Чо Ойю: Тюркоазената богиня

0
 

Сподели

Shares
Чо Ою
Снимка: summitpost

Богинята на тюркоаза – така наричат местните шестия по височина връх в света Чо Ойю (8188 м). Той е разположен в Хималаите и е част от масива Еверест. Първото му изкачване е направено на 19 октомври 1954 година от експедицията на австрийците Херберт Тихи, Йозеф Йохлер и шерпа Пасанг Дава Лама. До върха те достигат по северозападната му страна, като това е петият изкачен осемхилядник в света.

Чо Ою
Снимка: summitpost

Експедицията на групата алпинисти е впечатляваща в много отношения. Тя е първата, при която шерпите са равнопоставени с европейците, освен това се използват много малко количество провизии. Изкачването на Чо Ойю е и първото, за което се води същинска надпревара – две самостоятелни експедиции, по различни маршрути, се отправят към върха едновременно. Втората група е била съставена от френско-швейцарски алпинисти и достига само до 7600 метра надморска височина.

Чо Ою
Снимка: alexgavan

Първото успешно българско изкачване на Чо Ойю е през 1991 година, като са документирани:
Борислав Димитров (1991 г.), Йорданка Димитрова (1991 г.), Дойчин Василев (1999 г.), Петко Тотев (2007 г.), Петя Колчева (2007 г.), Камен Колчев (2007 г.), Жеко Вътев (2007 г.)

Чо Ою
Снимка: walkwithyeti

Днес върхът се смята за „най-лесния“ осемхилядник. Това е и причината той да е най-изкачваният, след Еверест, от всички 14 осемхилядници. Към момента по официални данни на Чо Ойю са стъпили 3138 души. Броят на документираните инциденти е 44, което го прави и върхът с най-малко смъртни случаи – 1,4% смъртност, при над 26% (около ¼ от експедициите) на К2.

Чо Ою
Снимка: cot14

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.