ans d’escalade libre“.

КЛОД ГАРДИЕН (1953 г.) започва да се катери по скалите на Бургундия и прави първите си стъпки като алпинист на 15-годишна възраст. Няколко години по-късно става планински водач и започва да публикува статии в новата специализирана преса. В продължение на повече от двадесет години, в сърцето на Алпите, той се отдава активно на професията във всичките ѝ аспекти. С течение на годините работата му като журналист става все по-важна, докато не става главен редактор на списание Vertical – европейското списание за катерене и алпинизъм, излизащо на 4 езика. Той е автор и на множество книги, сред които „Les Grandes Jorasses“.

ЗЛАТНИ ПИКЕЛИ

„Златни пикели“, като събитие, възхваляват навлизането на лекия алпийски стил в Хималаите, като акцентът е основно върху постижението, а „коректния“ стил става предварително условие. От 2009 г. насам събитието заживява под името „Златни пикели“, в множествено число, с възможността да бъдат награждавани повече от едно изкачвания за годината, с вкарването на една нова „награда за цялостен принос“ и категорично в полза на чистия алпийски стил.

Книга: „Златни пикели – Оскарите в алпинизма“„Златни пикели“ – това са историите на над 120 изключителни алпинисти и катерачи от Словения, Полша, Чехия, Австрия, Германия, Италия, Франция, Русия, Казахстан, Испания, Унгария, Норвегия, Обединеното кралство, САЩ, Нова Зеландия и Япония, дръзнали да изкачат над 60 върха и премиерни Биг Уол маршрута в Хималаите, Каракорум, Памир, Алпите, Аляска, Гренландия, Йосемити и Патагония. Всяка година тези награди оценяват и възнаграждават вкуса към приключението, смелостта и откривателския порив, граничещ с изкуство, при изкачване на най-красивите върхове. Това е празник на алпинизма.

„Златни пикели“ отдават значение на откривателската страна, минималното използване на помощни средства за достъп, отношение към местната общност, лекия стил на изкачване в алпийски терен, духа на свръзката, споделянето и солидарността, като се подчертава красотата на индивидуалния или колективен акт. Познатите ни тежки експедиции са изключени, както и „атлетизма в планината“ – бързите повторения на добре познати маршрути.

Златни пикели – Оскарите в алпинизмаОТКЪСИ ОТ КНИГАТА:

„В лишенията, без лукса на подходяща техника или екипировка, може би най-накрая се изправяме пред истинското си измерение на човеци… В очевидната безполезност на всички тези изгубени моменти стигнахме до нашето време, а може би и до смисъла на нашия живот.“
Фр. Марсини, 1995

„Трябва да станеш достоен за голямата стена. Тогава тя ще те приеме. В противен случай може да бъде фатално. Често чувствам, че имам трето око, което ми позволява да взимам правилните решения. (…) Трябва да усетите планината, всичко е там. Трябва да я научите, да я съблечете, за да откриете всяка от нейните черти, да опознаете най-лошите и най-добрите от тях. Необходимо е да разберете тази много сложна мозайка.“ 
Томаж Хумар, 1997

„Талай Сагар беше за нас често eдно ужасно преживяване: замръзнали до кости, гадене, постоянна буря. На тази интензивност трябваше да отговорим с всичката наша агресия и устрем и едва тогава почувствах едновременно равновесие с планината. Само благодарение безграничната издръжливост на Атол по време на непрекъснатите бури, успях да се възползвам от моите собствените ресурси; това беше трудно спечелен връх. След като най-накрая слязохме на платото под стената, в тъмната нощ коленичихме и почнахме да крещим от облекчение. Едва много години по-късно осъзнах, че същността на това споделено преживяване е била вплетена в най-дълбоките фибри на моето същество… Най-важната част от нашето изкачване беше микрокосмосът на нашия опит: еластичната, изтъкана от фибри, животинска връзка, която ни свързваше заедно и ни тласкаше напред.“
Андрю Линдблейдр, 1999

Златни пикели – Оскарите в алпинизмаЗа наградите „Златни пикели“ 

В съвременния алпинизъм стилът и използваните средства имат предимство пред самото постижение. Вече не става въпрос за постигане на цел на всяка цена, като се използват финансови или технически трикове (кислород, фиксирани въжета, „допинг“ продукти и т.н.) или значителни човешки ресурси (височинни носачи, шерпи). По този начин, „Златните пикели“ оценяват въображението в търсенето на нови маршрути, максималната икономия на средства, използването на опита в целия процес.

Критерии за оценка на постиженията:

• Елегантност на стила.
• Откривателски дух: оригиналност на маршрута и/или на върха, креативност, иновативност.
• Ангажираност и автономия.
• Високо техническо ниво.
• Уместност на маршрута, имайки предвид обективните опасности.
• Достатъчност на използваните средства.
• Прозрачност в използваните средства.
• Уважение към хората, партньорите по свръзка, членове на други свръзки, носачи и местни агенти.

Книга: „Златни пикели – Оскарите в алпинизма“Техническа информация за книгата:

Над 60 изключителни алпийски изкачвания, осъществени от над 120 алпиниста.
368 страници, илюстрирани с над 420 авторски снимки.
Формат на страницата: 235 мм х 275 мм,
Твърди корици;
Ограничен тираж;
Издател: ИК „Одисея-ин СТА“ ООД,
Излиза от печат: 24 ноември 2023 г.
За контакти: lpopiordanov@gmail.com 

Книгата може да закупите в нашия онлайн магазин.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.